Pehar brazilskog Kupa (ⒸReuters)
Pehar brazilskog Kupa (ⒸReuters)

Može li "Ludakova družina" do senzacije u Brazilu?

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.12.20. | 22:02

Tri velikana i jedan drugoligaš u borbi za trofej

Gremio, Sao Paulo i Palmeiras zbirno imaju 18 titula šampiona Brazila i razne druge trofeje, a svoje vitrine pokušaće da dopune peharom Kupa Brazila za 2020. godinu.

U tome će probati da ih spreči i priredi senzaciju Amerika Mineiro, klub poznat po odličnom radu s mladim fudbalerima, ali ne i bilo kakvim uspesima na seniorskom nivou. To potvrđuje činjenica da se trenutno drugo mesto u Seriji B doživljava kao sjajan rezultat, pošto su najveći uspesi dosad dva prva mesta drugoligaškog karavana.

Izabrane vesti

Na duel sa desetostrukim šampionom, Palmeirasom, klub iz Belo Horizontea stiže posle boda u derbiju sa vodećim Šapekoenseom (2:2), osvojenog golom u 89. minutu. Nema sumnje da će gosti biti izuzetno motivisani da dodatno podignu svoju lestvicu najboljih rezultata i eliminišu još jednog prvoligaša.

Internasional i Korintijans su se već okliznuli na ekipi koju vodi 48-godišnji Liska, čovek koji nikada nije igrao fudbal, a trenerskim poslom počeo je da se bavi već kao 18-godišnjak u mlađim kategorijama upravo Internasionala.

Kada je "ispekao zanat" i počeo samostalno da radi, uglavnom je sedeo na klupama niželigaša. U Ameriku je stigao 30. januara i godinu dana kasnije ima priliku da postane najveće trenersko ime tog kluba.

Da bi uspeo, moraće njegova ekipa da odoli Palmeirasu prvo noćas u Sao Paulu (1.30), a onda i u revanšu 31. decembra.

"Zovu ga 'Ludak‘ zbog intenzivnog vođenja utakmica, ali je u suštini veoma smiren. Voli da se šali sa igračima i uveseljava ih na treninzima, ali bez obzira na sav humor, vrlo dobro zna kako da se nosi sa pritiskom koji je svakodnevno prisutan u trenerskom poslu“, pričao je o Lisku bivši igrač Amerike, Lukas Kal.

Šanse gostiju opadaju s činjenicom da se u tim Palmeirasa posle mesec dana pauze zbog povrede vraća bivši napadač Šahtjora, Milana i Spartak Moskve, Luiz Adrijano, strelac 15 golova u 38 utakmica ove sezone. Tokom vikenda Portugalac Abel Fereira odmarao je krilo Ronija, koji se takođe očekuje u startnoj postavi.

Rezultatski gledano, dosta neizvesniji trebalo bi da bude duel Gremija i Sao Paula.

Velikani brazilskog fudbala sastaju se u različitim rapoloženjima. Sao Paulo se šepuri na prvom mestu Serije A, dok je petoplasirani Gremio pretrpeo eliminaciju u četvrtfinalu Kopa Libertadoresa od Santosa i to prilično ubedljivo. Posle 1:1, u revanšu je bilo 4:1 za crno-bele.

"Ne vidim razlog da se vraćamo na Santos. Motivacija nam ne nedostaje. Odigrali smo 17 utakmica – 16 dobrih i jednu lošu. Koliko još dugo treba da pričamo o toj lošoj? Treba da pričamo o dobrim stvarima koje radimo. Predstoji nam nova borba, znamo da će biti teško, ali verujemo da možemo da nastavimo do kraja ovog takmičenja“, istakao je Gremiov napadač Dijego Souza u najavi predstojeće utakmice.

Po tonu kojim je govorio, reklo bi se da je nervoza prisutna u redovima plavo-crnih, koji nemaju većih problema sa sastavom, osim što je neizvesno da li će na levom krilu biti oporavljeni Alsion posle dovmesečne pauze ili ponovo Fereira, koji ga je menjao.

Što se tiče Sao Paula, neizvestan je nastup napadača Lusijana. U novembru je dao osam golova u devet utakmica i ima ogromne zasluge za vodeću poziciju u prvenstvu, ali je u jeku sjajne forme doživeo povredu, a onda i imao zdravstvene probleme.

Prethodni duel Sao Paula i Gremija, još u oktobru, završen je bez golova. Ovaj put bi moglo da bude dosta uzbudljivije.

KUP BRAZILA – POLUFINALE

1.30: (2,30) Gremio (2,95) Sao Paulo (3,25)

1.30: (1,60) Palmeiras (3,50) Amerika MG (5,90)

Revanši su 31. decembra

***kvote su podložne promenama


tagovi

Sao PauloGremioPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara