Najveća Baharova zaostavština u Zvezdi...

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.04.24. | 17:44

Kako je Omri Glazer tokom zime promenio način treninga i značajno podigao procente u Mozzart Bet Superligi

U trofejno-evropskom razdoblju Crvene zvezde, koje traje više od šest godina, epizoda sa izraleskim stručnjakom Barakom Baharom pamtiće se samo kao crna tačka, koja je mogla da uzme preveliki danak u Ljutice Bogdana. Kod srpskog šampiona, posebno posle dobrog početka drugog mandata Vladana Milojevića, Bahar se trenutno pominje kao subjekat u šaljivom prepevavanju hita Dina Merlina: „Bosnom behar probeharao“.

Dobro, pamtiće se da je izraleski stručnjak milom ili silom u vatru gurnuo Kostu Nedeljkovića i Jovana Mijatovića, momke koji su na Marakanu doneli finansijski mazut dostojan šampionskog ogreva. I da ostaće zabeleženo da je Barak Bahar insistirao na dovođenju golmana izraelske reprezentacije Omrija Glazera, i to periodu kada se računalo vreme po antologijskim intervencijama dugogodišnjeg kapitena kluba Milana Borjana. Platila je Crvena zvezda 1,2 miliona evra Makabiju iz Ber Ševe posle iscrpljujućih pregovora rukovodstva dva kluba.

Izabrane vesti

ČETIRI VRHUNSKE ODBRANE – RADNIČKI, IMT, RADNIK

Ono što je Crvena zvezda bila na terenu pod Barakom Baharom, Omri Glazer je bio na golu srpskog šampiona. Počeo je euforično, odavajući utisak savremenog Robokapa na pripremama od čije jake šake se odbijaju šutevi protivničkih napadača. Bio je Omri Glazer vrlodobar u Ligi šampiona, rekorder na Etihadu sa 13 odbrana, iako je velikim kiksom kumovao vodećem golu Građana. Kočoperan u Evropi, Omri Glazer je u Mozzart Bet Superligi često odavao utisak povšnog čuvara mreže, sa ozbiljnim problemom prilikom pozicioniranja kada protivnički igrači šutiraju sa distance.

Da, i treba otvoreno reći da Glazer snosi deo odgovornosti za Baharov veliki podbačaj u Mozzart Bet Superligi i čak tri poraza. Primera radi na Banovom brdu protiv Čukaričkog imao je samo jednu odbranu unutar 16 metara. Dve sedmice ranije, kada su crveno-beli poraženi na Krovu, zaustavio je tek dva pokušaja fudbalera Voždovca. Bio je suprotnost Omrija Glazera iz Lige šampiona.

Međutim, trenutno fokusiran samo na prvenstvo, kao prvi i osnovni front, Omri Glazer je počeo da predstavlja personifikaciju onog što je Crvenoj zvezdi potrebno na golu. Sve je počelo u Nišu, kada je napravio jednu od odbrana sezone. Vratio se u bliži ugao i izvukao udarac glavom Smailagića sa pet metara.

TRENUTNO JE NA 80 POSTO ZAUSTAVLJENIH UDARACA

Nisku je nastavio u sudaru sa IMT-om kada je izvukao viđen gol Vladimira Radočaja, a pored dvostrukog strelca Aleksandra Kataija i pakera Krasoa bio je režiser već viđenog trijumfa u Surdulici, koji su crveno-beli morali da porode. Odbranio je udarac sa pet metara Hajdarevića, ostavivši nogu kao na futsalu. Telom je odbranio i prvi zicer Radnika (mada je sam kumovao toj situaciji).

Blagi preobražaj Omrija Glazera nije nikako plod sreće ili spleta okolnosti. Izraelac je posle odlaska Baraka Bahara morao da bude podvrgnut psihološkom tretmanu Vladana Milojevića i trenera Zvezdinih golmana Dušana Gašića. Tokom prvog dela sezone reprezentativac Izraela je bio na 55 odsto zaustavljenih udaraca rivala, što je izuzetno nizak postotak za Zvezdinog čuvara mreže. Sada, posle Surdulice Omri Glazer je, računajući drugi deo sezone Mozzart Bet Superlige, 80%.

„Prvo moram da kažem da je Omri Glazer sjajan karakter, inteligentan momak. Posvećen je, želi da uči, Jednostavan je za saradnju“, počinje priču za Mozzart Sport trener Zvezdinih golmana Dušan Gašić.

Iskusni stručnjak iz nesporedne blizine je spoznao šta Omriju Glazeru nedostaje da bi se istovremeno potvđivao na oba fronta. Ima i do one teze da su Zvezdine utakmice u prvenstvu u odnosu na evropske izazove dva različita sporta. Pojednostavljeno rečeno, Crvenoj zvezdi je u domaćim okvirima potreban čuvar mreže koji će rešiti jednu ili dve zicer situacije.

„Tokom zime smo promenili način treninga. Gledali smo na sve načine da ga pomerimo u prostor i da on kroz razgovor shvati zašto to radimo. On je bio golman koji rešava situacije na liniji. Tako je trenirao, tako je i pravljen, što je za Ligu šampiona fenomenalno. Međutim, za domaće prvenstvo potreban nam je golman koji ima veći fokus na odbranu gola prilikom kontri ili ranih centaršuteva rivala. On je tu napravio najveći pomak“, objašanjava Dušan Gašić.

NA KIPRU KRIO POVREDU

Negde je bilo logično da se Omri Glazer zabrine posle odlaska Baraka Bahara. Negde je možda pomislio da će u Beogradu, posle odlaska ostalih Izraelaca ostati sam kao list na vetru. Tada se igračima roje brojne misli po glavi, o tome kako će ih novi trener skloniti, posebno što je bivši agitovao za njegov dolazak. Međutim, trudili su se u stručnom štabu Crvene zvezde da relaksiraju Omrija Glazera i da njegov fokus prebace isključivo na dobro odrađen pripremni period. Jer je posla, usled promene metodologije rada, bilo.

Da bi se pokazao pred novim šefom reprezentativac Izraela je krio povredu tetive. Sve dok nije prešao crvenu liniju i morao da odmara. Propustio je prolećnu premijeru protiv Voždovca, ali onda se ustalio i primio samo tri gola na devet utakmica. Dva puta je savladan u 172. večitom derbiju, mrežu crveno-belih pogađao je još TSC. Trenutno je Omri Glazer na 490 minuta bez primljenog gola. Deluje da će biti isplativa investicija.


tagovi

Omri GlazerDušan GašićBarak BaharVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara