Livaja (© Reuters)
Livaja (© Reuters)

Najveća zvezda hrvatskog prvenstva: Odlazim iz reprezentacije!

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.10.23. | 20:02

Marko Livaja zbog incidenta na Rujevici i razmimoilaženja na selektorom Dalićem se povukao iz državnog tima

Sve je „kuvalo“ u stomaku Marka Livaje mesecima, da bi veče pred okupljanje reprezenatacije rešio da je napusti. Najveća zvezda prvenstva Hrvatske više neće igrati za tamošnji državni tim, što je samo na prvi pogled iznenađenje, međutim, ako se ima u vidu istorijat tretmana koji je kapiten Hajduka doživeo među Vatrenima onda je njegova odluka razumljiva. Samo je pitanje tajminga što ju je saopštio uoči možda i ključnim susreta za plasman na Prvenstvo Evrope, protiv Turske i Velsa.

Livaja je rešio da se povuče iz selekcije, iako ga je selektor Zlatko Dalić uvrstio na spisak. I to prvi put od letošnjeg incidenta na Rujevici. Tad je, u sklopu priprema za završni turnir Lige nacija, na stadionu Rijeke došlo do verbalnog incidenta u kome su Livaju vređali pojedini „navijači“. Čiji? Teško je dokučiti. Tek, iskusni napadač je tada rešio najpre da im uzvrati, a potom pokupio stvari i otišao iz trening kampa, nije učestvovao na Fajnal foru Lige nacija, niti ga je bilo na spisku za septembarski kvalifikacioni ciklus.

Izabrane vesti

Očekivalo se da bude adut u narednih deset dana, ali je onda prva zvezda HNL-a i uz Bruna Petkovića najbolji igrač tamošnjeg prevenstva odlučio da se obrati javnosti i saopšti kako završava reprezentativno poglavlje.

Posle dugog razmišljanja odlučio sam da odem iz hrvatske reprezentacije o čemu sam pre ove objave obavestio Fudbalski savez Hrvatske. Selektoru i stručnom štabu sam zahvalan na vremenu provedenom u reprezentaciji i priznanju kao igraču, a uvek će mi posebno u srcu ostati bronza iz Katara i atmosfera koja je vladala među saigračima, kao i radost u cijeloj državi i dijaspori koja je vladala zbog sjajnog uspeha. Ponosan sam na svaki meč i želeo bih da fokus i pozitiva budu usmereni ka igračima. Nadam se da će u miru i bez tenzija dočekati sledeće bitne utakmice. Hvala svima na podršci, a reprezentaciji od srca želim sreću i uspeh sada i u daljjoj budućnosti“, predočio je Livaja.

Zanimljivo, iako je zahvalan selektoru, upada u oči da Marko Livaja nije javno pomenuo ime Zlatka Dalića. Što može da se tumači na razne načine, ali je javna tajna u Hrvatskoj da je snažni špic baš zamerio selektoru i čelnicima Saveza što ga nisu (makar javno) zaštitili tokom, a naročito posle tog incidenta od pre nekoliko meseci na Rujevici. Zasmetalo mu je što nije bilo hitne reakcije, nego je sve kasnije uvijano u oblande.

Pritom, Livaja se pre povlačenja iz reprezentacije javio samo predsedniku Saveza, Marijanu Kustiču, dok Zlatka Dalića nije ni zvao, što dalje znači da mu nije ni oprosotio ono što se desilo (ili nije, a trebalo je) pre četiri meseca.

„Žao mi je što je Marko doneo ovakvu odluku, razumijem njegovo razmišljanje. Poštujem takvu odluku, kao što sam poštovao i prethodne kad bi se neko oprostio od reprezentacije. Marku zahvaljujem na svemu što je dao reprezentaciji, bio je važan dio naše priče u Kataru i verujem da će mu Svjetsko prvenstvo ostati među najdražim uspomenama u karijeri. Želim mu zdravlje i sreću, privatno i profesionalno“, predočio je Dalić.

Na taj način je Livaja okončao reprezentativnu karijeru tokom koje je odigrao 21 utakmicu, postigao četiri pogotka i bio deo tima koji je na poslednjem Mundijalu završio na trećem mestu.



tagovi

Zlatko DalićMarko Livajafudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija HrvatskeKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara