Predrag Mijatović (©Reuters)
Predrag Mijatović (©Reuters)

Na današnji dan pre četvrt veka: Real potpisao čoveka koji će mu skinuti evropsko prokletstvo

Vreme čitanja: 2min | sub. 13.02.21. | 11:57

Peđa Mijatović pre 25 godina stavio paraf na predugovor sa Madriđanima

Bio je to fudbalski zemljotres od kojeg je brujalo špansko tlo danima, nedeljama, mesecima. Ma, ni do danas se u Valensiji nije potpuno smirilo.

Najbolji igrač, miljenik navijača Valensije na današnji dan 1996. godine potpisao je predugovor sa Real Madridom. Sanjali su fanovi Slepih miševa da će ih Peđa Mijatović odvesti na španski tron, ali umesto toga, on je izabrao da se preseli u najveći klub na svetu. I tamo je postao Bog. U dolini bogova svetskog fudbala, ostavio je svoj trag za sva vremena.

Izabrane vesti

Španska Marka podseća danas na te događaje iz februara 1996. Valensija je pokušavala da ubedi Mijatovića da produži ugovor. Verovali su na Mestalji da to neće biti problem, jer je Peđa u tom gradu bio sve i imao je sve. Jedino nisu računali na to da igrač koji „gori“ da osvaja trofeje, koji ih je prethodno skupljao i na njih se navikao u Partizanu, ne može dugo bez pehara u rukama. Oseća se kao ajkula na suvom. A, Mijatović je bio takav, stremio je samo najvećim visinama. Da bude najbolji među najboljima.

Real Madrid je znao šta radi. I kako se radi. Tog 13. februara pre tačno 25 godina pukla je fudbalska atomska bomba u Španiji. U stvari, u tom trenutku je još niko nije čuo, jer se sve desilo u potaji, a svi su dovedeni pred svršen čin. Mijatović je potpisao predugovor sa Kraljevskim klubom. Real je Valensiju ubo mačem s leđa.

Narednog meseca sve je javno saopšteno, a Real je samo tresnuo na račun Valensije otkupnu klauzulu za Predraga Mijatovića. Bez reči, bez najave. Skoro milijardu i po pezeta ili u današnje vreme pretočeno – 1.500.000 evra. Kako samo smešno i malo zvuči naspram današnjih astronomskih transfera...

Real je vezao ruke Valensiji i potpisao ugovor sa Mijatovićem. Od tog dana legenda jugoslovenskog fudbala postala je Persona Non Grata na Mestalji. U Valensiji. A, godinu dana kasnije postaće legenda najvećeg kluba na svetu.

Klauzula je bila oko 1.250.000.000 pezeta, čini mi se (tačnije, 1.487.000.000), što je bio rekord u to doba. Real je došao da pregovaramo bez ikakve prethodne najave i potpisali smo predugovor. U takvim slučajevima igrač je taj koji odlučuje, a navijači su to doživeli kao izdaju“, pričao je ranije Mijatović.

Golom u finalu Lige šampiona protiv Juventusa Mijatović je prekinuo 32 godine dugo „prokletstvo“ Real Madrida, kojem se nikako nije dalo da dođe do nove evropske titule. Posle Peđinog gola, krenula je nova „poplava“ na Santjago Bernabeuu, koja i dalje traje. Novog decenijskog posta u Realu nije bilo.

A, Real i Valensija su postali smrtni neprijatelji...


tagovi

Real MadridValensijaPredrag MijatovićPrimera

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara