Dušan Tadić (©MN Press)
Dušan Tadić (©MN Press)

Najbolji plejevi Evrope: Dembele na vrhu, Tadić predvodi Srbe

Vreme čitanja: 1min | sre. 15.11.23. | 13:53

CIES objavio spisak fudbalera koji ove sezone stvaraju najviše gol-šansi saigračima

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je listu od 100 fudbalera iz 33 svetskih liga koji su najuspešniji u kreiranju gol-šansi saigračima. Košarkaškim rečnikom - plejmejkeri.

Za sastavljanje konačne ocene računati su broj ključnih pasova i očekivani broj asistencija po meču, na osnovu opasnosti šanse, kao i nivo meča, koji se dobija na osnovu koeficijenta zemlje, težine lige i drugih stavki koje je CIES odredio u saradnji sa statističkom platformom Viskaut.

Izabrane vesti

Ubedljivo najveći ukupan indeks ima Pari Sen Žermenov Usman Dembele (2,36), a najbliži su mu Bajernov Leroj Sane (1,92) i Atletik Bilbaov - moguće od januara Realov - Niko Vilijams (1,89). Među 10 najuspešnijih su još Kilijan Embape (PSŽ, 1,87), Musa Dijabi (Aston Vila, 1,74), Mohamed Salah (Liverpul, 1,70), Frank Onora (Borjusija Menhengladbah, 1,70), Maksimilijano Nunjez (Nasional Potosi, 1,69), Injaki Vilijams (Atletik Bilbao, 1,68) i Magnus Volf Eikrem (Molde, 1,65), a isti indeks ima i Florijan Virc (Bajer Leverkuzen).

Srpske fudbalere, mada prilično udaljen od vrha ove liste, predvodi kapiten reprezentacije i vezista Fenerbahčea, Dušan Tadić sa indeksom 1,29. Od predstavnika Srbije na listi su još Srđan Plavšić (Rakov, 1,25), Veljko Birmančević (Sparta Prag, 1,25) i nekadašnje krilo Radničkog iz Niša Vukadin Vukadinović (1,19, Zlin).

U razmatranje su uzimani samo igrači koji su od početka sezone sakupili više od 630 minuta u nacionalnom prvenstvu, igrajući za jedan klub.


tagovi

Dušan TadićSrđan PlavšićVeljko BirmančevićVukadin VukadinovićCIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara