Najbolji strelac Eredivizije za koga niko nije ni čuo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.04.20. | 12:16

Siril Desers će imati mnogo razloga da pamti ovu sezonu

Niko još nije siguran kako će Holanđani odlučiti o novom šampionu (Ajaks ima bolju gol razliku, a ona je u normalnim okolnostima presudna kad je reč o tituli, ali okolnosti nisu normalne, a  je AZ dobio oba sudara sa Kopljanicima), međutim, sasvim je jasno da će titulu najboljeg strelca Eredivizije podeliti Fajenordov Stiven Berghujs i gotovo anonimni Siril Desers iz Herakles Almela.

Nije on baš sasvim nepoznato ime, bar ne u Belgiji i Holandiji, pošto je do sada igrao za Leuven, Lokeren, NAC Bredu – tamo je i zablistao pošto je u drugoj ligi na 40 utakmica postigao 29 golova – Utreht i sada Herakles, ali malo je onih koji tako pomno prate prvenstva u tim zemljama, pa se javnost u Nigeriji prilično iznenadila kada se na spisku Gernota Rora pojavilo i ime 25-godišnjeg centarfora. Herakles objektivno nije baš toliko popularan tim u Lagosu i okolini.

Izabrane vesti

Pride, Desers je rođen u Leuvenu od oca Belgijanca i majke Nigerijke. A i ona je rođena i odrasla u Evropi. Međutim, Desers je kako sam kaže, ponosni Nigerijac, pa je sam i kontaktirao fudbalski savez te afričke zemlje i zamolio da obrate pažnju na njegove igre. Eto koliko su o njemu znali u matici. Ali kad su bacili oko, videli su da tu ima materijala.
Belgija nikad nije ni bila ozbiljna opcija, nisam ni morao da biram. Belgija ima najbolju generaciju u istoriji sa vrhunskim napadačima kakvi su Lukaku, Batšuaji, Mertense... Sve momci mojih godina, tako da nisam ni gajio nadu... U Nigeriji istina nikad nisam bio, baba i deda su odatle, majka je rođena u Evropi, ali kada se pogledam u ogledalu svakog dana vidim pola Nigerijca. Imam i te afričke karakteristike“, govorio je svojevremeno Desers.

Ove sezone konačno je i stigao taj poziv iz Nigerije, trebalo je da Desers debituje protiv Sijera Leonea, ali kako je pandemija korona virusa odložila sve utakmice moraće još da se strpi. I ne samo kad je Nigerija u pitanju. Da su okolnosti uobičajene sigurno je da bi Desers ovog leta otišao u neku mnoog izazovniju sredinu, još zimus ga je zvala Selta, ali je na kraju u Vigo otišao Fjodor Smolov. Taman što je Desers trebalo da se naplati...
Sledeće leto će verovatno biti najgore za transfere u poslednjih 100 godina“, smeje se i on sam...
Veliki klubovi će imati manje budžete, neće biti toliko prelazaka. Ne verujem da će mi ponoviti Selta. Uostalom, nemam problem s tim, nisam ja taj koji kontroliše situaciju, niko nije mogao ovo da predvidi, jednostavno – život je intervenisao“.

Za kraj, treba podvući: Berghujs je čak sedam od 15 golova dao sa penala, Desers samo jedan. Dalje, Berghujs gra za Fajenord, koji stvara mnogo više šansi i koji je ove sezone postigao 50 ligaških golova, čak 10 više no Herakles. Berghujs je istina imao i sedam asistencija, ali Desers tu ne zaostaje mnogo sa njih pet. I još jedom: ipak je Herakles, ne Fajenord.
Ovo će da mi piše na Vikipedija stranici. Ponosan sam na to“, ističe Desers.

Naći će se već neki kupac za njega ovog leta. Zaslužio je.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara