Kvinsi Menig slavi pored odbrane Metalca (© Star sport)
Kvinsi Menig slavi pored odbrane Metalca (© Star sport)

Na kraju je Partizan najbolji

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.12.21. | 16:40

Crno-beli overili jesenju krunu ubedljivim izdanjem u Gornjem Milanovcu – 3:0

Kakve veze ima što je teren loš ako je tim dobar. Pribojavali su se vremenskih (ne)prilika, mraza u Gornjem Milanovcu, personalnih problema i prtiska od koga bubnju u ušima, da bi se iz Šumadije vratili kao zvanično najbolji tim jeseni u Srbiji. Niko u Superligi nije igrao bolje od fudbalera Partizana tokom druge polovine 2021, zbog čega su nagrađeni prvim mestom na tabeli i u naredna dva meseca koliko će trajati zimska puaza bez obzira na rezultat poslednjeg kola u kalendarskoj godini, u subotu sa Kolubarom.

Kakvi su bili na početku takmičarskog cikusa, kad su u ranoj fazi otvarali rivala i sipali iz svih oružja, takvi se predstavili Metalcu, savladali ga ubedljivo i jednom od najuverljivijih partija u aktuelnom prvenstvu stekli pet bodova prednosti u odnosu Crvenu zvezdu – 3:0.

Izabrane vesti

Kakav finiš jeseni! Nalik početku sezone, onoj utakmici u Novom Sadu kad je samleo Proleter za pola sata, Parni valjak je pregazio rivala do kraja prvog poluvremena i pokazao da je zasluženo na vrhu. Ostvario je najviše pobeda, dao najviše, a primio najmanje golova i taman se činilo da je u blagom padu ispoljio je snažan karakter. Zadao je udarce od kojih domaćinu nije bilo oporavka: kroše Kvinsija Meniga odmah posle gonga, aperkat Aleksandra Šćekića i direkt holandskog krila za utabanu stazu ka uspehu pre pauze.

Izdanje u Gornjem Milanovcu je pokazalo da crno-beli mogu da prežive zahtevno gostovanje i bez trojice standardnih igrača. Nosilaca ekipe. Umeli su i ranije da se snađu bez Bibarsa Natha i Lazara Markovića, međutim, kad je iz stroja ispao Rikardo Gomeš uvukla se nervoza u klub kako će se premostiti period do zimskog odmora, iako je mladi Marko Milovanović u prethodne tri utakmice redovno pogađao cilj. A onda se pred očima Grobara ukazala najbolja verzija Kvinsija Meniga dosad. Dao je novajlija iz Tventea dva gola što mu je prvi takav učinak u trci za bodove, još bitnijim se čini što je sve vreme bio opasan, ulazio u šanse, tukao iz različitih pozcija i konačno, kad je ekipi bilo možda najpotrebnije, opravdao poverenje ljudi iz kluba.

Njemu uz rame na završnom gostovanju u 2021. stao je Aleksandar Šćekić. U Stanojevićevoj formaciji repriziranoj sa meča u Belgiji – sa trojicom štopera i dva beka – reprezetativac Crne Gore je u trouglu sa Milošem Jojićem i Sašom Zdjelarom bio opasniji nego inače, bliži kaznenom prostoru Metalca, pojavljivo se iz drugog plana i dokazao da može da bude učinkovit. Najpre najlepši gol otkako je stigao iz Genčlerbirligija pre tri i po godine, potom asistencija Menigu i to je bio suštinski kraj. U nastavku nešto slično, samo manje učinkovito.

Partizan je protutnjao Gornjim Milanovcem, mogao da slavi ubedljivije – samo u prvom delu velike šanse su se ukazale Marku Milovanoviću (tri), Jojiću, dok je Menig pogodio stativu – nijednog trenutka nije dozvolio čak ni nadu ekipi Milije Žižića (mladi sastav Metalca ostao bez šanse, ijedne pretnje Aleksandru Popoviću), s tim da navijače možda više od igre i rezultata može da raduje ambijent.

Način na koji su crno-beli hrlili jedni drugima u zagrljaj, radovali se efektnim pogcima, kako su jurili kao osice čaki kad su znali da je trijumf osiguran ilustruje kakvo zajedništvo vlada u svlačionici i nagoveštava ono što nije bilo još otkako je ekipa Marka Nikolića osvojila duplu krunu 2017.

Na početku je bilo sumnje, na kraju samo osmeha u Humskoj: jesenja kruna, mesto u četvrtfinalu Kupa Srbije, plasman u eliminacionu fazu Lige konferencije.

Mora da je bilo bolje dok je vladao minus. Tad se igrao lep fudbal...


SUPERLIGA SRBIJE, 20. KOLO

METALAC – PARTIZAN 0:3 (0:3)

/Menig 3, 37, Šćekić 28/

Stadion Metalca u Gornjem Milanovcu;

Sudija: Marko Ivković

Žuti kartoni: Antonojević, Vlalukin (Metalac), Urošević (Partizan)

Metalac (4-2-3-1): Savić – Vlalukin, Vasiljević (od 64. Milićević), Mlađović, Antonijević – Fićović, Stojić – Cvetković (od 57. Furtula), Krajišnik (od 57. Bačkulja), Đurić (od 72. Jočić) – Stuparević (od 84. Grbović).

Partizan (3-4-2-1): Popović – Saničanin, Vujačić, Miletić – Živković, Zdjelar (od 73. Smiljanić), Šćekić (od 62. Pantić), Urošević – Menig (od 62. Jović), Jojić (od 73. Pavlović) – Milovanović (od 62. Holender).


SUPERLIGA - 20. KOLO

Subota

Radnički 1923 - TSC 0:3 (0:1)

/Vukić 27, Banjac 71, 79/

Radnički Niš - Čukarički 1:1 (0:1)

/Pejović 73 pen - Jovanović 37 pen/

Kolubara - Proleter 2:1 (1:1)

/Đuranović 34 i 48 - Vukasović 20/

Ponedeljak

Crvena zvezda – Radnik 1:1 (1:0)

/Katai 36 pen – Stamenković 83/

Utorak

Novi Pazar - Voždovac 0:0

Vojvodina - Spartak 2:3 (0:2)

/Čović 60, Simić 69 - Bjelović 24, Nikolić 34, Maksimović 90+3/

Sreda

Mladost – Napredak 3:2 (2:2)

/Saša Jovanović 20, Hrkač 31, Gordić 49 – Stefan Jovanović 9, Čuković 23/

Metalac – Partizan

/Menig 3, 37, Šćekić 28/



tagovi

FK PartizanMetalac Gornji MilanovacMetalacKvinsi MenigAleksandar Šćekić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara