Najluđi transfer Rusije: Kad služba kaže…

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.07.19. | 20:51

Moskva poludela, Zenit svemoćan uz pomoć Gasproma. A sve zbog igrača koga van Rusije skoro niko ne zna

Znate onu o “državnim projektima”? Nije samo srpska razbibriga, raspravlja se o tome i u mnogo uređenijim zemljama. Ali priča kakva nam je stigla iz Rusije apsolutni je pobednik godine. Bez sumnje najzanimljiviji transfer ovog leta u Premijer ligi potpisao je Aleksej Sutormin, momak za koga van zemlje verovatno živ niko nije ni čuo, ali i momak koji je zapalio Rusiju.

Da bismo objasnili zašto moramo da se vratimo malo unazad. Tačno 10 dana unazad…

Izabrane vesti

Rubin slavodobitno objavljuje: Aleksej Sutormin je potpisao četvorogodišnji ugovor sa klubom iz Kazanja!

Premotavamo na današnji dan…

Zenitove društvene mreže gore: Aleksej Sutormin je potpisao četvorogodišnji ugovor sa klubom iz Sankt Peterburga?!

A pre samo godinu dana igrao je u drugoj ligi. Prošlog leta ga je uzeo Orenburg i tek tu je Sutormin, sa svoje već pune 24 godine, dočekao da zaigra u elitnom rangu takmičenja. Odigrao je, valja se priznati, veoma dobro. Osam golova i dve asistencije sa mesta krilnog igrača u timu koji baš nije oličenje ofanzive.

Mladi trener Zenita Sergej Semak odmah ga je primetio i naložio upravi da ga dovede iz Orenburga. Međutim, rukovdioci Zenita nisu pokazivali istu ambiciju kao i šef struke. Štaviše, ponašali su se kao klasični komunistički činovnici. Nije im ni padalo na pamet da igraču daju godišnju platu od 500.000 evra, ali su bili uvereni da će završiti posao, jer – Gasprom. Klupski sponzor. I Zenita. I Orenburga.

Sutormin je razmišljao drugačije. U Zenitu verovatno ne bi bio starter. Kad se javio Rubin bio je i te kako zainteresovan. Tamo će da igra. Klub iz Tatarstana je pride dao tih 500.000 evra. I premije na sve to. Ako ih sve aktivira izaći će Sutormin na 700.000 do 800.000 evra godišnje.

Pregovori Orenburga i Zenita su još trajali, ali je igrač izabrao. Javnost je tek kasnije saznala da je Rubinov direktor Rustem Sajmanov tajno pregovarao sa kolegom iz Orenburga Eduardom Safonovim. Radio je i on ranije u Rubinu, takođe kao sportski direktor, prijatelji su. I lako u se dugovorili. Sutormin je sve potpisao, Rubin je 29. juna objavio transfer.

Orenburg nije.

Na reci Ural su pobesneli zbog toga što je Safonov navodno radio na svoju ruku i odbijali su da priznaju da je transfer realizovan. Govorili su da je Safonov još pre no što je ugovor parafiran otišao iz kluba. Sutormin se nije obazirao. On je već odigrao jednu test utakmicu za Rubin, tražio je kuću u Kazanju, čekao porodicu, govorio da je srećan…

U Sankt Peterburgu Semak čupa kosu, besan je, ne zna više ni sam na koga. Ne može da se načudi neozbiljnosti saradnika. Žali se i on bliskom prijatelju. Samo što je njegov prijatelj visoko pozicioniran. Aleksej Miler se zove, generalni je direktor Gasproma. On je, prenose ruski nezavisni mediji, telefonom zvao lično predsednika Tatarstana Rustama Minihanova. I to je bilo to otprilike. Sve je bilo rešeno. Rubin je shvatio da bi mu bilo pametnije da ne provocira. I Sutormin je shvatio poruku.

Jedina dilema bila je: od koga onda kupuje Zenit?

Na kraju je ispalo od Rubina, koji je Sutormina 10 dana imao na platnom spisku. Zenit će mu isplatiti onih 2.000.000 evra da mu nadoknadi minus iz (ne)završenog posla s Orebnurgom. Ni dinar preko. Mada se spekuliše da bi Zenit mogao da mu pošalje nekog igrača.

A Sutormin? Ko njega pita. Kad Zenit nešto hoće Zenit to i dobije. I uzalud se bune sad u moskovskim velikanima. Zna se ko je ko u ruskom fudbalu. Sistemu uopšte.

(FOTO: fczenit/Twitter)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara