(© Reuters)
(© Reuters)

Najluđa trka za titulu u evropskom fudbalu: Četiri tima u samo tri boda, vrhunac na Nou Kampu 8. maja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.04.21. | 22:58

Atletiko izgubio na San Mamesu

Biće drame kakvu španski fudbal zaslužuje. A nije je video godinama. Obično bi se Barselona ili Real Madrid „otkačili“ od ostatka La Lige i sa velikom razlikom osvajali titulu. Delovalo je da će to uraditi i Atletiko, ali sastav Dijega Simeonea napravio je još jedan pogrešan korak i posle gostovanja na San Mamesu potpuno otvorio borbu za prvaka.

A u njoj su sad, verovali ili ne, čak četiri tima. Jorgandžije ne zavise samo od sebe. Imaju po dva boda više od aktuelnog prvaka i Barselone – kojoj će u verovatno odlučujućoj utakmici sezone gostovati 8. maja – a samo tri od Sevilje koju niko ne pominje kao kandidata za naslov, a Andalužani su tu.

Izabrane vesti

Pita se i Atletiko, iako posrće. U Baskiji je poražen (1:2), treći put u poslednjih pet kola nije pobedio i ono što se činilo sigurnim pre skoro tri meseca odjednom je neizvesno. Tog 31. januara Madriđani su savladali Kadiz u gostima 4:2 i stekli deset bodova više od Reala. U međuvremenu se ta razlika istopila i otuda drama na vrhu tabele.

Drama je bila i u Bilbau. Posle samo osam minuta izabranici trenera Marselinja su postigli gol koji je celoj Primeri dao novo ruho. Na ubacivanje Andera Kape s desnog boka sjajno je reagovao Alehandro Berenger i pokazao da je ove sezone najjača karika domaćina. Ovo mu je bio osmi prvenstveni gol, dopisao je i tri asistencije, a niko od njegovih saigrača nije doprineo više od početka takmičarske godine.

Taj pogodak dao je domaćinu krila da dugo odoleva pretnjama favorita i istrčava kontre. Čak je preko Sanketa mogao da udvostruči prednost iz dve situacije – posebno izgleda bila je druga prilika kad je napadač domaćina bio sam pred Janom Oblakom i pucao iznad prečke – a kad je te šanse propustio stigla ga je kazna.

Pre ili kasnije Atletiko bi svakako dao gol. Posebno što je Čolo Simeone na isteku sata vremena poslao na teren tešku artiljeriju: Luisa Sureza, Žoaa Feliksa i Tomu Lemara. Prva dvojica za više od sat vremena nisu imali snage, jer su tek oporavljeni od povreda. Pritisak je urodio plodom, pa je na ubacivanje Janika Fereira Karaska postigao Stefan Savić tek drugi ligaški gol za Atletiko. Taman kad se očekivalo da gosti dodaju gas, potraže drugi gol, zatresla se mreža Jana Oblaka. I to na neshvatljiv način. Iz prekida. Ono što je godinama bilo oružje Madriđana ispostavilo se fatalnim posle centaršuta Ibaija Gomeza i udarca glavom neometanog Injiga Martineza.

Ovakav epilog znači da ćemo u Španiji gledati najuzbudljiviju završnicu sezone u evropskim ligama. Mančester Siti će biti prvak u Engleskoj, Inter u Italiji, Bajern u Nemačkoj, Lil, PSŽ i Monako će se trkati u Francuskoj, ali je utisak da Liga 1, ipak, nije toliko napeta kao španska Primera.

Atletiko posle ovog poraza ne zavisi samo od sebe. Barselona zavisi. Trenutno ima dva boda manje i utakmicu manje. Ukoliko dobije sve mečeve do kraja biće šampion. Biće i ako slavi na pet preostalih, a sa Madriđanima odigra nerešeno. Samo, ako nas je La Liga nečemu naučila ove sezone to je da ništa nije sigurno. Sme li neko da otpiše Real i(li) Sevilju kao što je otpisao Barsu jesenas ili već dodelio titulu Atletiku zimus.

PRIMERA – 32. KOLO

Subota

Elče - Levante 1:0 (1:0)

/Boje 32/

Valjadolid – Kadiz 1:1 (1:0)

/Plano 14 – Kala 64/

Valensija – Alaves 1:1 (0:0)

/Gaja 89 – Gvideti 84/

Real Madrid - Betis 0:0

Nedelja

Ueska - Hetafe 0:2 (0:1)

/Unal 20, 52/

Viljareal – Barselona 1:2 (1:2)

/Čukvueze 26 – Grizman 28, 35/

Selta - Osasuna 2:1 (1:0)

/Aspas 42, Muriljo 57 - Tores 77 pen/

Sevilja - Granada 2:1 (1:0)

/Rakitić 16 pen, Okampos 52 - Soldado 90 pen/

Bilbao – Atletiko Madrid 2:1 (1:0)

/Berenger 8, Martinez 86 – Savić 77/

Ponedeljak

21.00: (4,50) Eibar (3,45) Sosijedad (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Aleks BerengerInjigo MartinezStefan SavićAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara