Radost Sarbrikena (©Reuters)
Radost Sarbrikena (©Reuters)

Na zlom glasu u Trećem rajhu, prkosili Hitleru, sad u polufinalu kupa! Sarland ponovo sanja (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.03.24. | 23:09

Maleni Sarbriken delio je packe Bajernu i Ajntrahtu, ozbiljno se zamerio velikašima i na čudesan način izbacio još jednog. Na krajnjem jugu Nemačke pao je i Menhengladbah, i to u 93. minutu – 2:1

Protektorat Sar, iliti država Sarland, prestala je da postoji pre skoro sedam decenija. Nije prošao nemačko-francuski sporazum po kome bi definitivno postao nezavisna i priznata država. Praktično je zaboravljena, pripojena je Nemačkoj, a od tada ni Sarbriken nije imao značajnije uspehe. Ali, u godini u kojoj obeležava 120. rođendan, na dobrom je putu da ispiše najlepšu priču, za sve fudbalske romantike.

U prošlosti je Sarland dospeo na zao glas kod glavešina u Trećem rajhu, jer je bio sklonište za antinaciste. Bila je to teritorija koja nije bila pod kontrolom Hitlera. Prkosili su Fireru, a maleni Sarbriken prkosio je fudbalskim moćnicima. Tukao je Real Madrid, dobro ga je upamtio i Liverpul, a danas ga je zapamtio i – Menhengladbah. Jer, preko njegovih leđa ušao je u polufinale DFB kupa, i to golom u 93. minutu – 2:1 (1:1).

Izabrane vesti

Klub iz ‘nepostojeće države’ ponovo sanja, mašta o nečemu velikom. I niko ne može da ga probudi. Oči su čvrsto sklopljene, podvizi se nižu. Jeste da Ćabi Alonso sa Bajer Leverkuzenom čini stvari koje niko nije očekivao, sve vodi ka tome da će ‘salatara’ prvi put završiti u vitrinama Verkselfa, ali priča godine u Nemačkoj bi, ipak, mogao da bude Sarbriken.

Klub koji je svojevremeno igrao u Kupu evropskih šampiona, iako nije imao svoju ligu i na poziv Žila Rimea je učestvovao u francuskoj Ligi 2, ozbiljno se ove sezone zamerio nemačkim velikašima. Delio je packe vladaru, najvećem klubu u zemlji – Bajernu, bio je kost u grlu Ajntrahta iz Frankfurta, a na čudesan način izbacio je još jedan klub iz Bundeslige.

Na krajnjem jugu nemačke ove noći Ludvigsparkstadion bio je u ekstazi. Ove noći će se u pivnicama nemačkog Krima natočiti i popiti stotine litara najboljeg piva, jer ne biva svaki dan da trećeligaš izbaci klub iz elite. Menhengladbah ništa nije naučio iz primera minhenskog Bajerna i Ajntrahta.

Glava mu je bila visoko u oblacima, silno je verovao u prolaz, bio samouveren, a kada je tako – često ne izađe na dobro. Sve je bilo na strani Menhengladbaha, ali tu statističku superiornost niko neće pamtiti. Koliko sutra niko se neće sećati da je šutnuo čak 14 puta na gol, da je loptu držao 73 odsto vremena, tek neće onih brojkih vezanih za xG od kojih se staromodnima diže kosa na glavi. Tu je stajalo 2,95 naspram 0,48.

Jedina kolona koja je pravo merilo jeste ona sa golovima, a na semaforu šćućurenog stadiona stajalo je: Sarbriken – Menhengladbah 2:1!

Samo tri minuta maleni klub iz Sarlanda bio je u minusu. Odbrana je pukla, svi su se ustremili na Frenka Onoroa. On je uočio Robina Haka u sredini, prosledio mu loptu, a nemački napadač poslao ju je u nebranjenu mrežu.

Ipak, vođstvo Menhengladbaha nije potrajalo. Ubrzo je Amin Naifi demonstrirao kakav top ima u nozi. Namestio se na ivici kaznenog prostora i iz tranzicione igre iz sve snage raspalio po lopti. Dosta efea – neodbranjivo! Od tog momenta domaćin je počeo grčevito da se brani.

Sarbrikenu je četvrtfinalni meč bio na život i smrt, tako je branio gol. Imao i pomalo sreću, a ona mora da se zasluži. Ako je neko jeste zaslužio, onda je to Blaušvarc. I to u onim duelima kada je eliminisao dva kluba iz Bundeslige. Osmehnula mu se, da bi u dubokoj nadoknadi usledio potpuni šok za goste i delirijum na Ludvigsparkstadionu.

Fabio di Mišel Sančes je probio po levom boku, zavrnuo je u kazneni prostor levicom i tamo pronašao Kaja Brunkera. Odmah je raširio ruke, video je loptu u golu, a strelac pobedonosnog gola, vrednog plasmana u polufinale i tek druge pobede Sabrikena u istoriji nad Menhengladbahom nije razočarao.

Stadion je ekplodirao!

Fudbal je mašinerija, jedna od najmoćnijih grana industrije. Verovatno mnogi i ne greše kada kažu da je izgubio dušu, da nije ono što je nekada bio. Što je bilo zamišljeno da bude, prevazišao je te granice. Ali, i dalje je u stanju da s vremena na vreme ponudi priču od koje zastaje dah. I mogla bi da bude još lepša ukoliko maleni Sarbriken u polufinalu DFB kupa izbaci Kajzerslautern.

Sarland više nije protektorat, ali opet prkosi svima. Kao što su njegovi stanovnici Fireru, kao što je Blaušvarc onom Real Madridu sa Stefanom di Stefanom koji nije gubio na Šamartenu.

Ove noći Sarland neće spavati.

KUP NEMAČKE - ČETVRTFINALE

Utorak

Sarbriken - Menhengladbah 2:1 (1:1)

/Naifi 11, Brunker 90+3 - Hak 8/



tagovi

Borusija MenhengladbahSarbrikenKup Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara