Nemanja Tomić (©Starsport)
Nemanja Tomić (©Starsport)

Mozzart derbi - Voša ide na pobedu i cilja Evropu, Kragujevčani desetkovani, ali ne traže alibi

Vreme čitanja: 6min | ned. 24.10.21. | 09:08

Pred duel timova čiji je Mozzart beting partner razgovarali smo sa trenerom Vojvodine Slavoljubom Đorđevićem i sportskim direktorom kragujevačkog Radničkog Slavkom Perovićem

Nekada saigrači u Crvenoj zvezdi, Slavoljub Đorđević i Slavko Perović danas imaju drugačije uloge u srpskom fudbalu. Bivši defanzivac crveno-belih sa klupe predvodi Vojvodinu, dok nekadašnji napadač srpskog šampiona u svom rodnom Kragujevcu obavlja funkciju sportkog direktora Radničkog. Za Mozzart Sport su iz nove perspektive govorili o predstojećem okršaju Stare dame i Crvenih đavola (17.00). Dva kluba čiji je Mozzart ekskluzivni beting partner, pa ovaj duel nosi epitet Mozzart derbija. 

Prvi put će Vojvodina i Radnički odmeriti snage još od 2015. godine, kada je takođe u okviru Superlige sastav iz Novog Sada oborio na pleća tim iz srca Šumadije. Obe ekipe su u seriji slabih rezultat, s tim što u odnosu na Lale, Kragujevčani imaju i velikih kadrovskih problema. 

Izabrane vesti

Novosađani su ponovo upali u blagu rezultatsku krizu. Nakon što su sredinom septembra vezali dva trijumfa, krajem prethodnog meseca započeli su mini-seriju od tri meča bez pobede. Utakmicu za utakmicom, jedan za drugim sačekala su ih tri ozbiljna izazova, ali se sa njima nisu najbolje nosili, pa su u pomenutunom periodu osvojili samo dva boda.

Imali smo tri jako teške utakmice, tri derbija. TSC i Čukarički na strani, niški Radnički kući… Moglo smo bolje, naročito protiv Raničkog, ali smo ipak ostali neporaženi na Banovom brdu. Ekipi se podiglo samopouzdanje posle Čukaričkog i nadam se da ćemo prekinuti mini-seriju“, ističe za Mozzart Sport trener Lala Slavoljub Đorđević. 

Voši je pobeda preko potrebna, jer rivali u borbi za mesto u vrhu polako odmiču, a Evropa je za novosadski tim, i pored nešto slabijeg starta sezone, i dalje cilj.

Naravno da je Evropa cilj, iako poslednjih godina prvenstvo nije bilo ovako izjednačeno. Osim neprikosnovenih Crvene zvezde i Partizana, donekle i Čukaričkog, svi ostali timovi su dosta sličnog kvaliteta. Sa dve pobede vi ste u vrhu, a poraz vas odmah vodi ispod crte. Ipak, ja verujem u svoje momke i borićemo se do kraja da ostvarimo naš cilj.“ 

Prvi naredni rival na tom putu je Radnički. Kragujevački tim u Novi Sad stiže u lošem raspoloženju, nakon poraza od rivala sa kojima će gotovo izvesno voditi borbu za opstanak.

Radnički je odlična ekipa, igra jako dobro. Po onome što sam ispratio, više bodova su osvojili na strani, u nekim utakmicama nisu imali ni sreće. Čvrsto igraju, imaju dosta iskusnih igrača i neke mlade, talentovane, poput Burmaza i Blagojevića, koje sam trenirao u Zvezdi. Po mom mišljenju su najprijatnije iznenađenje ako uzmemo u obzir to da su ove godine ušli u Superligu. Ipak, očekujem da odigramo hrabro, jako i da pobedimo.“

U tu svrhu Đorđević će na raspolaganju sve osim Mihajla Neškovića.

“Kabić se povredio u reprezentaciji, ali se u sredu priključio i biće na klupi. Videćemo koliko možemo da računamo na njega. Mrkaić je u utorak izašao s treninga zbog problema sa leđima, ali očekujem da bude spreman. Svi ostali, osim Neškovića, biće spremni za utakmicu sa Radničkim.“

Dočekali su fudbaleri Radničkog iz Kragujevca reprezentativnu pauzu kao ozebli sunce. Nanizali su poraze od Metalca i Kolubare i to baš pred seriju izuzetno teških mečeva. Ipak, prevremeno im je odmor prekinut zbog obaveza u kupu, a onda su se javili problemi.

Na povrede nekolicine nadovezala se i bolest par prvotimaca. Njih nekoliko dobilo je i pozitivne rezultate testova na virus korona, kao i šef stručnog štaba Vladimir Radenković, njegovi saradnici... U Surdulici je pre 11 dana, sa pretežno igračima iz drugog plana i bez prvog trenera, ekipa Radničkog morala da prizna poraz (0:2). 

Minulog vikenda su Crveni đavoli bili prinuđeni da zatraže odlaganje utakmice sa imenjakom iz Niša. Korona je dodatno okrnjila već desetkovan tim. Susret na Čairu je na kraju i odložen, a posle nekoliko dobrih vesti, pred Kragujevčanima je danas još jedan težak zadatak.

Slavko Perović je za Mozzart Sport istakao da nevolje nisu mogle da zadese klub u nezgodnijem trenutku, ali i da ne želi da traži izgovore pred duel sa Vojvodinom.

"Trener nam se priključio pre par dana, dobio je negativan test i istekao mu je period izolacije. Njegov prvi pomoćnik je još u izolaciji, nije još u funkciji da bude uz tim. Dolaze nam dve jako teške utakmice protiv Vojvodine i Crvene zvezde u veoma delikatnom trenutku, posle dva poraza u prvenstvu. Sigurno da to nisu dve ekipe koje želimo u ovom trenutku da imamo protiv sebe. Nije u našem DNK da tražimo alibi, na utakmicu protiv Vojvodine ćemo izaći sa momcima koje imamo na raspolaganju, maksimalno hrabro i pošteno. Pokušaćemo da se vratimo u Kragujevac sa pozitivnim ishodom".

Van stroja je i najbolji strelac Marko Mirić (šest golova u prvenstvu), ali i povređeni Marko Brnović, dok su Miloš Vidović, Đorđe i Saša Jovanović u izolaciji zbog virusa korona.

"Mirić i još desetak igrača nisu u trenažnom procesu zbog povreda, bolesti i korone. Čak i oni koju su se vratili treniraju tek par dana i pitanje je koliko su spremni da pomognu. Ne želim ipak da to bude alibi. Nadam se da će momci koji budu dobili priliku to iskoristiti na pravi način, da će dokazati da su neko na koga klub i šef stručnog štaba mogu da računaju u narednom periodu". 

Pred duel sa Radnikom u Kupu Srbije Perović je bio rezigniran. Govorio o odluci da se termin odigravanja susreta u Surdulici pomeri i tako prekine pauzu sastavu iz grada na Lepenici. Radnički je i u tom trenutku imao veliki broj izostanaka, ali nije tražio odlaganje, izašao je na teren i časno se oprostio od borbe u kupu. 

Pružili su fudbaleri Radničkog dobar otpor u Surdulici i u izmešanom sastavu, bez trenera Radeniković... Dva puta su pogađali okvir gola, ali su posle dva primljena gola u prvom poluvremenu ostali praznih šaka.

"Neke utakmice smo dobijali iz malo šuteva u okvir gola, jer je bila takva taktika i koncepcija. Protiv Radnika smo mogli i da dobijemo, odigrali smo dobro, ali primili smo dva gola iz dva šuta u prvom poluvremenu. Ali nema kukanja. Fudbal vam negde da, negde uzme. Ovde nam je uzeo. Biće takvih situacija i do kraja prvenstva. Naše je da radimo pošteno, da se borimo i da pokušamo da se izborimo sa problemima na pravi način".

Ipak, nije Radnički bio u stanju da istrči na travnatu podlogu Čaira minulog vikenda u okviru 13. kola Superlige. Pred meč sa imenjakom sa juga imao je samo 10 igrača i tri golmana u stroju. Odloženi susret zakazan je za 3. novembar.

"Ljudi koji prate fudbal u Srbiji će protiv Vojvodine moći da vide da utakmica sa Radničkim iz Niša nije odložena bezveze i da nisu postojali nefudbalski razlozi, ako je iko sumnjao. Na delu će moći da vide koliko igrača će nam nedostajati. Tako ćemo dokazati da nismo klub koji radi bilo kakve nefudbalske stvari i da smo odlaganje zatražili zato što nismo imali dovoljan broj igrača da izađemo na teren", izjavio je Perović i dodao da nije u renomeu kluba da traži dva odlaganja zaredom, te će i pored teške kadrovske situacije sa željom da se nadigrava otputovati u Novi Sad.

Protiv Radnika su priliku da debituju dobila i dva izdanka omladinske škole – Andreja Ristić i Petar Vojinović, a nastaviće Kragujevčani sa praksom da ukazuju šansu mladim igračima i na Karađorđu.

"Na toj utakmici su debitovala dva igrača iz omladinskog pogona. To i nije neka novina, jer je kod nas od početka sezone sedam naših omladinaca. To je smer u kojem želimo da klub ide. Utakmica protiv Vojvodine će biti šansa za igrače koji su dosad imali manju minutažu i bili u drugom planu i nadam se da će iz svega toga ispasti nešto pozitivno", zaključio je sportski direktor Radničkog Slavko Perović. 

SRBIJA 1 – 14. KOLO

Četvrtak

Napredak - Novi Pazar 1:1 (0:0)

/Lončar 70 - Kunić 80/

Petak

Radnik - Voždovac 1:3 (1:1)

/Milovanović 8 - Simonović 24ag, Vujnović 55, Stanisavljević 61/

Čukarički - Proleter 6:1 (2:1)

/Tošić 4, Rakonjac 31, 59, Kajević 51pen, Šapić 62, Baić 75 - Evandro 33/

Subota

Mladost - Kolubara 3:1 (1:1)

/Bojović 24, 85, Jovanović 90+4 - Bakić 16/

Spartak - Metalac 2:0 (1:0)

/Nikolić 31, 65/

Nedelja

13.30: (15,0) TSC (6,50) Partizan (1,20)

17.00: (1,55) Vojvodina (4,00) Radnički Kragujevac (6,25)

18.45: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Radnički Niš (19,0)

*** kvote su podložne promenama


Pišu: Stefan STANKOVIĆ i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

FK VojvodinaRadnički KragujevacSuperligaSlavoljub ĐorđevićSlavko Perović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara