Mihajlo Banjac (©MN Press)
Mihajlo Banjac (©MN Press)

Najveća pretnja Zvezdi momak koji ju je dva puta odbio: Visok sam, pa ljudi greše da sam zadnji vezni

Vreme čitanja: 5min | uto. 19.04.22. | 09:52

Mihajlo Banjac spreman za okršaj sa crveno-belima

Igrom nije oduševila, ali Crvena zvezda je u 167. večitom derbiju zadržala dva boda prednosti nad Partizanom, pa u finiš sezone ulazi puna optimizma da će na stadion „Rajko Mitić“ doneti i petu uzastopnu titulu prvaka. Daleko od toga da je posao završen, jer do kraja takmičarskog ciklusa crveno-bele očekuje još nekoliko izazovnih stepenika, a prvi među njima gostovanje kod TSC-a i Mihajla Banjca, možda i otkrovenja sezone u Superligi.

Uostalom, dobro to znaju i u Ljutice Bogdana. Još pre dve godine su prvi put zvali Banjca, izabrao je tada da umesto na Topčiderskog brda ode u Bačku Topolu. Ove zime kontakti su obnovljeni, ali do saradnje opet nije došlo.

Izabrane vesti

Još dok sam bio u Inđiji se prvi put pričalo da su me zvali, govorili da je Zvezda zainteresovana. Razmišljao sam. Znaš, kad si klinac ne misliš samo o veličini kluba. Misliš o tome da budeš srećan, a da bi bio srećan moraš da igraš. Zato sam i izabrao TSC, da budem srećan. Sa ove distance značilo mi je“, počinje Banjac priču za Mozzart Sport.

Zimus se opet pojavila ista priča, ali moje mišljenje je da sam ovde dovoljno pokazao i da bih možda najradije preskočio taj jedan stepenik i odmah otišao u inostranstvo. Da se razvijam dalje. Naravno, ni sada ne gledam neke vanserijske klubove, već neke zdrave sredine gde ću moći da igram i postanem još bolji“.

A kad bi zvao Real?

Dobro, onda bih se možda predomislio“, smeje se 22-godišnji vezista Mihajlo Banjac spreman za okršaj sa crveno-belima

Sreda, 16.00: (9,00) TSC (5,00) Crvena zvezda (1,35)

Šalu na stranu, Banjac ove sezone zaista privlači pažnju. Postigao je šest golova, prema podacima analitičke platforme Comparisonator, zasnovane na informacijama čuvenog InStata, upisao je i 10 asistencija, a na pozicijama na kojima je uglavnom igrao – centralni i ofanzivni vezni, kao i levo i desno u srednjem redu – podelio je i najviše ključnih pasova: 28.

U toj konkurenciji prvi je i po broju uspešnih dugih pasova, peti po broju dodavanja u poslednju trećinu terena. U stvari, ako govorimo o ukupnom ofanzivnom indeksu – za dobre poteze dobijate, za loše poteze gubite bodove – ispred Banjca su na pomenutim pozicijama samo Aleksandar Katai, Mirko Ivanić i Saša Marjanović iz Napretka. Miloš Jojić tu odlično stoji, ali njemu se većina utakmica piše na mestu zadnjeg veznog.

Dosta dobra sezona iza mene, mada uvek može bolje, ali generalno sam zadovoljan. Ovo je realno i prva sezona u mojoj karijeri da igram konstantno, da sam na svim utakmicama na terenu. Odgovara mi i što sam u timu koji forsira taj napadački stil igre, to meni leži“.

Pa ipak, možda bi svi ovi podaci iznenadili prosečnog ljubitelja fudbala, koji više gleda u Premijeru ligu nego u Superligu. Nekako se čini da mnogi čak 186 centimetara visokog Banjca i dalje gledaju kao zadnjeg veznog, iako on to nikad nije ni bio, već je uglavnom igrao po levom ili desnom krilu ili kao ofanzivni vezni, ređe kao centralni.

Da, mnogi greše, misle da sam zadnji vezni, valjda zbog visine izgledam tako, jer su ofanzivci obično nešto niži. Ali meni odgovara ta uloga ofanzivnog veznog, tu se najbolje snalazim, volim kad imam loptu u nogama“.

Imala je i Zvezda prilike da se uveri u to. U decembarskom sudaru u Bačkoj Topoli Banjac je postigao jedan i namestio jedan gol za TSC, ali su crveno-beli na kraju ipak izvojevali pobedu od 3:2. Da razlika ipak nije toliko mala pokazala je kasnije u kupu pobedom od 4:0 na domaćem terenu. Peta uzastopna protiv Topolskog sportskog kluba.

U tom decembarskom meču je falilo samo da nas sreća malo pogleda, a u tom drugom... Marakana je čudo. Kad igraju kod kuće, videlo se to i u Evropi, zaista su mnogo opasniji. A mi smo u kupu još primili rani gol, pa onda u drugom poluvremenu penal i crveni karton, nema šta ti da tražiš sa deset igrača na Marakani“.

Ovaj sada duel sasvim nova priča. TSC je vezao pobede nad Voždovcem i Čukaričkim, u stvari, ako izuzmemo duele sa večitima, ovog proleća je izgubio samo još od Mladosti još u prvom kolu druge polusezone. Sutrašnji meč se ipak često gleda samo kroz prizmu šampionske bitke večitih.

Znamo da je tako, ali mi imamo naš cilj, a to je Evropa. U naletu smo, domaći teren mnogo znači. Pobedili smo na Banovom brdu, a neće baš drugi timovi tako lako da uzimaju bodove Čukaričkom. Idemo na pobedu, kao i uvek. Ne gledamo druge, gledamo sebe. Ako se desi i da izgubimo, igraće i drugi sa večitima“, optimista je Banjac.

Jer kako sam kaže: najlepše je protiv večitih.

Niko ne očekuje mnogo kad igraš protiv Crvene zvezde ili Partizana. Niti može mnogo da očekuje. Tako da su meni lično te utakmice najlakše“.

Na prethodnom okršaju sa crveno-belima (©MN Press)Na prethodnom okršaju sa crveno-belima (©MN Press)

Istina, to ofanzivno opredeljenje TSC-a umelo je da ih košta protiv večitih. Sve sami porazi ove sezone. Svejedno, neće se pristup menjati.

Mi igramo naš fudbal. Uvek. Sad, Zvezda je umela da nas kazni za svaku grešku, ali mi se ne odričemo našeg stila. Igramo na posed, otvoreno, to nas krasi od starta, to čini da smo drugačiji od drugih“.

Možemo da očekujemo otvoren fudbal dakle, za razliku od subotnjeg večitog derbija, završenog bez golova.

Klasičan derbi. Tvrd i napet, nema tu mnogo lepote za nas posmatrače. Ali tako su se odlučili i jedni i drugi“, odmahuje Banjac.

U Bačkoj Topoli bi trebalo da bude mnogo drugačije. I trebalo bi da bude mnogo više fudbala. Na možda i najfudbalskijem stadionu Srbije.

Domaći teren i nama mnogo znači. Nije teško da se čovek na dobro privikne. I sam stadion, teren posebno. Automatski igraš bolji fudbal. Pa, svaka ekipa koja dođe kod nas zbog samog ambijenta želi da igra pravi fudbal. Šteta je samo što nema više takvih stadiona po Srbiji. Uveren sam da bi liga bila mnogo bolja, fudbal kvalitetniji“, završava Banjac.

Možda u tom slučaju ni on ni slični igrači ne bi razmišljali o tako ranom odlasku? Ali to već nije pitanje za mlade fudbalere...


tagovi

TSC Bačka TopolaMihajlo Banjac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara