Foto: Reuters, Printscreen
Foto: Reuters, Printscreen

Najcrnji dan u 111 godina dugoj istoriji Santosa, Palmeiras remijem do 12. titule prvaka Brazila (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.12.23. | 03:58

Gotova još jedna neizvesna sezona u Seriji A; Mnogo više uzbuđenja u borbi za opstanak nego za titulu

U noći između srede i četvrta stavljena je tačka na još jednu uzbudljivu i neizvesnu sezonu u brazilskoj Seriji A. A, kao i prošle, i ove je prvi kroz cilj prošao - Palmeiras. Ekipa Abela Fereire odbranila je naslov prvaka države pošto je poslednjem kolu prvenstva remizirala sa Kruzeirom (1:1).

Tako se Verdao učvrstio na vrhu liste klubova sa najviše titula šampiona. Ova koju je podigao u Mineirau, domu večerašnjeg rivala, dvanaesta mu je u istoriji. I ne mora da brine da će ga neko u skorije vreme sustići, jer Santos, njegov prvi pratilac, ove noći je ispao iz Serije A! Dok na Alijans Parkiju proslavljaju odbranu trona, na Vila Belmiru prolaze kroz najcrnje trenutke u 111 godina dugoj istoriji kluba, jer njihov tim od naredne sezone prvi put neće biti deo elite. Sve to ni nepunih godinu dana otkako su ostali bez najveće legende kluba, slavnog Pelea...

Izabrane vesti

Do večeras su u Santosu mogli da se pohvale kako su jedan od tri tima (Flamengo i Sao Paulo preostala dva) što nikada nije ispadao iz Serije A, ali su taj status porazom od Fortaleze (1:2) izgubili. Osmostruki prvak Brazila imao je dva boda više od Baije, odnosno jedan više od Vasko da Game kolo pre kraja. Međutim, oba njegova rivala u borbi za opstanak slavila su večeras. Baija je savladala Atletiko Mineiro (4:1), dok je Vasko bio bolji od Bragantina (2:1).

Izgleda da je neprijatna situacija u kojoj su se našli uoči poslednjeg kola pozitivno uticala na fudbalere Baije. Naime, posle poraza od Atletiko Mineira na društvenim mrežama su se pojavile fotografije plastičnih vreća preko kojih su bile nalepljene slike fudbalera Vitora Uga, Kanua, Ademira, Sisinja, Everalda i izvršnog direktora Karlosa Santora... Pored toga, na jednom od zidova sportskog centra osvanuo je i grafit sa jasnom porukom upravi i pomenutom Ademiru da odu iz kluba.

Rezultat svega – jedna od najboljih partija i najubedljivijih pobeda Baije u sezoni, koju je upravo Ademir ukrasio četvrtim pogotkom u nadoknadi. Iako je gubio od 39. minuta, Santos je u 58. minutu uspeo da izjednači i sve do samog kraja bio je u igri. Ipak, zbog slabije gol-razlike bio mu je potreban još jedan gol, odnosnopobeda. Više od pola sata tinjala je nada, praktično do poslednjeg trenutka, ali ju je u šestom minutu nadoknade ugasio Huan Lusero golom sa - centra!

Što se šampionske trke tiče, u poslednjem kolu nije bilo bogzna kakve drame, jer ni Atletiko Mineiro ni Flamengo, jedini timovi koji su mogli da ugroze Palmeiras, nisu slavili večeras. Štaviše, i jedan i drugi tim su poraženi, Atletiko Mineiro upravo od Baije (4:1), a Flamengo od Sao Paula (1:0), pa je na kraju kao titulu viceprvaka poneo Gremio, ponajviše zahvaljujući Luisu Suarezu, drugom najboljem strelcu šampionata, koji je sa dva gola trasirao put ka pobedi protiv Fluminsea (3:2), te se na najbolji mogući način oprostio od ekipe iz Porto Alegrea.

Pomenuta četiri tima (Palmeiras, Gremio, Atletiko Mineiro i Flamengo) obezbedili su direktno učešće u Kopa Libertadoresu naredne sezone, te Fluminense kao prvak Južne Amerike takođe i Sao Paulo, osvajač Kopa Sudamerikane, dok će Botafogo, koji nije dobio ni 11. uzastopnu utakmicu u prvenstvu, i Bragantino, pokušati da kroz kvalifikacije dođu do mesta u elitnom južnoameričkom takmičenju.

S druge strane, Santos će se u Seriji B pridružiti Gojasu, Koritibi i Americi Mineiro, koji su još ranije ispali iz elitnog ranga.

BRAZILSKA SERIJA A – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

Gojas – Amerika Mineiro 1:0 (1:0)

/Ojama 33/

Četvrtak

Baija - Atletiko Mineiro 4:1 (2:1)

/Kauli 11, Žuba 45+7, Tasijano 68, Ademir 90+2 - Paulinjo 36/

Koritiba - Korintijans 0:2 (0:2)

/Vera 11, Romero 21/

Kruzeiro - Palmeiras 1:1 (0:1)

/Nikao 80 - Endrik 21/

Kujaba - Atletiko Paranaense 3:0 (2:0)

/Klajson 13, 90+6, Laserda 17/

Fluminense - Gremio 2:3 (1:2)

/Arijas 34pen, Kenedi 81 - Suarez 43, 64, Galdino 45/

Internasional - Botafogo 3:1 (1:0)

/Valensija 19, Patrik 50, Enrike 53 - Žanderson 46/

Santos - Fortaleza 1:2 (0:1)

/Mesijas 58 - Marinjo 39, Lusero 90+6/

Sao Paulo - Flamengo 1:0 (1:0)

/Lusijano 26/

Vasko da Gama - Bragantino 2:1 (1:0)

/Paulinjo 29, Seržinjo 82 - Ortiz 63/



tagovi

BrazilBrazilska Serija ASantosPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara