Fudbaleri Čelsija (Reuters)
Fudbaleri Čelsija (Reuters)

Možda je Poter, ali nije čarobnjak

Vreme čitanja: 5min | čet. 16.02.23. | 11:51

Suština je u nedostaku golgetera koji će realizovati šanse u kontinuitetu, a takvog fudbalera Čelsi nije dobio u zimskom paketu vrednom preko 300.000.000 evra

Ogroman je pritisak sedeti na klupi Čelsija ili bilo kog drugog engleskog velikana. Još kad vam gazda na zimu dovede paket fudbalera plaćen preko 330.000.000 evra, pa probije više od 600.000.000 evra investiranih u dva prelazna roka. A pritom niste Pep Gvardiola, Karlo Ančeloti, ili Jirgen Klop već čovek kojem je do skoro najveći trenerski angažman bio Brajton.

Ali pristao je Grejam Poter da nakon svega šest kola tekuće sezone Premijer lige napusti klub trenutno bolje plasiran no Čelsi, te preuzme kormilo londonskih Plavaca. Da li je bio spreman na toliki skok ili ne pokazaće vreme, mada trenutno deluje da bi mu prijatnije, ušuškanije i daleko manje stresno bilo da je ostao na Emjeksu. Ali procenio je da je poziv Čelsija onaj što dođe jednom u životu i da je to šanse koju mora da ugrabi.

Izabrane vesti

Brajton je sa njim na kormilu otvorio sezonu lepšavim fudbalom sa pečatom borbe za Evropu. Uzorak možda jeste mali, ali po odlasku Galebove je ostavio kao četvrtoplasirane na tabeli. Uz Edija Haua poslednjih godina apostrofiran je kao nadolazeća snaga u engleskoj trenerskoj praksi.

Pobeda nad Kristal Palasom sredinom januara bila je jedina u poslednjih devet utakmica u svim takmičenjima. Liga šampiona kroz Premijer ligu deluje nedostižno, a sinoćni poraz u Dortmundu u prvom meču osmine finala Lige šampiona može da se posmatra iz dva ugla.

Oni kojima je čaša uvek polu-prazna reći će je to samo nastavak Čelsijeve jalovosti, da je 600.000.000 evra bačeno uz vetar i da Grejam Poter jednostavno nije trener kadar da Čelsi izbavi iz trenutne krize, niti da mu na duže staze vrati slavu. Oni kojima je pak čaša uvek polu-puna se neće složiti. Jer boljitak u Čelsijevoj igri je evidentan. Odbrana standardno funkcioniše na visokom nivou i dozvolila je svega dva gola na minulih pet utakmica, dok ofanzivna igra deluje sve lepršavije. Enco Fernandes je doneo stabilnost i sigurnost na sredini terena, zajedno sa Žoaom Feliksom i novu dimenziju kreacije. Mihajlo Mudrik daje nagoveštaj oštrine po levom boku, ali golovi, odnosno nemogućnost da se postižu u kontinuitetu ostaju najveća boljka Čelsija.ž

Možda Grejam jester Poter, ali svakako nije čarobnjak. Nema u ruci čarobni štapić, ne ume da promrmlja magične reči posle kojih bi se Kai Haverc momentalno stekao golgeterske moći Roberta Levandovskog, Harija Kejna, Erlinga Halanda, Viktora Osimena...

Ali niti je krivac za sinoćni minimalan poraz od Borusije Haverc je je propustio nekoliko šansi, niti prstor treba upirati u Potera. Haverc je u Čelsiju devetka zato što u timu nema boljeg na toj poziciji, a ne zato što voli. Zapravo Čelsi u ekipi nema igrača sa 20+ prvenstvenih golova u nekoj od sezona dosadašnje karijere. Havercom najbolji učinak iz Leverkuzena je 17 golova i to sa pozicije desetke. Na Stamford Bridžu igra lažnu devetku, a semantika kaže - da valja ne bi se zvala lažna, no prava devetka. Čelsi takvu nema.

Pomislio je da ju je 2020. dobio sa Timom Vernerom, kada se Nemac ispostavio kao promašaj narednog leta doveden je Romelu Lukaku - 115.000.000 evra za Belgijanca i ponovo ćorak. Obojicu je Čelsi pustio da odu, lako se odrekao Olivijea Žirua, prodao Tamija Ejbrahama Romi i sada verovatno čezne za bar nekim od njim.

Trošilo se nezapamćeno u zapadnom Londonu, od juna do januara stiglo je 17 igrača, ali nijedan spreman da odmah počne da rešeta protivničke mreže (jedini špic među sedamnaestoricom golobradi talenat David Datro Fofana). A Grejam Poter kao što rekosmo nije ni Gvardiola, ni Ančeloti, ni Klop i još nema taj renome, niti njegovo ime težinu da uđe u kancelariju i preda gazdi Todu Boliju spisak želja, listu igrača potrebnih za revoluciju.

"Činjenica da su potrošili 600.000.000 funti i da nemaju klasičnog špica je očilenje ludila i ova utakmica to jasno sumira. Neophodan im je neko ko će tu loptu poslati u mrežu", rekao je nekadašnji reprezentativac Engleske, a danas stručni medijski konsultatnt Oven Hargrivs i nastavio: "Dvomeč je daleko od gotovog. Čelsi lako može da pobedi u drugoj utakmici na Stamford Bridžu, ali Dortmund je pretnja i to je bilo evidentno. Čelsi mora da dovede u red svoju završnicu i pronađe čoveka koji će igrati ispred ofanzivne trojke. Ako to uradi lako bi mogao da se nađe u narednoj rundi."

Ali čak i da eliminiše Borusiju, Čelsi neće osvojiti Ligu šampiona. Prevelik je to zalogaj bez klasičnog napadača.

"Za sve dobre prilike koje su stvorili i sve pozitivno što su uradili, ipak će ih preplaviti razočaranje. Moraju da pokušaju da izvuku nešto pozitivno iz toga, pristup im jeste bio dobar, ali na ovom nivou morate da koristite svoje šanse. Ne možete da stvorite toliki broj šansi i da ih na kraju ne pretvorite u golove. Za takve stvari ćete biti kažnjenji na ovom nivou i to se upravo desilo Čelsiju", tvrdi legendarni Rio Ferdinand.

Sličnog mišljenja je i još jedan bivši reprezentativac Engleske Džo Kol.

"Postojali su trenuci igre kada su svi šabloni i obrasci igre izgledali dobro. Žoao Feliks je dobijao loptu, Kai Haverc ulazio između linija i sve je izgledalo kako treba. Ali u poslednjoj trećini kada konstantno ne uspevate da postignete golove, kada vaši napadači nisu u formi stvara se nervoza, a Čelsi je izgledao nervozno pred golom protivnika. Tada i lagane situacije postaju sve teže."

Suština je dakle u realizaciji, a ona je u Čelsiju trenutno poprilično oskudna. Uprkos lošim rezultatima, velikim upitnikom kod nastupa u Ligi šampiona naredne sezone, eho iz Engleske nagoveštava da će Čelsi istrpeti Potera, jer ga vidi kao rešenje na duge staze.

Samo da u međuvremenu Poter, ili neko drugi ubedi gazdu da se bez špica ne može u ozbiljne pohode na trofeje. Da mu skrene misli sa Nejmara o čijoj je ceni na leto juče pregovarao sa gazdom Pari Sen Žermena Naserom Al-Kelaifijem i da od juna fokus usmeri na golgetera vrhunske klase


tagovi

ČelsiGrem Poter

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara