Trener Al Itihada Zoran Manojlović (©AFP)
Trener Al Itihada Zoran Manojlović (©AFP)

Može li lažni Mesi da donese srpskom treneru veliku pobedu u Kairu?

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.12.22. | 09:49

Ahmed Adel, koji je dobio nadimak po najvećoj zvezdi argentinskog fudbala, adut je stratega Al Itihada Zorana Manojlovića protiv moćnog Al Ahlija (ponedeljak, 18) u okviru šampionata Egipta

Trofejnog srpskog fudbalskog trenera Zorana Manojlovića očekuje još jedan veliki izazov u nizu. Pokušaće 60-godišnji stručnjak ovog ponedeljka od 18 časova da postane sa Al Itihadom prva ekipa koja je ove sezone izbegla poraz od najtrofejnijeg afričkog kluba Al Ahlija. Ovaj susret šampionata Egipta igra se u Kairu, na stadionu Crvenih đavola, što čini posao timu iz Aleksandrije utoliko težim.

Al Ahli je poslednjih meseci neverovatno dobar. Posle razočaravajuće sezone, u kojoj je ostao bez titule i izgubio u finalu Lige šampiona, smenjena su dva trenera. Prvo legendarni Pitso Mosimane, pa zatim i Portugalac Rikardo Soares, koji mu je bio zamena, ali se zadržao u Kairu samo dva meseca.

Izabrane vesti

U septembru je na jednu od najtoplijih klupa na svetu zaseo Švajcarac Marsel Koler, koji je u direktnoj borbi za posao savladao našeg Vladana Milojevića, a zasad mu ide sjajno. Uveo je Crvene đavole u grupnu fazu Lige šampiona (preko Monastira koji trenira još jedan Srbin Darko Nović), osvojio je Superkup Egipta, a u prvenstvu ima zasad maksimalnih 15 bodova. Sve u svemu, devet utakmica Al Ahlija i devet pobeda u svim takmičenjima pod Kolerovim vođstvom!

Manojlović će probati da bude prvi koji će saplesti Al Ahli, ali njegov Al Itihad iz Aleksandrije nikako nije favorit u ovom meču. Reč je o ekipi koja je prošle sezone bila blizu toga da ispadne iz elitnog ranga, okončao je prvenstvo na 12. poziciji, sa samo dva poena više od El Gune, koja je eliminisana. Tokom leta je u Aleksandriju stigao Manojlović, čovek koji je na Crnom kontinentu već tri puta bio šampiona (dva puta u Angoli i jednom u Alžiru). Napustio je tanzanijskog velikana Simbu kako bi se oprobao u egipatskom fudbalu.

18.00: (1,38) Al Ahli (4,40) Al Itihad (7,75)

Krenulo je odlično sa tri pobede u prva tri kola, ali je potom Al Itihad doživeo dva poraza. Gazl El Mahala je slavio u gradu u kojem se nalazila čuvena biblioteka sa 2:0, a potom je Al Itihad izgubio i u Kairu od opasnog Fjučura sa 1:0. Sada taj loš niz pokušava da prekine protiv desetostrukog prvaka Afrike, ekipe koja je osvojila prvenstvo Egipta čak 42 puta.

Manojlovićev adut na ovom meču mogao bi da bude fudbaler zanimljivog nadimka, Ahmed Adel Mesi. Reč je o 25-godišnjem krilnom napadaču koji je prošao kompletnu školu Al Ahlijevog najvećeg rivala Zamaleka, a minulog leta je po prvi put dobio poziv selektora reprezentacije Egipta Ruija Vitorije.

U egipatskom fudbalu trenutno imamo još dva Ahmeda Adela, nekadašnjeg desnog beka Al Ahlija i Al Itihada, koji ima 38 godina i 35-godišnjeg čuvara mreže Misr Lel Makase, koji je takođe bio dete Crvenih đavola. Manojlovićev štićenik, kao najmlađi, prosto je morao da dobije neki nadimak od javnosti da bi bio prepoznatljiv, a zbog talenta i stila igre prozvali su ga Lionelom Mesijem.

I to „Mesi“ se odomaćilo u medijima, praktično nikada mu novinari ne pišu ime bez nadimka. Iako je sam fudbaler rekao da mu to baš i ne prija i da više voli kada ga zovu po njegovom pravom imenu.

Lažnog Mesija je prošlog leta želeo da angažuje Al Ahli, dok je Soares bio na klupi. Ipak, nije došlo do dogovora, pa će i ovu sezonu odigrati u dresu Al Itihada. Bio je krilni napadač starter na prve četiri utakmice, protiv El Dakleje (2:0) je bio asistent Ibrahimu Hasanu za vodeći gol glavom. Potom je prošli meč protiv Fjučura počeo sa klupe, u igru je ušao u poslednjih pola sata.

Očekuje se da Adel bude starter protiv Al Ahlija, a on još uvek čeka na prvi pogodak u sezoni. Zasad je, pored te asistencije, uspeo samo u tome da postane prvi javno opomenuti fudbaler u novom šampionatu Egipta. Dobio je žuti karton u 24. minutu susreta sa Asvanom (1:0). Prošle sezone je Adel Mesi na 37 prvenstvenih mečeva imao učinak od dva gola i četiri asistencije.

Al Ahli je pobedio Al Itihad na poslednjih pet susreta u svim takmičenjima. Ove godine u aprilu u Kairu sa 1:0, a potom u avgustu u Aleksandriji sa 3:0. Al Itihad je poslednji trijumf nad Crvenim đavolima ostvario još u oktobru 2018. godine, od tada ima sedam poraza i jedan remi, a samo je dva puta uspeo uopšte da zatrese mrežu Crvenih đavola.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

EGIPAT 1 – 6. KOLO

Nedelja

Gazl El Mahala – El Dakleja 2:1 (1:1)

/El Šeik 22pen, El Henavi 82 – Samir 27/

Smuha – Arab Kontraktors 0:0

El Gaiš – Al Masri 3:1 (2:0)

/Kumar 43, Tarek 45+1, Šehata 82 – Grendo 61/

Zamalek – Piramids 1:0 (1:0)

/Šalabi 4/

Ponedeljak

13.45: (1,95) Keramika Kleopatra (3,20) Haras El Hodud (3,90)

16.00: (3,35) Ismaili (2,95) Fjučur (2,25)

18.00: (1,38) Al Ahli (4,40) Al Itihad (7,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1Al AhliAl Ahli KairoAl ItihadZoran ManojlovićAhmed Adel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara