©AFP
©AFP

Napoli se u Torinu isključio iz šampionske trke: Gati opet navukao plašt heroja i odveo Juve na vrh tabele (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.12.23. | 22:43

Italijanski defanzivac u svega sedam dana doneo dve pobede Staroj dami...

Šampionsku trku u Seriji A vodiće dva, eventualno tri tima, ukoliko Milan ne dozvoli sebi novo posrtanje. Napoli je do nedavno bio četvrti, ali kako vreme prolazi sve je izvesnije da će u maju krunu morati da preda. Imao je prvak Italije idealnu priliku u prethodnih pet dana da se iskupi za kikseve iz uvodnog dela sezone, da se u okršaju sa direktnim konkurentima vrati u sam vrh tabele, ali je umesto toga samo potonuo još dublje. Posle debakla koji je doživeo od Intera u Napulju, tim Valtera Macarija pretrpeo je novi poraz na gostovanju Juventusu u uvodnom meču 15. kola italijanskog šampionata – 1:0 (0:0).

Porazu posle kojeg ekipa sa juga Italije sezonu nastavlja sa 12 bodova zaostatka u odnosu na večerašnjeg rivala, ujedno i novog lidera šampionata, makar dok Inter u subotu ne odigra svoj meč 15. runde protiv Udinezea. A, lako je moglo da se desi da fudbaleri Napolija uzdignutog čela, sa tri boda u džepu, krenu nazad ka jugu Italije, samo da su iskoristili jednu od dve stopostotne šanse u prvom poluvremenu.

Izabrane vesti

Međutim, nije i kako obično biva u takvim situacijama stigla je kazna. Surova kazna, koju su početkom drugog poluvremena izrekla dvojica neočekivanih heroja - asistent Andrea Kambijaso, koji se u klub vratio letos posle odrađene pozajmice u Bolonji i strelac jedinog pogotka Federiko Gati.

Ušao je italijanski defanzivac u Juventus na mala vrata pre nepunih godinu i po dana kada je stigao iz tadašnjeg drugoligaša Frozinonea, no, polako ali sigurno postaje jedan od miljenika navijača torinskog kluba. Jer ne samo da što je neizostavni deo druge najčvršće odbrane na Čizmi, već pohodu Stare dame na Skudeto sve češće doprinosi golovima. U osmom kolu je u derbiju Torina načeo gradskog rivala, pre sedam dana mu u nadoknadi doneo ceo plen protiv Monce, večeras rešio derbi runde i jednu od utakmica koja bi na kraju sezone mogla da odluči šampiona.

Nadvisio je u 51. minutu Amira Rahmanija na petercu i glavom pogodio dalji ugao sa peterca, kaznivši promašaje gostujućih fudbalera iz prvog poluvremena. Velike promašaje. Prvi je bio delo Hviče Kvarachelije pre isteka pola sata igre. Sve je Viktor Osimen uradio kako treba, primio dugu loptu na centru pored Gatija, dugim forom ga se oslobodio i potom odigrao pas za Gruzinu na ivicu šesnaesterca, ostavivši ga oči u oči sa Vojćehom Ščensnim. Pre godinu dana Gruzin bi identičnu šansu rutinski realizovao, ali je večeras još jednom pokazao da nije ni blizu nivoa koji mu je doneo MVP titulu za prošlu godinu. Slabim prijemom je dao vremena poljskom čuvaru mreže da mu skrati ugao i uđe u šut, koji je na kraju završio daleko pored gola (Hvičin promašaj pogledajte OVDE).

Ono što tada nije uspeo Kvarachelija, mogao je desetak minuta kasnije Đovani Di Lorenco, ali ni njemu nije pošlo za nogom. Imao je zicer kapiten Napolija u 38. minutu, ostao je sam pred golom rivala posle nespretne reakcije Bremera, lopta mu se odbila od Gatija, međutim, desni bek italijanske reprezentacije sa pet metara nije uspeo da je ubaci u mrežu. Ščensni je sjajno reagovao i omogućio saigračima da po povratku sa pauze dođu do vođstva (odbranu poljskog golmana pogledajte OVDE).

Nakon što su do njega došli, domaći fudbaleri gotovo da se nisu pokazali ambiciju da krenu po novi gol, već su se, kao po običaju, fokusirali na odbranu sopstvenog. I još jednom gotovo savršeno zatvorili utakmicu. Osimen jeste u 70. minutu zatresa mrežu Juventusa, ali iz ogromnog ofsajda, te mu je pogodak samim tim opravdano i poništen. Do kraja meča Stara dama je u defanzivi izgledala vrlo stabilno, ne dopustivši protivniku nijednu ozbiljniju priliku, što će verovatno najviše i obradovati Maksa Alegrija.

Jedino što bi moglo da zabrine italijanskog stručnjaka na klupi torinskog tima jeste nova potencijalna povreda Dušana Vlahovića. Iako nije postigao gol, srpski centarfor je odigrao sasvim pristojnu partiju, ali se sredinom drugog poluvremena požalio na povredu, te je u 70. minutu ustupio mesto Arkadijušu Miliku. Drugi srpski reprezentativac, Filip Kostić, na terenu je proveo 83 minuta.

SERIJA A – 15. KOLO

Petak

Juventus - Napoli 1:0 (0:0)

/Gati 51/

Subota

15.00: (4,20) Verona (3,50) Lacio (2,00)

18.00: (2,60) Atalanta (3,35) Milan (2,90)

20.45: (1,28) Inter (5,70) Udineze (10,5)

Nedelja

12.30: (3,40) Frozione (3,35) Torino (2,30)

15.00: (2,15) Monca (3,25) Đenova (3,60)

18.00: (3,70) Salernitana (3,45) Bolonja (2,15)

20.45: (2,45) Roma (3,25) Fjorentina (3,60)

Ponedeljak

18.30: (2,45) Empoli (3,25) Leče (2,95)

20.45: (2,40) Kaljari (3,50) Sasuolo (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

JuventusNapoliSerija AFederiko Gati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara