Borjan je junak meča (© Star sport)
Borjan je junak meča (© Star sport)

Murinjovskim stilom do proleća u Evropi

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.12.20. | 20:50

Bez golova na stadionu Rajko Mitić

Bod vredan evropskog proleća. Po šablonu koji je „crtao“ jedan od njegovih najvećih učitelja, Žoze Murinjo, stigao je Dejan Stanković do najvažnijeg cilja ove jeseni. Crvena zvezda je zvanično obezbedila plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, a mladi strateg se upisao u istoriju srpskog fudbala pošto je uspeo da stigne do deset bodova, što nije pošlo za rukom nijednom srpskom klubu u grupnoj fazi međunarodnih takmičenja - 0:0 u petom kolu Grupe L.

Crvena zvezda je odigrala onako kako mora bez Kataija, Rodića i Ivanića, bila u podređenom položaju tokom najvećeg toka utakmice, ali se organizovano branila, nije poklekla i kao nagradu je dobila zaslužen bod.

Izabrane vesti

Upala je Crvena zvezda odmah u kandže Hofenhajmove terenske dominacije, čime je bila onemogućena da iz organizovane akcije dođe pred protivnički gol i stvori situaciju da ugrozi Olivera Baumana. Sa druge strane, Zvezdina odbrana se solidno držala sa pritiskom protivnika i prvi put je posustala u 17. minutu kada je na ivici peterca Munas Dabur iskoristio prostor i makazicama pokušao da ugrozi Borjanov gol.

Domaćinu je bilo potrebno 20 minuta da se navikne na brz ritam protivnika i pronađe način kojim može da odgovori. Nekoliko opasnih akcija išlo je preko Gajića sa desne strane, a sve više prostora je imao i Ben na levom boku. U nekoliko navrata je Zvezdina najisturenija linija izlazila visoko, čime je terala protivnika na grešku prvom pasu.

Detalj sa Marakane (© AFP)Detalj sa Marakane (© AFP)

Hofenhajm je sve vreme igrao tako da je lovio Zvezdinu grešku. Jedno bespotrebno komplikovanje, dotad odličnog Sanoga, umalo je skupo koštalo crveno-bele u 37. minutu. Igrači Hofenhajma su brzo odigrali prekid posle faula veziste sa Obale Slonovače, lukavi Dabur pronašao prostor za udarac i naterao Milana Borjana da prvi put ozbiljnije interveniše.

Zvezdi su u prvom poluvremenu nedostajalo više lopti od Gelora Kange, koji je bio u senci protivničkih veznih igrača, dok je potpuno podbacio Srđan Spiridonović. Nekadašnje krilo poljskog Pogona se nije snašlo u novoj ulozi. Spiridonović nije uspevao da zadrži gotovo nijednu loptu i tako rastereti ostatak tima, a nije ga bilo ni u pokušajima da otvori kontranapad. Tako je već na poluvremenu u igru ušao Aleksa Vukanović, a Ben otišao na svuju prirodnu poziciju, kao ispomoć Dijegu Falčineliju.

Dešavanja na terenu, i dominacija Hofenhajma koja je ispoljena i u drugom poluvremenu, motivisala su Sebastijana Henesa da u nastavku na teren pošalje najjače adute, Andreja Kramarića i Florijana Griliča. Zvezda je pokušavala da se uključi ravnopravno u igru, u toj želji su prednjačili Kanga i Ben, u nekoliko navrata protivniku je stavljeno do znanja da ne sme da se opušta. Henes je sa Kramarićem i Griličom napravio iskorak u želji da dođe do gola, ali je to počelo da otvara prostor domaćinu za kontranapade.

U trenucima kada je Hofenhajm počeo da pada, Henesovi poslednji aduti bili su Baumgartner i Hasim, čime je vihorni Bogarde dobio još veću slobodu u igri. Zvezdina odbrana je u drugom poluvremenu doživela najveći pad u 72. minutu, otvorio se prostor Robertu Skovu, snažno je šutirao, ali je zablistao Milan Borjan. U finišu meča umalo da ekipa Dejana Stankovića kruniše blagu neorganizovanost gostujuće odbrane, Dijego Faličneli je ostao sam 18,19 metara, ali je njegov udarac zakačio nekog igrača Hofenhajma i otišao pored gola.

Na kraju ponovo je heroj bio Milan Borjan, koji je na fantastičan način zaustavio udarac Klausa u 86. minutu.

------------------------------------------------------------------------------

LIGA EVROPE, 5. KOLO

CRVENA ZVEZDA - HOFENHAJM 0:0

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Igra se bez prisustva publike

Sudija: Bobi Maden (Škotska)

Žuti kartoni: Kanga, Milunović (Crvena zvezda), Fogt (Hofenhajm).

CRVENA ZVEZDA (3-4-2-1): Borjan - Pankov, Milunović, Degenek - Gajić, Petrović, Sanogo, Ben (od 80. Eraković) - Kanga (od 80. Nikolić), Spiridonović (od 46. Vukanović) - Falčineli (od 89. Boaći). Trener: Dejan Stanković.

HOFENHAJM (5-2-3): Bauman - Skov (od 89. Sesenjon), Bogard, Fogt, Nortvajt, Džon - Gajger (od 58. Griliš), Rudi (od 72. Kasim) - Gaćinović (od 72. Baumgartner), Klaus, Dabur (od 46. Kramarić). Trener: Sebastijan Henes.

LIGA EVROPE, GRUPE L

Peto kolo

Crvena zvezda - Hofenhajm 0:0

Gent - Liberec 1:2 (0:1)

/Jaramečuk 60 - Mara 32, Kačaraba 55/



tagovi

Milan BorjanLiga EvropeHofenhajm

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara