Prvi mečevi danas na programu (©Reuters)
Prvi mečevi danas na programu (©Reuters)

Najbolji evropski fudbal – rasplet: Kopenhagen uzor autsajderima, Real će nam reći koliko je Lajpcig jak

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.02.24. | 10:08

Vraća nam se Liga šampiona

Imali smo dva meseca da se odmorimo, da umesto fudbala radnim danima gledamo filmove i čitamo knjige, sada je red da se opet prikucamo za fotelje, jer ono što nas čeka u narednim mesecima jeste rasplet trke za zvanje najboljeg kluba Evrope. Konkurencija je žestoka i mada izuzev okršaja Barselone i Napolija, odnosno Intera i Atletika, u osmini finala nećemo imati one prave, velike derbije, i te kako ćemo imati šta da gledamo.

Recimo, moći ćemo da gledamo timove se kojima se Crvena zvezda rvala u grupnoj fazi. A, moći ćemo da, baš protiv Mančester Sitija, gledamo i Kopenhagen, klub koji je ove sezone ostvario ono što sanjaju svi autsajderi van liga petice, možda i Portugalije i Holandije, pa tako i beogradski crveno-beli.

Izabrane vesti

Uspeli su Danci da odole Bajernu – a Bajern je pre toga dobio 17 uzastopnih mečeva grupne faze Lige šampiona – pa da onda savladaju Mančester junajted i Galatasaraj i posle samo boda osvojenog u prva tri kola izbore plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Tek da pokaže da je moguće.

Znamo da je Mančester Siti sjajan tim, ali takvi su i Bajern, Mančester junajted i Galatasaraj. Svi su oni ipak samo ljudi“, samouveren je trener Kopenhagena Jakob Nestrup.

Samouveren, pitanje i koliko realan. Svaka čast Junajtedu i Galatasaraju – Bajern je već druga priča, mada i on grca ove sezone – ali Siti je poslednjih godina ipak nivo iznad. Siti je uostalom vladajući prvak Evrope i tim koji i ovog proleća izgleda kao prvi favorit za “ušati“ pehar. Ali kako kaže vezista Rasmus Falk...

Vidimo sebe kao klub koji može da se suprotstavi najvećima i to je najveća razlika u odnosu na raniji period. Sada želimo da igramo protiv svih, ne posmatramo sebe kao autsajdere“.

I sve je to lepo, ali i u Kopenhagenu se sigurno sećaju prošle sezone. Jer tada su u grupi bili baš sa Sitijem. I na Parkenu obezbedili velikih 0:0 – istina sa igračem više od 30. minuta – ali su u Mančesteru pregaženi sa ubedljivih 0:5. Građani prosto nemaju potrebu da dodaju gas već na jesen. Pa i Pep Gvardiola mirno iščekuje večerašnji meč i hvali protivnika. Znamo svi, tad treba najviše da ga se plašiš.

Kopenhagen je gladan takmičenja! Imali su vremena da se pripreme. Noge su im pune, glave sveže, nadam se da ćemo moći da odigramo na visokom nivou“, skoro pa bojažljivo će Gvardiola...

... da smo na mestu Danaca malo bi se zabrinuli.

Što se tiče sastava, Kopenhagen bez suspendovanog Leragera, te povređenih Sandera, Hočolave i Bojlesena. Gvardiola nema ama baš nikakve kadrovske probleme.

KOPENHAGEN – MANČESTER SITI

Stadion: Parken

Kapacitet: 38.000

Sudija: Hose Marija Sančes (Španija)

Kopenhagen (4-3-3): Grabara – Ankersen, Mekena, Diks, Jelert – Matson, Falk, Diogo Gonsalveš – Eljunusi, Klaeson, Ačuri;

Mančester Siti (4-4-2): Ederson – Voker, Stons, Ruben Dija, Ake – Rodri, Bernardo Silva, De Brujne, Foden – Alvarez, Haland.

Što se tiče drugog meča večeri, tu već kvalitativna razlika nije baš uočljiva iz svemira, mada je sasvim jasno da je Real izraziti favorit protiv Lajpciga, ako ništa drugo, a ono zbog tradicije. Mada nije samo zbog toga. Kraljevski klub je uverljivi lider prvenstva Španije i da je stanje redovno sve osim Realove pobede bila bi mala senzacija.

Međutim, u Madridu stanje nije redovno. Povređen je od ranije Tibo Kurtoa, u timu neće biti ni Davida Alabe, Edera Militaa, najbitnije – neće biti ni prvog strelca La lige Džuda Belingema. Videćemo još da li će se on vratiti za revanš. Ali kako to iskreno primećuje Karlo Ančeloti...

Motivacija je uvek na visokom nivou, jer za Real Madrid je Liga šampiona najvažnije takmičenje zbog naše istorijske uloge u njemu“, otvoreno će trener osvajača 13 evropskih titula.

U Lajpcigu kadrovska situacija mnogo bolja, neće igrati samo Amadu Hajdara, ali ne obećava to mnogo. Jer Real u ovaj meč ulazi posle derbi pobeda nad Atletikom i Đironom. Nemci su u 2024. godini dobili samo jednu od pet utakmicu u Bundesligi, tri su izgubili. Lois Openda i dalje terorišu protivnčke mreže, ali deluje da ekipa nije na nivou na kojem je bila jesenas. Ali ako joj se otvori... Sa Simonsom, Olmom, Šeškom i naravno Opendom... Užasno nezgodan rival.

Problem je samo što se Real baš ne otvara često.

LAJPCIG – REAL MADRID

Stadion: Red Bul Arena

Kapacitet: 42.600

Sudija: Irfan Peljto (Bosna i Hercegovina)

Lajpcig (4-2-2-2): Gulači – Henrihs, Orban, Klosterman, Raum – Zejvald, Šlager – Olmo, Simons – Openda, Šeško

Real Madrid (4-4-2): Lunin – Karvahal, Naćo, Čuameni, Mendi – Valverde, Kros, Kamavinga, Braim Dijaz – Vinisijus Žunior, Rodrigo

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

Utorak, 13. februar

21.00: (11,0) Kopenhagen (6,00) Mančester Siti (1,25)

21.00: (3,20) RB Lajpcig (3,60) Real Madrid (2,30)

Sreda, 14. februar

21.00: Pari Sen Žermen – Real Sosijedad

21.00: (5,60) Lacio (3,70) Bajern (1,65)

Utorak, 20. februar

21.00: (2,20) PSV (3,45) Borusija Dortmund (3,25)

21.00: (1,95) Inter (3,40) Atletiko Madrid (4,10)

Sreda, 21. februar

21.00: (2,65) Napoli (3,25) Barselona (2,75)

21.00: (4,40) Porto (3,50) Arsenal (1,85)


tagovi

KopenhagenMančester SitiBajern MinhenRB Lajpcig

Obaveštavaj me

Man. Siti
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara