©Starsport
©Starsport

Mozzart Bet Superliga očima statistike: Kanga daleko ispred svih, Čukarički najbolji iz penala i posle primljenog gola

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.06.23. | 10:54

Bukari najbolji dribler, ispred Dijabatea

Sezona u Mozzart Bet Superligi koja će ostati upisana kao prva u kojoj je osvajač stekao direktnu ulaznicu za Ligu šampiona, vicešampion se plasirao u kvalifikacije za evropsku elitu, a još tri kluba stekla međunarodne vize uveliko je arhivirana. Iz Zvezdine perspektive slavlje šeste šampionske krune uveliko je prošlost, isto kao i za TSC istorijski uspeh ostvaren u prethodnim mesecima. Članovi domaće elite su pogled usmerili ka novim izazovima, međutim minuli period ostaje kao putokaz ili lekcija, a zanimljivu perspektivu na takmičarsku godinu iza nas pružili su podaci Opta Stats Perform izveštaja.

Logično, imajući u vidu dominantnu sezonu na domaćoj sceni, statistički parametri u prvi plan izbacuju Crvenu zvezdu i igrače iz redova šampiona Srbije. Klub iz Ljutice Bogdana poneo je epitet najboljeg po većini parametara, počev od najefikasnijeg i tima sa najčvršćom odbranom, preko brojnih drugih kriterijuma.

Izabrane vesti

Od 96 postignutih golova crveno-beli su 71 upisali iz igre, dok je Partizan na drugoj poziciji sa 45 lopti poslatih mreže rivala iz izgrađenih akcija. Preostalih, 25 golova Zvezda je postigla iz prekida, a i po tom segmentu partizan je drugi sa 23 gola, dok je jedan manje postigao Čukarički. Upravo Brđani dele prvo mesto sa Novim Pazarom kada je u pitanju broj golova iz penala pošto su po deset puta matirali golmane sa bele tačke. Kada su penali u pitanju, Radnički iz Niša sa 13 primljenih golova, superligaš je koji je najviše puta platio najstrožu kaznu. Kada se gogori o ofanzivnom učinku Čukaričkog, vredi istaći i da je tim sa Banovbvog brda bio je najdominantniji superligaš i po broju golova glavom, sa 16, odnosno dva više od Crvene zvezde.

Na vrhu liste, rame uz rame sa TSC-om, tim Dušana Kerkeza našao se i po broju utakmica u kojima je gubio, a potom stigao do bodova, te je Čukarički, kao i Topolčani, osvojio 12 bodova u takvim situacijama. Sa druge strane, Radnik je poneo epitet kluba koji je izgubio najviše bodova uprkos vođstvu te je u takvim suituacijama ispustio čak 22 boda.

Individualne brojke u prvi plan ističu Gelora Kangu, pa je Gabonac fudbaler sa najviše kreiranih šansi (120), ali i igrač sa najviše dodira s sloptom (3120). Vezista Crvene zvezde uputio je čak 288 centaršuteva te je i po tom segmentu prvi u srpskoj eliti, ispred Aleksandra Pejovića (185) iz Radničkog iz Niša.

Kanga je primat u prethodnih 12 meseci držao i po broju dobijenih duela sa 67,8%, a prvi je i po broju iznuđenih faulova s obzirom na to da su ga rivali nepropisno zaustavljali čak 134 puta. Fudbaler Crvene zvezde ujedno je i jedan od rtrojice superligaških asova koji je završio takmičarsku godinu sa dabl-dabl učinkom postigavši deset golova uz isto toliko asistencija, ali je ostao iza Marka Docića (po 11 golova i asistencija), i Saše Jovanovića (10 golova i 12 asistencija).

Gledajući isključivo golgeterski učinak Rikardo Gomeš poneo je epitet najboljeg sa 19 golova. Napadač koji je izvesno stavio tačku na drugi mandat u Partizanu jedini je igrač koji je postigao dva het-trika u prethodnoj sezoni, a kada se gledaju zbirno golovi i asistencije ostao je iza Aleksandra Kataija. Igrač Crvene zvezde kod 26 golova je bio egzekutor ili paker, odnosno u četiri situacije više od Marka Docića, Saše Jovanovića i Rikarda Gomeša.

Interesantan dvoboj asovi večitih rivala vodili su i na vrhu liste najboljih driblera, a u toj trci ispred Fiuseinija Dijabatea (63) iz Partizana završilo je krilo crveno-belih Osman Bukari (70).

Gledajući defanzivne brojke vredni pomena su Slobodan Rubežić, igrač Novog Pazara, koji je imao 227 dobijenih duela, od kojih 134 u vazduhu, FIlip Ivanović, igrač koji je presekao 63 pasa, i Aleksandar Pejović, fudbaler sa 266 osvojenih lopti.



tagovi

Mozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezdaFK PartizanGelor KangaRikardo Gomeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara