Mozzart Sport na otvaranju: Stadion za nevericu, Ekvadorci drže čas navijanja

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.11.22. | 17:03

Krenulo je...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Katara)

Najvažniji dan u istoriji Katara u prošlom milenijumu bio je kada je neko zabušio rupu i pronašao crno zlato.

Izabrane vesti

Najvažniji dan u istoriji Katara u ovom Milenijumu bio je kada je Almoez Ali šutnuo loptu sa centra i otvorio Svetsko prvenstvo u fudbalu.

San male, ali prebogate arapske zemlje se ostvario. Konačno su postali centar planete. Konačno svi vide njihovu nadmoć i raskoš. Sve oči sveta su danas bile uperene u stadion Al Bajt na Al Koru, valjda jedinom mestu u Kataru koje pored Dohe može da se nazove gradom. Nalazi se 35 kilometara severno od Dohe. Do Al Kora se iz prestonice putuje dva sata u zavisnosti iz kog dela Dohe idete.

Odmah ćemo ispucati fraze „velelepni“, „grandiozni“, „čudo arhitekture“... To kako izgleda stadion Al Bajt i sve oko njega, prosto nije normalno.

Kada mu prilazite, imate osećaj da ulazite u neki od najlepših svetskih parkova. Okolo se pružaju beskrajni travnjaci, zelenilo miluje oči posle pustinje i prašine. Dođe vam da pet minuta gledate u tu travu. Pitate se kako je to moguće usred peščane nedođije. To je travnati tepih bolji nego na 99 odsto terena u Evropi, a o našima da i ne govorimo. Onda se samo zapitate kako li je tek unutar stadiona...

Parkovi su prošarani jezercima sa patkama, stazama, cvećem... Sve je kao sa razglednice.

Stadion je dizajniran i projektovan po uzoru na stare nomadske šatore u kojima su beduini živeli dok nisu pronašli naftu. Izgleda kao veliki čador sa kapicama na krovu. Baš zbog te tradicije je i naknadno izabran da bude stadion na kojem će početi Mundijal. Prima oko 60.000 gledalaca ali će posle prvenstva gornji prstenovi biti demontirani i na njihovim mestima će biti luskuzni hoteli, tržni centri...

Stadion je zaista impresivan. Spektekularna je bila i ceremonija otvaranja sa nekim novim muzičkim zvezdama i vizuelnim čudima.

A na tribinama?

Oko 3.000 do 4.000 Ekvadoraca. Najglasniji su. Imaju prave navijačke pesme, pevaju sa smislom. Katarci imaju možda jednu tribinu sa par stotina ljudi koji su unifromisani, pevaju, skaču i navijaju, ali to deluje pomalo amaterski. Pogotovo sa nekim čudnim koreografijama kada kao veslaju, ljuljaju se...

Većim delom tribina na prvom meču Mundijala dominiraju čike u belim odorama. Očigledno da su domaćini i njihove komšije kupili ili dobili većinu karata. Ima tu i navijača iz ostalih zemalja, ali vrlo malo. Čuli smo i ispred stadiona ljude koji traže da kupe kartu, međutim deluje da je to bilo nemoguće.

Počelo je. Nadamo se da ćemo ga pamtiti...


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara