Najgori Bajern u poslednjih 25 godina

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.12.19. | 11:08

Brojke su neumoljive...

A sve je izgledalo tako besprekorno pre samo desetak dana... U noći 26. novembra, na travi beogradske Marakane, Bajern je isporučio Crvenoj zvezdi laganih šest komada, čime je Hansi Flik kompeltirao poker pobeda otkako je nasledio Nika Kovača. U ta četiri meča Bavarci su postigli 16 golova, nisu primili nijedan i dozvolili su rivalima da im upute ukupno jedan šut u okvir gola. Izgledalo je kao da je ekipa u potpunosti stabilizovana, kako ponovo na scenu stupa mašina od koje je ne tako davno zazirala čitava Evropa. A eto danas, tačno 12 dana kasnije, govorimo o najgorem Bajernu u poslednjih 25 godina...

Zvuči neverovatno, ali tako je. Statistički podaci su neumoljivi. 

Izabrane vesti

Prvi put u poslednjih godinu dana, odnosno tek drugi put u prethodnih pet sezona, Bavarci su vezali dva poraza. Posle Bajera iz Leverkuzena koji ih je dobio prošlog vikenda u Minhenu, juče im je u velikom derbiju meru uzela Borusija Menhengladbah - 2:1. U tih 180 minuta Flikova četa uputila je 40 udaraca ka golu rivala, moglo bi to da znači da krize igre nema, da zaista sve funkcioniše mnogo bolje nego pod Kovačem, međutim slaba je to uteha za pad na sedmo mesto na tabeli i od juče definitivno najslabiji start sezone u poslednjih 25 godina. Precizno, od sezone 1994/95.

Krajem novembra te 1994, kada je kompletirana 14. runda Bundelige, a Bajern odigrao samo 2:2 u Karlsrueu, tabela je izgledala ovako:

Ekipa koju je tada sa klupe predvodio Đovani Trapatoni (a glavni igrači bili Oliver Kan, Markus Babel, Tomas Helmer, Lotar Mateus, Didi Haman, Mehmet Šol, Kristijan Cige, Žan Pjer Papen, Emil Kostadinov, Aleksandar Cikler...), bila je osma na tabeli s učinkom 5-7-2. U tadašnje vreme to je vredelo 17 bodova (pobeda se vrednovala dva boda), u današnje - 23. U aktuelnoj sezoni tim iz Minhena ostvario je dve pobede više, osvojio jedan bod više i plasiran je za poziciji bolje...

Srazmerno uloženom novcu leta 1994. (svega 6.000.000 evra) i ovog 2019, nije teško zaključiti koliko je ovo danas ipak veći debakl sedmostrukog uzastopnog šampiona iz Minhena.

I nije Bajern samo po plasmanu podsetio na neke loše brojke iz prošlosti. Četiri poraza u uvodnih 14 kola najslabiji je bilans od 2011. godine. Takođe, svega 24 boda, iliti 18 prosutih, najviše je od sezone 2010/11.

Bavarci su prošlog leta najviše uložili u odbranu - skoro 120.000.000 evra (utrošeno samo na dvojicu igrača, Pavara i Lukasa Ernandeza), otuda najviše boli užasan učinak zadnje linije. Istina, ima i do povreda, pre svih Niklasa Zulea i pomenutog Ernandeza, ali ni to ne može da bude opravdanje za 20 primljenih golova u uvodnih 14 kola - više od svih šest klubova koji su ispred na tabeli, te više od Volfzburga (najbolje odbrane lige - 14), odnosno od novajlije Union Berlina?!

Poslednji put Bajern je 20 golova do decembra primio daleke 2008. godine.

Sezonu 94/95 Bavarci su završili na šestom mestu i to jedan od pet puta kada nisu uspeli da obezbede plasman u Ligu šampiona. Ove sezone takav brodolom nije realno očekivati - čak se može reći da je aktuelni šampion i dalje prvi favorit za titulu - ali da će biti teže nego u svakom od prethodnih sedam vezanih pohoda na tron - nema sumnje.

Bajern posle Totenhema i Verdera kod kuće u vanrednom kolu 18. decembra ima izuzetno neprijatno gostovanje Frajburgu, a polusezonu završava utakmicom pred svojim navijačima, protiv Volfzburga. Hansija Flika na klupi će moći da zadrže samo tri bundesligaške pobede. A posle Beograda izgledalo je da sigurno ostaje na klupi barem do juna...


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara