©Reuters
©Reuters

Mreže na Apeninima konačno pucaju: Boginja pravde uzela srpske golgetere pod svoju zaštitu

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.01.24. | 13:58

Luka Jović i Dušan Vlahović nagrađeni za ogroman trud u proteklom periodu, pa u ovom trenutku dobijaju hvalospeve na svoj račun

Prošla su nepuna dva meseca od prethodnog okupljanja reprezentacije Srbije, kada su se na spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija našla samo dvojica klasičnih napadača. Ta činjenica je u najevećoj meri bila prouzrokovana lošom formom većine srpskih golgetera, ali je u ovom trenutku situacija značajno povoljnija po državni tim, za šta su u najvećoj meri zaslužni preporođeni Luka Jović i Dušan Vlahović.

Ugledna milansmka Gazeta delo Sport tekst o nekadašnjem napadaču Crvene zvezde, Ajntrahta i Real Madrida započela je rečenicom: "Luku Jovića štiti Dika, Boginja pravde, ona koja je osiguravala pravičnost u staroj Grčkoj". Ovoga puta omogućila mu je da drugi dan 2024. godine bude obeležen njegovim golovima. Gazeta piše da u poslednjih mesec dana Jović živi drugi život, na poslednjih sedam utakmica postigao je pet pogodaka, ali nisu samo golovi ogledalo njegove igre, već sve veći uticaj koji ima na kompletnu igru Milana.

Izabrane vesti

Luki se zapravo samo vratilo za veliki trud koji je pokazao u poslednjih nekoliko meseci. Kada je došao na San Siro nije bio u adekvatnom fizičkom stanju, niti u golgeterskoj formi. Može se reći da je važnu ulogu odigrao i Stefano Pioli, koji ga je bodrio i davao mu šansu čak i onda kada je bio u potpunom ćorsokaku, svestan da će kad-tad proraditi. I proradio je, a golovi na sinoćnom meču Kupa Italije protiv Kaljarija, stigli su kao svojevrsna nagrada za protekli period. Lopta je jednostavno htela u gol i bila neodbranjiva za Borisa Radunovića, iako je sama završnica akcija bila deleko od savršene. Ali, Jović je u ovom trenutku stigao do onog nivoa samopouzdanja u kojem golovi prosto dolaze sami od sebe.

Mediji na Apeninima podsećaju da Joviću ugovor ističe na kraju sezone i da Rosoneri već sada moraju da reaguju kako bi ga sačuvali u svojim redovima.

Može se komotno reći da je Boginja pravde umešala svoje prste i kada je u pitanju Dušan Vlahović, koji se takođe velikom upornošću izborio da se o njegovim mogućnostima i potencijalu ponovo govori u superlativima. Nekadašnji igrač Partizana i Fjorentine pokazao je snagu karaktera i reagovao na najbolji mogući način onda kada se našao u drugom planu posle serije kritika. Gostovanje u Frozinoneu 23. decembra započeo je kao rezerva Arkadijušu Miliku i supertalentovanom Kenanu Jildizu, ali je nakon izjednačenja domaćina na 1:1 morao na teren da donese pobedu Staroj dami. Ne samo da je uspeo u tome pogotkom u 81. minutu, nego mu je potom poništen i drugi gol zbog ofsajda.

Da je upravo taj meč predstavljao njegovu prekretnicu u ovoj sezoni pokazao je derbi sa Romom prošlog vikenda. Vlahović nije postigao gol, ali je bio nerešiva engima za odbranu Vučice, a u kakvom je psihološkom momentu pokazala je i maestralna asistencija petom za odlučujući gol Adrijena Rabioa. Kada golgeter jednog tima bude proglašen za igrača utakmice, a pritom nije postigao gol, onda to mnogo govori o njegovom celokupnom doprinosu igri sastava Masimilijana Alegrija u ovoj utakmici.

Pred Vlahovićem je period još veće borbe. U dosadašnjem toku sezone je postigao šest golova, što ne predstavlja realnu sliku njegovih mogućnosti. Svi napadači u Juventusu trpe posledice načina na koji Alegri prirpema i vodi utakmice, moraju da potroše ogromnu energiju u polju kako bi došli do situacije da zatresu protivničku mrežu, pa im je posao mnogo teži nego u drugim sredinama. Na sve to treba dodati i ogroman pritisak javnosti oko torinskog giganta. Ipak, deluje da je Dušanovih pet minuta upravo došlo i da će njegova golgeterska forma tek krenuti uzlaznom putanjom.

Forma napadačkog dvojca sa Apenina može samo da godi najboljem srpskom napadaču Aleksandru Mitroviću, koji godinama jednostavo ne izlazi iz vrhunske forme. Mitrogol je pronašao veliku takmičarsku motivaciju i u Saudijskoj Arabiji, gde se na vrhu liste strelaca nadmeće sa legendarnim Kristijanom Ronaldom. Nekadašnji as Partizana i Fulama postigao je 17 golova na isto toliko utakmica u saudijskoj Pro ligi, a bio je strelac 25 golova na 26 utakmica u svim takmičenjima za Al Hihal.

Dakle, jasno je da će Piksi imat slatke muke prilikom izbora napadača, ne samo kada je u pitanju martovski prozor i već i predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj koje se neumitno približava.



tagovi

Dušan VlahovićLuka JovićAleksandar Mitrović

Obaveštavaj me

Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara