Magnus Karlsen ©AFP
Magnus Karlsen ©AFP

Magnus Carlsen Invitational: Neprikosnoveni šampion protiv malog genija iz postojbine šaha

Vreme čitanja: 1min | sre. 15.04.20. | 12:25

Ako danas tražite siguricu, tu je onlajn turnir najboljih igrača sveta

Već deceniju neprikosnoveni vladar šaha, te mistične igre taktike i memorije nastale u praskozorju ljudske civilizacije, Magnus Karlsen gospodari svetom na 64 polja.

Nekadašnje norveško čudo od deteta sada je jedan od najpoštovanijih sportista sveta. Spoj je neverovatne inteligencije (IQ 190, što je za 100 jedinica više od proseka u Srbiji), ali i “driblerskog” duha koji mu uvek daje malu prednost nad jednako dobrim protivnicima.

Izabrane vesti

I upravo je on odlučio da pokrene onlajn turnir najboljih na svetu Magnus Carlsen Invitational u iščekivanju da se pandemija završi. Za dvonedeljno takmičenje obezbedio je budžet od četvrt miliona dolara i pozvao svoje najveće rivale (Maksima Vašije-Lagrava, Dinga Lirena, Hikarua Nakamuru, Fabijana Karuanu, Jana Nepomnjašija i Aniša Girija), ali i jedno čudo od deteta, Alirezu Firuzdžu.

U pitanju je 16-godišnjak koji dolazi iz postojbine šaha, Irana. To jest Persije. Rođen je pre 16 godina na obali Kaspijskog mora, a od prošle godine živi u Francuskoj pod čijom zastavom će se ubuduće, po svemu sudeći takmičiti.

FIDE RANG LISTA

Iako je momak neverovatan, pošto je stigao do 21. na FIDE rang-listi, protiv domaćina ovog turnira nema praktično nikakve šanse. Zato je po nama ovo sigurica dana u MOZZART ponudi.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara