Stojković (©MN Press)
Stojković (©MN Press)

Najveća enigma srpskog fudbala u 2024: Ko će biti selektor posle EP?

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.01.24. | 16:32

Neizvestan Piksijev opstanak, Jokanović za sada jedini pomenut kao mogući kandidat

Osvanula je godina u kojoj će se fudbalska reprezentacija Srbije posle 24 leta vratiti na Evropsko prvenstvo. Odnosno, prvi put u istoriji će zaigrati na njemu pod ovim imenom, u crvenim dresovima, dok se intonira „Bože pravde“ pre početka utakmica.

I sve će u narednih šest meseci u Fudbalskom savezu Srbije biti podređeno tome, da se Orlovi što bolje pripreme, da bi što bolje prošli na šampionatu u Nemačkoj.

Izabrane vesti

Ipak, kako sada stvati stoje, najveća enigma u srpskom fudbalu za godinu koja je počela život vezana je za period nakon Evropskog prvenstva i glasi: Ko će biti selektor Orlova nakon što se vrate iz Nemačke? Jer, ugovor Draganu Stojkoviću Piksiju ističe onog dana kada Srbija završi takmičenje na šampionatu, kako god da to bude.

U novembru, dok su kvalifikacije još bile u jeku, a naš državni tim još nije dobavio vizu za Nemačku, Stojković je na temu novog ugovora i ostanka na funkciji selektora rekao:

„Da li sam s nekim pričao u Savezu produžetka? Nisam, niti je momenat da se priča. Ne treba niko da brine što se tiče mog nekog statusa u reprezentaciji, biću selektor, nastavljam da radim svoj posao i verujem da ću Srbiju voditi na Evropskom prvenstvu. Ja sam od prvog januara slobodan agent, da mogu da pregovaram i razgovaram, to mi FIFA pravila dozovljavaju“, naglasio je Piksi.

Minuo je 1. januar, Dragan Stojković je sada polu-slobodni agent na fudbalskom tržištu. Dakle, može da počne da pregovara sa zainteresovanim klubovima ili reprezentacijama oko angažmana nakon što se završi Evropsko prvenstvo.

To, naravno, ne znači da će Piksi i otići. Ali, u ovom momentu dosta tiho, uzdržano se pominje pitanje njegovog novog ugovora u srpskoj Kući fudbala. Štaviše, niko nije ni sto odsto siguran da li je aktuelni selektor zainteresovan da ostane na klupi ili bi da potraži neke nove izazove.

U intervjuu za Mozzart Sport u novembru na pitanje da li vidi sebe na klupi reprezentacije i u kvalifikacijama za Mundijal 2026, Stojković je odgovorio:

„Ko živ, ko mrtav do tada. Moram da budem jako oprezan po pitanju izjava oko toga da li ostajem, da li idem, da li ću biti, da li neću biti. Pošto opet neki ljudi sebi daju za pravo, oni bolje znaju od mene. Ali u svakom slučaju, sad sam tu i ostajem tu“.

Nije neka tajna da u FSS-u postoje dva pola, jasno nastala nakon neuspele izborne Skupštine uoči Katara, kada je Nenad Bjeković trebalo da bude izabran za predsednika. Od tada do danas jaz između njih se nije smanjio. Zato i nije iznenađenje što postoji struja koja ne bi imala ništa protiv da umesto Stojkovića na klupi vidi nekog drugog.

Jedino ime koje se pominjalo u poslednja dva meseca je Slaviša Jokanović, doduše više kao želja pojedinih struja u FSS. Nekadašnji trener Partizana je slobodan agent otkako je napustio Dinamo iz Moskve, ali je pitanje da li je iko sa njim uopšte razgovarao na temu eventualnog prezimanja reprezentacije ili je samo prvi pik na nekoj listi kandidata.

Sve to, opet, baš ništa ne znači, jer je period od šest meseci prilično dug, pogotovo u okvirima srpskog fudbala, gde ono što danas jeste, sutra ne mora da bude. Sve ide ka tome da će Piksijeva sudbina zavisiti od učinka u Nemačkoj. Mada, bilo da se on posle toga zahvali FSS-u na saradnji ili FSS njemu, vremena za neka duga većanja neće biti, pošto već početkom septembra kreće novo izdanje Lige nacija, u kojem će Orlovi igrati u elitnoj klasi, protiv najjačih timova kontinenta. Ko će to biti, znaće se nakon žreba 8. februara.



tagovi

Dragan Stojković PiksiSlaviša Jokanovićfudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara