Najstariji tim Italije ponovo u Seriji A: Đilardino preporodio Đenovu i ekspresno je vratio u elitu

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.05.23. | 17:16

Posle samo godinu dana u Seriji B, osvajač šest titula na Apeninskom poluostrvu vratio se u najviši rang

Posle godinu dana u drugoligaškom društvu Đenova se vratila na eltinu fudbalsku pozornicu Italije. Izabranici Alberta Đilardina ozbiljno su shvatili ispadanje u niži rang posle 15 godina u Seriji A i sjajnim rezultatima dva kola pre kraja takmičenja osigurali poziciju koja vodi u viši rang.

Drugoplasirani tim Serije B danas je u susretu sa Askolijem imao cilj da ostvari bolji rezultat od Barija koji je gostovao Modeni, a kako je prvi pratilac Đenove na strani stigao samo do boda, trijumf na stadionu Luiđi Feraris ozvaničio je povratak u elitu.

Izabrane vesti

Najstariji fudbalski klub u Italiji uspeo je da pod komandom aktuelnog stratega ostvari impresivne rezultate i vrati se u društvo kojem pripada po istoriji i kvalitetu. Nekadašnji ofanzivac, reprezrentativnog kalibra, preuzeo je u decembru kormilo ekipe koja je posle 15 kola zauzimala šesto mesto uz učinak od šest pobeda, pet remija i četiri poraza, uspeo da podigne nivo igre tima koji je u nastavku prvenstva zabeležio 14 pobeda i šest remija uz poraz samo od Parme (0:2).

Današnji trijumf nad Askolijem najavio je Matia Bani pogotkom u 16. minutu, a posle gola kapitena Milana Badelja kojim je domaćin udvostručio prednost Đenovljani su već mogli da osete kartu za Seriju A u ruci. Priliku da otkloni i najmanje dileme imao je jedan od lidera domaćina ove sezone, iskusni Masimo Koda koji u 66. minutu nije realizovao jedanaesterac.

Neiskorišćena šansa stigla je na naplatu dva minuta kasnije kada je Davide Marsura posle samo jednog minuta na terenu prepolovio zaostatak i vratio neizvesnost, ali je rezultat iz 68. minuta ostao na snazi te je Đenova overila mesto uz Frozinone u Seriji A.

Povratak u elitu zaokružio je period stabilizacije posle turbulencija usled promene vlasnika. Prelazak u vlasništvo američkog investitora uticao je da Đenova haotično prođe kroz prethodnu sezonu i sa 19. pozicije ispadne u niži rang. Nije devetostruki šampion Italije uspeo da odmah amortizuje posledice prelaska u Seriju B što je platio nemački strateg Aleksander Blesin, a dolazak Đilardina ispostavio se kao idealana potez.

Uz iskusnog i već pomenutog Kodu, značajnu ulogu u uspesima imao je Albert Gudmundson, krilo iz Islanda koje je sa Švajcarskim bekom Silvanom Heftijem držalo desnu stranu tima ove sezone, dok se u aktuelnoj takmičarskoj godini afirmisao vezista iz Danske Morten Fendrup.

Iako se Đenova ekspresno vratila u eliti gotovo izvesno ni naredne sezone publika u Seriji A neće gledati Derbi dela Lanterna imajući u vidu da je gradski rival Sampdorija zakuucan za dno tabele i izvesno će se preseliti u Seriju B.



tagovi

ĐenovaAlberto ĐilardinoSerija ASerija BItalija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara