Fotografije sa prošlog Kairskog derbija (©Reuters)
Fotografije sa prošlog Kairskog derbija (©Reuters)

Najveći derbi afričkog fudbala – obračun rivala sa 16 titula Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.04.24. | 13:13

Zamalek će ovog ponedeljka od 19 časova ugostiti Al Ahli u zaostaloj utakmici 10. kola egipatske Premijer lige

Konačno je došlo vreme i za najveći spektakl egipatskog fudbala. Trebalo je pre nekoliko meseci da se odigra, ali zbog obaveza oba tima na međunarodnoj sceni prolongirano je sve do ovog ponedeljka. Od 19.00 časova Zamalek će ugostiti Al Ahli u 127. Kairskom derbiju, ako računamo samo prvenstvene utakmice.

Mada ne bi trebalo, jer ova dva kluba su veliki rivali u svim mogućim takmičenjima. Pogotovo u Ligi šampiona, gde su se izdvojili kao najtrofejniji klubovi čitave Afrike. Al Ahli je prošle godine podigao čak 11. pehar elitnog takmičenja, dok ga Zamalek sledi sa pet.

Izabrane vesti

Al Ahli je tu razliku napravio u prethodnoj deceniji. Od poslednjeg Zamalekovog pehara (2002) osvojio je Ligu šampiona čak osam puta, od čega u tri navrata u poslednje četiri sezone. I sada je na putu ka odbrani trona, pre devet dana se rutinski domogao polufinala, duplom pobedom nad Simbom iz Tanzanije.

Sada na kratko Crveni đavoli moraju da zaborave na nadmetanje u međunarodnim okvirima i predstojeći okršaj sa TP Mazembeom, jer ih ovog ponedeljka čeka utakmica kojoj se navijači najviše raduju. Ne postoji mnogo lepših stvari nego kada se pobedi najveći rival.


19.00: (3,00) Zamalek (3,30) Al Ahli (2,25)


Istina, Zamalek je u poslednje dve godine u ozbiljnoj krizi ine uspeva nikako da isparira Al Ahliju. Prošle sezone se čak nije ni plasirao u Ligu šampiona, jedva se domogao Kupa konfederacije, gde je preko još jednog egipatskog kluba Fjučura pre nedelju dana stigao do mesta u polufinalu. Tamo će na predstavnika Gane, Drims.

Zbog svega toga prvenstvo je Zamaleku palo malo u drugi plan. Iz 12 utakmica je sakupio samo 18 bodova, ostvario je tek pet pobeda. Zato gleda u leđa Al Ahliju, koji ima tri boda više iako je odigrao dva meča manje. Zamalek je 12. na tabeli, a Al Ahli devet.

No, to nije realno stanje. Lider Piramids je odigrao četiri meča više od Al Ahlija, a ima samo osam poena više, dok su drugoplasirani Enpi i trećeplasirani Al Masri odigrali po sedam utakmica više od šampiona, a pet od Zamaleka. Zato, za sada je suvišno analizirati ozbiljnije tabelu, dok timovi iz Kaira ne nadoknade svoje zaostale susrete.

Kairski derbi će se večeras odigrati na Internacionalnom stadionu, kapaciteta 75.000 mesta. Po 20.000 biće odvojeno za najvatrenije navijače oba kluba, tako da nas sigurno očekuje sjajna atmosfera. Uostalom, ne pamti se kada je prošao neki njihov derbi bez interesantne koreografije.

Prošle sezone su se sastali četiri puta, a svi mečevi su pripali Al Ahliju, što se odavno nije desilo. U Superkupu Egipta i finalu nacionalnog kupa sa po 2:0, u prvenstvu sa po 3:0 i 4:1. Zbirno gledano kroz istoriju, od 225 derbija 98 je pripalo Al Ahliju, 51 Belim vitezovima, a 76 utakmica je završeno remijima. Poslednji put bilo je nerešeno u junu 2022. godine, kada su na Al Ahlijevom stadionu odigrali 2:2 u prvenstvu.

Pred novi okršaj Al Ahli muče ozbiljni kadrovski problemi. Zbog povreda mu nedostaje nekoliko prvotimaca, uključujući i prvog golmana Mohameda El Šenavija. Takođe, derbi će da propuste i Jaser Ibrahim, Aliju Dijeng , Emam Ašur, Husein El Šahat, Karim Nedved i Maravan Atija. Zato, trener Marsel Koler može da računa na nekadašnjeg centarfora Borusije iz Dortmunda Antonija Modestea, koji je na poslednje četiri prvenstvene utakmice koje je odigrao dao dva gola i imao jednu asistenciju.

Nije ni Zamalek skroz kompletan, takođe nekoliko bitnih fudbalera se nije našlo na spisku prijavljenih igrača za derbi. Među njima su najzvučniji Šikabala, Mohamed Sobhi, Mustafa Šalabi i Mahmud Alaja.

EGIPAT 1 – ZAOSTALE UTAKMICE 10. KOLA

Ponedeljak

16.00: (5,90) Arab Kontraktors (3,60) Piramids (1,58)

19.00: (3,00) Zamalek (3,30) Al Ahli (2,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1ZamalekAl Ahli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara