Predaja titule ili vraćanje Kraljevića i Katalonaca u igru?

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.03.21. | 10:51

Atletiko bez trijumfa na poslednjih devet ligaških duela sa Realom

Poslednjih godina obično je Real Madrid bio iznad Atletika kada bi se iščekivao derbi španske prestonice. Ove sezone Madrilenjo će izgledati nešto drugačije jer Atletiko čak i da poklekne pred gradskim rivalom i dalje će držati kurs letelice koja stremi tituli. Međutim, Kraljevići su ti koji nemaju pravo na grešku. Ne bi ih zadovoljio ni remi, a poraz bi praktično značio predaju titule.

Imaće ovaj madridski derbi (16.15) i trećeg protagonistu, doduše pasivnog. Fudbaleri Barselone će se večeras uvaliti u fotelju i navijati protiv Atletika kojem su prišli na dva boda zaostatka - činjenica uz dve utakmice više. Ipak, poraz, pa čak i remi sa Realom, Atletiku bi na leđa natovario džakove pritiska jer nije prijatno kada vam bilo ko diše za vratom, pa čak i sa više odigranih mečeva.

Izabrane vesti

Bili bi Blankosi bliže gradskom rivalu da u prethodnoj rundi nisu osvojili razočaravajući bod. Jesu na kraju oni pogodili za izjednačenje, ali se tek trećina plena protiv La Reala u periodu kada se odmotava klupko za titulu ne može smatrati podvigom, već isključivo kiksom. Ipak, vrlo brzo stigle su vesti da će lider spreman za Vanda Metropolitano. Ne Serhio Ramos, za kojeg se još uvek ne zna da li će mu Madrilenjo iz prvog dela sezone (2:0 za Kraljevski klub) biti poslednji, već najbolji strelac Karim Benzema (12 pogodaka). Nije se Francuz kroz karijeru nadavao golova protiv Atletika, na 32 utakmice postigao je pet i namestio još četiri, ali njegovo iskustvo u ovakvim mečevima moglo bi da ima presudan uticaj. Od 13 utakmica na kojima je iskusni špic pogađao ove sezone, Real je dobio deset i izgubio dve.

Iskustva ne manjka ni Luisu Suarezu koji će predvoditi napad suprotne strane. Urugvajac je kao igrač Barselone terorisao Real Madrid protiv kojeg je na 17 utakmica postigao 11 golova uz pet asistencija. Međutim, navijače Atletika plaši činjnica na je Suarez već pet utakmica na brojci od 16 prvenstvenih pogodaka. Falili su golovi El Pistolera u porazu protiv Čelsija u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, kao i dva vezana ligaška meča sa Levanteom iz kojih je Atletiko izvukao svega bod od mogućih šest.

Da li zbog činjenice da četa Dijega Simeonea ove sezone igra ovanzivnije nego prethodnih, da li zbog Realove poprilično neubedljive sezone, tek Rohiblankosi prvi put posle 23 godine na kontu imaju više pogodaka od Kraljevskog kluba. Atletiko je trenutno na 47 golova, Real na 43. Poređenja radi u devetogodišnjoj eri Kristijana Ronalda na Santijago Bernabeuu, 13-ostruki šampion Evrope je u proseku završavao sezone sa 41 golom više od gradskog rivala! Čak i kada je Portugalac napustio Španiju, Real je i dalje imao 13,5 pogodaka više.

PRIMERA, 18.30: (1,57) REAL SOSIJEDAD (4,00) LEVANTE (6,00)

Oba ekipe moraće da obrate pažnju na prekide rivala. Blankosi su vodeći na nivou Primere sa devet golova van igre, Atletiko ima jedan manje. Uz to izabranici Zinedina Zidana su čak 11 puta tresli mreže glavom. Međutim, Simeone među stativama ima Jana Oblaka čoveka koji je zaustavio 78 posto svih lopti koje su išle u okvir njegovog gola. Oblakove intervencije u prethodnim derbijima Madrida nisu pomogle Atletiku da pobeđuje, pošto je bez trijumfa na poslednjih devet ligaških duela sa Realom.

Španski mediji uglavnom se poklapaju u projekcijama startnih postava. Zidan će izvesti standardnu trojku u sredini terena u sastavu Kazemiro, Modrić, Kros, najistureniji će biti Benzema kojem će pomagati Marko Asensio i Žunior Vinisijus. Napad Atletika standardno će predvoditi Luis Suarez i Žoao Feliks, najbliži saradnik trebalo bi da im bude Markos Ljorente (osam golova, sedam asistencija), a posle devet utakmica suspenzije u sastav Jorgandžija vraća se Kiran Tripije.

Atletiko već posle 18 časova može da eliminiše jednog konkurenta iz trke za svoju prvu titulu od 2014. godine. Međutim, ako Simeone ne postavi figura kako treba i ako njegovi fudbaleri ne budu vukli prave poteze, vratiće i Real i Barsu u igru.

PRIMERA – 26. KOLO

Petak

Valensija - Viljareal 2:1 (0:1)

/Soler 86 p, Guedes 90+1 - Moreno 40 p/

Subota

Valjadolid - Hetafe 2:1 (2:1)

/Plano 14, Vajsman 24 - Mata 37/

Elče - Sevilja 2:1 (0:0)

/Guti 70, Kariljo 76 - De Jong 90+1/

Kadiz - Eibar 1:0 (1:0)

/Negredo 40/

Osasuna - Barselona 0:2 (0:1)

/Alba 30, Moriba 83/

Nedelja

14.00: (2,85) Ueska (3,05) Selta (2,65)

16.15: (2,75) Atletiko M. (3,00) Real M. (2,80)

18.30: (1,55) Sosijedad (4,00) Levante (6,25)

21.00: (1,62) Bilbao (3,70) Granada (6,00)

Ponedeljak

21.00: (1,85) Betis (3,45) Alaves (4,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Atletiko MadridReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara