Mark Overmars, Sven Mislintat, Aleks Krus (©Reuters/Printscreen)
Mark Overmars, Sven Mislintat, Aleks Krus (©Reuters/Printscreen)

Možda sledećem izraste đavolji rep... Direktor Ajaksa suspendovan zbog zloupotrebe položaja

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 14:20

Posle Overmarsovog seksualnog uznemiravanja koleginice i Mislintatovog zgrtanja para od transfera, i treći visoki funkcioner odlazi na kontroverzan način

Kod kakve li je amsterdamske vračare išao Mark Overmars onog dana kad je dobio otkaz u Ajaksu? Sve je do tog februara 2022. izgledalo idiličo po četvorostrukog evropskog šampiona. Klub je dominirao na domaćem frontu, bio redovan učesnik nokaut aze Lige šampiona i izvrsno poslovao.

Sve se okrenulo u momentu kada je bivši igrač Kopljanika, Arsenala i Barselone poslao tu čuvenu poruku sa eksplicitnim fotografijama na račun koleginice, pokazao da se baš i ne prolazi dobro kad te ne vodi glava i dobio otkaz. Ako je Bela Gutman prokunuo Benfiku da 100 godina ne osvoji evropski trofej, onda je Overmars očigledno posegao ca crnim silama i zapečatio sudbinu njegovih naslednika na funkciji.

Izabrane vesti

Najpre je Sven Mislintat otišao iz kluba (kako je zvanično navedeno) zbog sukoba interesa, ili prostije rečeno, zato što se dobrano ovajdio od nekih transfera, poput onog u kom je Borna Sosa stigao iz Štutgarta na Johan Krojf Arenu. Nekadašnji sportski direktor Borusije Dortmund potrošio je prošlog leta preko 100.000.000 evra kako bi doveo zamene za važne igrače poput Dušana Tadića, Mohameda Kudusa i Jurijena Timbera, da bi se sve završilo fijaskom i kulminacijom u septembru, kada je Ajaks poražen u Klasikeru od Fajenorda (0:3), a meč prekinut zbog ubacivanja baklji i dugih predmeta u teren.

Sada je suspendovan generalni direktor kluba Aleks Krus, zato što je sedam dana pre imenovanja na funkciju kupio 17.000 akcija FK Ajaks, što implicira da se bavio insajderskom trgovinom, koja je krivično delo. Krus je stigao u Ajaks kao zamena za Edvina Van Der Sara, koji je zbog zdravstvenih problema bio prinuđen da se povuče sa pozicije, a na društvenim mrežama objavio je da "ne može da prihvati ovakvu odluku Nadzornog odbora".

"Duboko smo uznemireni činjenicom da se ovo dogodilo u Ajaksu, sve je ovo veoma štetno za klub i sve one kojima je ovaj klub drag. Potezi Aleksa Krusa nisu u skladu sa onim za šta se mi kao klub zalažemo. Momenat u kome je izvršio kupovinu akcija ukazuje na insajdersko odavanje informacija. Takvo kršenje zakona ne sme da bude tolerisano posebno kada uključuje izvršnog direktora. Nakon pažljivog razmatranja situacije, Nadzorni odbor odlučio je da Aleks ne može da ostane na funkciji direktora Ajaksa“, navodi se u saopštenju Nadzornog odbora, čiji je predsednik Mihael Van Prag.

Kao prethodno uspešan sportski radnik, Kros je viđen kao ključ za povratak evropskog giganta sa stranputice, a Ajaks je ruku na srce rezultatski zaista i živnuo poslednjih meseci, poštio je od koketrianja sa kandidaturom za ispitanje, dospeo do petog mesta u Erediviziji i dobre prilike za igranje u Evropi sledeće sezone. Sam Aleks Krus izabran je na funkciju još u septembru prošle godine, ali je tek 15. marta zvanično stupio na funkciju generalnog direktora. Posle samo 17 dana doći će do razlaza.

Jedan od najcenjenih klubova svih vremena, a u periodu do pre dve godine i s finansijske strane najuzornijih, strovalio se do stadijuma je postao groteska u fudbalskom svetu, a na kontroverze sa Overmarsom, Mislintatom i sada Krusom, nadovezivali su nesvakidašnji skandali i sa igračima. Setimo se Doping afere Andrea Onane iz 2022. godine ili Kvinsija Promesa, koji je u vreme igranja u Amsterdamu ubo rođaka nožem i bio optužen za pokušaj ubistva, da bi se nedavno ispostavilo da je u to vreme pokušao da uveze tonu i trista kilograma kokaina preko luke Antverpen, zašta je osuđen na šest godina zatvora.

Posle svega viđenog, sledećem ko se usudi da sedne u direktorsku fotelju Ajaksa ne gine izrastanje đavoljeg repa i tad ćemo moći da kažemo da smo videli sve u procesu rasula Amsterdamersa.


tagovi

AjaksMark OvermarsSven MislintatHolandija 1Eredivizijasportski direktor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara