(©Starsport/MN Press)
(©Starsport/MN Press)

Na pomolu revolucija u Humskoj: Tumba i Babović na čelu Partizana, Nikolić trener

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.04.23. | 11:26

Marko Vjetrović za mesto generalnog direktora

Deluje kao da je oko Humske 1 mrtvo more. Više ni slučajni prolaznici ne zagledaju ima li šta novo oko stadiona Partizana, kao da je utonuo u neku baru u kojoj nema života.

Rezultata nema, navijača je na tribinama sve manje, a čelnici kluba se ponašaju da ih to ni najmanje ne dotiče. Samo dok ih niko ne dira, sve je u redu. Eto, ponekad Milorad Vučelić ponudi ostavku, a Skupština je odbije, prezadovoljan rezultatima i na terenu i van njega. Cirkus Kolorado. Ne mislimo na fudbalera iz Kolumbije...

Izabrane vesti

Ipak, realnost je daleko drugačija. Štaviše, na pomolu su tektonske promene u Partizanu, koje se kuvaju u poslednja tri meseca, ali su poslednjih dana dobile ubrzanje, jer je svima jasno da je klub na ivici apsolutnog kolapsa. Da nije bilo pomoći države, koja je još jednom uskočila sa novcem za evro licencu, crno-beli verovatno narednog leta ne bi ni videli UEFA takmičenja. Mada, kako stoje na terenu, može da se desi da su i to bačene pare...

Kako saznaje Mozzart Sport, ekipa koja bi trebalo u narednom periodu da preuzme Partizan je odavno formirana. A, novi predsednik kluba, kako stoje stvari, biće najtrofejniji trener u istoriji crno-belih, nekadašnji sportski direktor Parnog valjka, pa selektor reprezentacije Ljubiša Tumbaković.

Pola fudbalskog života Tumbaković je posvetio Partizanu, a sada je spreman da se uhvati u najveći koštac u karijeri, da proba da probudi posrnulog velikana i da ga vrati na noge. Time bi posle serije raznih likova iz raznih društvenih sfera, koji su se smenjivali u fotelji prvog čoveka crno-belih, klub najzad dobio lidera iz sveta fudbala.

Ono što se očekuje dolaskom Tumbakovića, koji i dalje uživa ogroman ugled pogotovo kod njegovih nekadašnjih pulena iz trenerskih dana, da će se ponovo u Humskoj 1 pojaviti armija bivših asova spremnih da pomognu, na kakav god način bude potrebno.

U suštini, klub bi trebalo u narednom periodu da vodi tandem Ljubiša Tumbaković – Milija Babović. Uspešni biznismen, nekada dugogodišnji glavni finansijer Partizana, bio je u jednom momentu prvi kandidat za predsednika, ali sada je bliži da, na papiru, bude “broj dva”. Ali to će biti suštinsku nebitan detalj, jer će on i Tumbaković funkcionisati kao duo: jedan će biti zadužen za sportska, drugi za ekonomska pitanja. Jedino što na papiru neko mora da se vodi kao predsednik, a neko kao potpredsednik. Otud neće biti iznenađenje da se na kraju, još jednom, kao više puta prethodnih dana, uloge i zamene, pa da ulogu “broja jedan” ipak ponese Babović.

Mesto će se naći i za Rasima Ljajića, koji je takođe ranije bio član Upravnog odbora crno-belih, u prvim godinama vladavine Dragana Đurića. I on je slovio u jednom momentu kao kandidat za novog lidera Partizana, međutim, preovladalo je mišljenje da bi tu udarnu funkciju trebalo da dobije Tumbaković, kao jedan od simbola kluba iz Humske 1, dok je Ljajić najbliži ulozi drugog potpredsednika.

Kada je u pitanju funkcija prvog operativca, odnosno generalnog direktora, namenjena je još jednom povratniku u Humsku 1 – Marku Vjetroviću.

Nekadašnji, u početku, portparol Partizana, kasnije čovek za vezu sa UEFA, gde je razvio jake kontakte, imao je otvorenu ponudu da postane generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, međutim, zahvalio se uz želju da se vrati na crno-belu stranu Topčiderskog brda, da proba da pomogne ozdravljenju Partizana. Iako su prošle godine otkako nije bio na nekoj fudbalskoj funkciji, Vjetrović je ostao u dobrim vezama sa ljudima iz UEFA, kao i iz sveta biznisa.

Naravno, postavlja se pitanje i ko će biti novi trener Partizana. I tu su dvojica podjednakih kandidata. Jedan je Marko Nikolić, čiji bi povratak navijači oberučke dočekali. Prema informacijama koje kruže još od pre nekoliko meseci, Nikolić je imao načelan dogovor sa Ostojom Mijailovićem, da ako ta grupacija iz Sportskog društva preuzme Fudbalski klub, onda trofejni trener postane Partizanov – Aleks Ferguson. U prevodu, Nikolić bi dobio apsolutno odrešene ruke da ceo sportski sektor ustroji kako misli da bi trebalo: od prvog tima, preko omladinske škole pa nadalje.

Opet, postoji struja mišljenja da je to, ipak, preveliki zalogaj i da Nikolić ne bi mogao sam da se jednako posveti celom tom prevelikom poslu, pogotovo što su i škola Partizana i Teleoptik totalno devastirani poslednjih godina i tu je takođe potreban kompletan reset.

Drugi kandidat je – Saša Ilić. Još jedna klupska legenda, koja radi sjajan posao u CSKA iz Sofije, sa kojim je lider na tabeli bugarskog prvenstva. Ilić ima na stolu ponudu CSKA za produžetak ugovora pod mnogo boljim uslovima nego što ih ima sada, međutim, mami i njega poziv iz Beograda da preuzme klub koji najviše voli.

Ako bi gledali procentualno šanse u ovom momentu, one su 51-49 odsto na strani Nikolića.

Još jedan dokazani partizanovac, dete kluba, dobio je poziv iz Beograda da se vrati da pomogne – Vuk Rašović. Njemu je bila namenjena funkcija sportskog direktora, međutim, trener Al Feihe iz Saudijske Arabije ima administrativnu prepreku u vidi velikog “penala” koji bi morao da plati u slučaju da sam reši da ode iz kluba. Zato će njegov povratak, verovatno, biti prolongiran za neko drugo vreme.

Jednako važan je i sastav planiranog Upravnog odbora, koji bi imao sličnu strukturu kao košarkaški klub: bio bi to sklop biznismena, spremnih da investiraju u Partizan, kao i nekih bivših igrača, legendi kluba.

BJEKOVIĆ OSTAJE U FSS

Ono što je posebno zanimljivo je da u novom rukovodstvu ne bi bilo ni Nenada Bjekovića ni Žarka Zečevića. Doskorašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije je imao ponudu, nakon skupštinskog puča jesenas u Staroj Pazovi, da preume Partizan, kao neki vid „kompenzacije“, što je Bjeković odbio, uz obrazloženje da su klubu potrebni neki potpuno novi ljudi. Njegovu podršku, pak, ljudi koji bi trebalo da preuzmu crno-bele imaju.

ZEČEVIĆ UZ VUČELIĆA

S druge strane, Žarko Zečević nema dodirnih tačaka sa grupacijom koja namerava da preuzme vođenje kluba. Štaviše, nekadašnji generalni sekretar Partizana i dalje podržava aktuelno rukovodstvo crno-belih. Skupština kluba je odlagana jer se tražilo rešenje, ko da uskoči u predsedničku fotelju umesto Vučelića, da bi na kraju najviši klupski organ procenio da je najbolje da on – ostane.

Naravno, aktuelno rukovodstvo, uz pomoć nekadašnjeg člana uprave Vladimira Vuletića zaokružilo je klupski Statut tako da niko sa strane ne može da sruši upravu kluba. Ni ideja da se smena dogodi kroz Sportsko društvo nije prošla. Zato je za celu revoluciju potrebno da najpre aktuelno rukovodstvo “shvati” da bi trebalo da se povuče. I zato je ceo proces i dalje na čekanju. Ali, grudva se uveliko zakotrljala…



tagovi

FK PartizanLjubiša TumbakovićMilija BabovićMarko VjetrovićMarko NikolićRasim LjajićSaša Ilić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara