Srđan Jovanović (©Starsport)
Srđan Jovanović (©Starsport)

Najcenjeniji srpski sudija svira u nedelju: Zvezdi poništio čist gol u derbiju, “doveo” Stanojevića u Partizan

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.02.22. | 11:58

Ako je valjao Realu, Sitiju, Juventusu i Čelsiju, valjaće i večitima

Šampionska titula na talonu, na sudijama sav pritisak koji nose dva najveća srpska kluba. U takvim okolnostima najlogičniji mogući potez: sudijsku pištaljku poveriti najboljem. I danas potvrda na sajtu Fudbalskog saveza Srbije – Srđan Jovanović će suditi 166. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana. Uz njega i preostali članovi najboljeg sudijskog tima Srbije: Uroš Stojković i Milan Mihajlović kao mahači, te Milan Mitić kao četvrti sudija. U VAR sobi biće Momčilo Marković i Bojan Banović.

Prva i jedina želja svih posmatrača: da se posle 166. večitog derbija priča o fudbalu, a ne o sudijama. Imenovanje Jovanovića i njegovih saradnika trebalo bi da garantuje najprofesionalniji mogući pristup. Govorimo ipak o sudiji koji je ove sezone u Ligi šampiona delio pravdu u mečevima Borusija Dortmund – Sporting, Šahtjor – Real Madrid, Čelsi – Juventus, Sporting – Mančester Siti. Ako je valjao takvim gigantima morao bi da valja i Zvezdi i Partizanu.

Izabrane vesti

Jovanović je ove sezone svirao na 18 utakmica, pokazao jedan crveni karton i dosudio jedan penal. Crvenoj zvezdi je sudio u ubedljivoj pobedi od 7:1 nad Kolubarom, Partizanu u slavlju od 3:1 nad TSC-om. Sve skupa, Zvezda je na 10 utakmica na kojima joj je Jovanović arbitrirao upisala devet pobeda uz jedan poraz. Partizanu je sudio čak na 21 utakmici, crno-beli su dobili njih 14, četiri puta igrali nerešno i tri puta izgubili.

U bogatoj biografiji, Srđan Jovanović ima i dva okršaja Zvezde i Partizana, ali samo jedan večiti derbi. Onaj iz septembra 2019. kada je Partizan dobio sa 2:0 golovima Sejdube Sume i Zorana Tošića nakon što je Zvezdi, kasnije se ispostavilo neopravdano, poništen čist gol pri rezultatu 0:0 zbog, objavila je tada Sudijska komisija, nepostojećeg prekršaja nad Vladimirom Stojkovićem.

18.00: (2,40) Crvena zvezda (3,25) Partizan (3,30)

Ali, ko radi taj i greši, a sudbina sudija je takva da su prinuđeni da trpe kritike, i kad su neosnovane i kad nisu. Tako su i u Humskoj dizali galamu zbog Jovanovića, mada se na kraju ispostavilo da im je učinio uslugu kada im je uslovno rečeno “doveo” Aleksandra Stanojevića za šefa struke. Podsetimo, Stanojevićev prethodnik Savo Milošević, klub je napustio posle incidenta na utakmici sa Vojvodinom, kada je crvene kartone dobio i on sam, a i prethodno i Sejduba Suma. Milošević je izgubio živce, uleteo na teren, flašicu vode bacio ka sudiji, šutnuo mikrofon TV Arene Sport i potom podneo ostavku.

Jovanović je sudio i prošlogodišnje finale kupa u kome je Crvena zvezda slavila posle boljeg izvođenja penala (4:3, bez golova u toku igre) nakon čega je Jovanović isključio Marka Gobeljića zbog, diplomatski rečeno, "skidanja šortsa". Nije tada bilo većih pritužbi na suđenje.

I da zaključimo: boljeg nemamo. A ako ga cene u Evropi valjalo bi mu ukazati poverenje i u Srbiji.



tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezda166. večiti derbiSrđan Jovanović

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara