Tijago Almada (Reuters)
Tijago Almada (Reuters)

Najskuplji igrač u istoriji Brazila će biti... Argentinac?!

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.03.24. | 18:06

Svetski šampion spreman za veliki transfer

Brazilski fudbal je uglavnom mnogo poznatiji po izvozu nego po uvozu fudbalera i mnogo veće sume novca se obrću na prodajama nego na kupovinama igrača. Ali u poslednje vreme i brazilski klubovi su finansijski ojačali i mogu da priušte skupa pojačanja.

Rekordan transfer je dugo bio povratak Gabrijela Barbose u zemlju kada je popularni Gabigol prešao iz Intera u Flamengo za 17.500.000 evra. Taj rekord je uzdrman pre mesec dana pošto se krilni napadač Luiz Enrike vratio u Brazil iz Španije. Botafogo je za njegov transfer iz Betisa platio 16.000.000 evra kroz fiksni deo i može još 4.000.000 kroz eventualne bonuse. U zavisnosti od timskog i individualnog učinka, Gabigolov rekord će biti oboren ako se ostvari makar polovina bonusa.

Izabrane vesti

A sada se sprema još jedan rekrodan transfer. Botafogo je spremio 20.000.000 evra za transfer bombu zvanu Tijago Almada. Reč je o jednom od najtalentovanijih Argentinaca koji su se pojavili poslednjih godina. Još dok je kao tinejdžer igrao u Veles Sarsfildu, Almada je bio na meti brojnih evropskih klubova poput Barselone, Napolija, Marselja, Milana, Intera, Ajaksa...

Sve je iznenadio odlukom da u leto 2022. prihvati ponudu Atlante. Američki MLS ligaš je ponudio 14.500.000 evra za obeštećenje, a Veles i Almada prihvatili i ofanzivni vezista se preselio u Džordžiju. Tamo je pokazao da vredi uloženi novac. Na poziciji „desetke“ je postigao 20 i spakovao 23 gola u 67 mečeva. Bio je novajlija godine u MLS ligi, najbolji mladi igrač, član idealnog tima sezone...

Koliko je vredan argentinskom fudbalu govori i to što se našao na spisku putniku za Mundijal u Kataru (umesto povređenog Koree) i tamo se okitio titulom svetskog prvaka. Iako igra u Americi, i dalje je jako cenjen u svetskom fudbalu pa se pominjao letos kao želja mančester Sitija, Liverpula i Čelsija, a ove zime Atletiko Madrid pokušavao da ga dovede.

Sada je odjednom u prvi plan iskočio Botafogo, klub u vlasništvu američkog biznismena Džona Tekstora. Velikan iz Rija ima novac za velike transfere što je pokazao u slučaju Luiza Enrikea i želi da sa Almadom opet uzdrma brazilski fudbal. Argentincu se ide iz Atlante, pre svega je gledao opcije u Evropi ali i u Botafogu bi mogao da obezbedi još bolju poziciju za dolazak u Evropu.

„Želimo ga. U budućnosti će vredeti 50.000.000 evra“, potvrdio je Tekstor.


tagovi

Tijago AlmadaBotafogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara