Oli Votkins (Reuters)
Oli Votkins (Reuters)

NadVILA se tama nad Londonom! Sonu poništena tri gola, čudna sila preti velikanima (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.11.23. | 17:06

U jednoj od najboljih utakmice od starta sezone u Premijer ligi bez prefiksa derbi, Aston Vila se dokopala velika tri boda protiv Pevaca i došla na deobu trećeg mesta sa Liverpulom

Najpompeznija utamica 13. kola Premijer lige, bar na papiru, bila je ona između Mančester Sitija i Liverpula na Etihadu, ali najbolji fudbal bez premca, viđen je na novom Vajt Hart Lejnu. Ne samo u aktuelnoj rundi, već izvesno i od starta sezone u mečevima bez prefiksa derbi. Totenhem je leteo po terenu bez polovine tima desetkovanog povredama i suspenzijama, napravio toliko šansi da je Aston Vilu mogao da pošalje kući sa četiti, pet ili šest lopti u mreži... Ali Vila je čudna sila što ume da pobeđuje i kada nema izrazitu dominaciju, što preti premijerligaškim velikanima u vrhu tabele. Napravila je veliki preokret u engleskoj prestonici i došla na deobu treće pozicije na tabeli sa Liverpulom - 1:2.

Da početkom novembra nije kiksnula na gostovanju Notingem Foresu, ekipa Unaja Emerija bi ovog popodneva postala lider Premijer lige. A Totenhem, tim koji je 26 dana ove sezone proveo na čelu engleske elite, nije zaslužio da izgubi. Letela je ekipa Ejdža Postekoglua po terenu, tri puta su joj (opravdano, zbog ofsjada) poništeni golovi Hjong Min Sona, a u nebrojeno situacija, bez klasičnog špica, bila je nedorečena u završnicama akcija zrelih za kapitulaciju rivala.

Izabrane vesti

Nadvila se tama nad Londonom! Jer bez štoperskog tandema Kristijan Romero - Miki van de Ven, bez najkreativnijeg Džejmsa Medisona, u odsustvu Pape Matar Sara, Ivana Perišića, Rajana Sesenjona, Rišarlisona i Manora Solomona, Sparsi su poraženi treći put zaredom. A do desetog kola, Sparsi su imali osam pobeda i samo dva remija. Nema sumnje da su svi ti silni izostanci u direktnoj vezi sa padom... rezultatskim i defanzivnim. Da ne zaboravimo i ranu povredu Rodriga Bentankura koji je posle starta Metija Keša ipak morao van terena već u 32. minutu.

Jer nakon što je Đovani Lo Selso, majstorskim volej udarcem u 22. minutu naplatio Totenhemovu dominaciju tokom prve polovine prvog poluvremena, tik pred odlazak na 15-minutnu pauzu, igrači tima iz Birmingema eksploatisali su, ne prvi put, činjenicu da Postekoglu nije mogao da se osloni ni na jednog štopera, te da su mu u centru odbrane igrali Ben Dejvis i Emerson Rojal. U takvom odnosu snaga, Pauu Toresu nije bilo teško da nadskoči čuvare i u sedmom minutu nadoknade donese izjednačenje gostima. A nedorečeni su Rojal i Dejvis bili i kada je otkucalo sat vremena igre, a Oli Votkins se zadesio u šupljini između njih dvojice. Golgeterskim njuhom doneo je preokret Emerijevom timu.



O tome šansama koje su se ređale na obe strane, mogli bismo čitavog popodneva, ali malo ko ima vremena za toliko čitanja, pa čak i nedeljom. U svakom slučaju, detaji iz prvih šest minuta utakmice, najavili su kakav će se fudbal igrati u severnom Londonu. Udogijev udarac tik iznad gola, stativa Kuluševskog, pa blokiran šut Brenana Džonsona, praćen protiv udarom na drugoj stani i zamalo nepreciznim pokušajem Toresa glavom. Već tada se videlo koliko će Vilini visokoletači praviti problema momcima koji nisu verzirani za komandovanje odbranom.

A visoko je poleteo i Votkins u prvom napadu nakon vodećeg gola domaćina. I prsekao je loptu glavom idealno, taman da bude neuhvatljiva za Guljelma Vikarija, ali je dužom VAR proverom ustanovljeno na je bio u ofsajdu ne većem od nekoliko centimetara. To je bio uvod u festival nepriznatih golova. Het-trik poništenih imao je Son. Da je Korejac ranije krenuo u trk u 44. minutu, ne bi se njegova majstoraska završnica raspala u paramparčad nakon nove VAR provere. I umesto 2:0 za domaćina, na odmor su timovi otišli u egalu zahvaljujući Toresu.

Nakon što je Vila okrenula rezultat zahvaljujući Votkinsu, brojevi na semaforu mogli su da se promene, bar nekoliko puta. Još jednom se Son našao u malom ofsajdu pre no što je zatresao mrežu, a nepun minut kasnije, iz umalo da Dejvis donese izjednačenje Totenhemu trzajem glavom posle kornera. Kuluševski je odigrao odličan meč, ali nije imao sreće da ga završi kao strelac, Sona je i treći put razočarala podignuta ofsajd zastavica, nakon što je u 85. minutu odbitak posle Porovog udarca od stativu pospremio u gol.

Vila je imala sreće, ali ju je i zaslužila jer nakon preokreta nije sve kapacitete usmerila na čuvanje trijumfa, već je želela da ga osigura još jednim golom. I mogla je, da je Votkins nadskočivši Dejvisa u završnici utakmice uspeo bolje da trzne glavom.

Emerijev tim je do sada preslišao sve koji su mu gostovali na Vila Parku (6/6) i do danas su gostovanja bila velika boljka sa skorom 2/1/3. Ali večeras je pala i treća pobeda na gostujućim terenima u Premijer ligi.

PREMIJER LIGA - 13. KOLO

Subota

Mančester Siti - Liverpul 1:1 (1:0)

/Haland 27 - Arnold 80/

Njukasl - Čelsi 4:1 (1:1)

/Isak 13, Lasels 60, Žoelinton 61, Gordon 83 – Sterling 23/

Barnli – Vest Hem 1:2 (0:0)

/Rodriges 49 penal – O'Šea 86ag, Souček 90+1/

Luton – Kristal Palas 2:1 (0:0)

/Mengi 72, Braun 84 – Olis 75/

Notingem Forest – Brajton 2:3 (1:2)

/Elanga 3, Gibs Vajt – Ferguson 26, Pedro 45+4, 58/

Šefild Junajted – Bornmut 1:3 (0:2)

/Mekburni 90+7 – Tavernije 12, 51, Klajvert 45+3/

Brentford - Arsenal 0:1 (0:0)

/Haverc 89/

Nedelja

Totenhem - Aston Vila 1:2 (1:1)

/Lo Selso 22 - Tores 45+7, Votkins 60/

17.30: (2,85) Everton (3,45) Mančester Junajted (2,60)

Ponedeljak

21.00: (2,50) Fulam (3,35) Vulverhempton (3,05)



tagovi

Aston VilaTotenhemđovani Lo SelsoPau Tores

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara