Džeferson Duke (©AFP)
Džeferson Duke (©AFP)

Nasional u potrazi za prvom pobedom na strani

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.02.21. | 23:10

Trofejni kolumbijski klub priželjkuje povratak na staze stare slave

Noćas (02.00) u okviru sedmog kola kolumbijske Kategorije A, u Manizalesu na stadionu Poligrnde, gostuje Atletiko Nasional, u potrazi za prvom ovosezonskom pobedom na strani.

Loša marketinška i strateška politika Miljonariosa i tavorenje Amerike iz Kalije u nižim kategorijama, u poslednjih deceniju i po učinile su da Atletiko Nasional postane najtrofejniji klub ove južnoameričke države. Osam titula nacionalnog šampiona, četiri kupa, tri Super kupa Kolumbije i pehar Oslobodioca Amerike, bili su trofeji koji su Zeleni tim iz Medeljina poslali na sam vrh Latinoameričkog fudbala.

Izabrane vesti

Međutim, određeni komfor i stvorene zalihe, poslednjih godina polako su se topile. Milioneri iz Bogote su se konačno presabrali, dok su Đavoli gotovo odmah po povratku u najači rang počeli teror, u znak nerazjašnjenih računa od ranije i u pokušaju da nadoknade šest godina provedenih u drugoj kategoriji. Poslednje dve sezone, titula najboljeg kluba Kolumbije boravi na stadionu Paskal Gerero u crvenom delu Kalija, što je Ameriku izjednačilo po broju naslova sa Miljonariosom, te sada oba kluba poseduju po 15 pehara namenjenih šampionu države. Time su se opasno približili, do skora nedodirljivom Nasionalnu sa 16, koji već četiri godine, iliti šest sezona, čeka na trofej u najjačem rangu takmičenja.

Alarm koji je još i ranije označio uzbunu u zelenom delu Atanasio Žirardota, konačno je početkom ove godine doneo određene promene u rukovodstvu kluba. Za kormilom ekipe, i posle eliminacije u četvrtfinalu kupa, zadržan je poznati kostarikanski stručnjak Aleksandro Borhes Gimaraes, koji se 2019 sa Amerikom upisao na šampinsku listu. On je angažovan u decembru prethodne godine, pred sam kraj sezone, gde i nije imao prevelikog prostora za manevre i pregrupisanje redova, te mu je i u novoj sezoni ostavljena šansa da prikaže konkretne rezultate.

Atletiko Nasional se posle pet odigranih kola i utakmicom manje u odnosu na ostatak karavana, trenutno nalazi na šestom mestu, sa deset osvojenih bodova, iz tri pobede i jednog remija, dok su minimalni poraz pretrpeli u Zipakiri od ekipe La Ekidada. U dosadašnjem delu prvenstva, u timu Zelenih, do izražaja dolaze: iskusni napadač Džeferson Duke (33) sa tri i Harlan Barera sa dva posdtignuta gola, dok su u preostala četiri pogtka direktno učestvovali vezisti Andreas Andrade i Sebastijan Gomez. Pojačanje koje je u januaru pristiglo iz ekvadorskog šampiona Barselone, u vidu urugvajskog napadača Džonatana Alvareza, ni posle pet odigranih mečeva nije dalo nikakvih rezultata, pa se kao mogućnost u startnih jedanaest za večeras, kao njegova zamena, pominje mlađani Santijago Palasios (21), produkt omladinske škole.

U potrazi za prvom pobedom van svog Atanasio Žirardota, Nasional noćas gostuje u Manizalesu, ekipi Onse Kaldasa, koja jedina pored njih može da se pohvali najeminentnijim kontinentalnim trofejem. Blankosi su drugi klub iz Kolumbije koji poseduje pehar Kopa Libertadores iz 2004 godina kada su u finalu savladali Boku Juniors. Čak i pored posedovanja najvažnijeg trofeja Južne Amerike, Kalads ne spada među G7, velikih sedam klubova Kolumbije. Ekipa sa Poligrandea, nije osvojila trofej još od 2010 godine i formata Klausura, kada su po četvrti i poslednji put do sada postali šampioni države. Najizgledniju priliku za trofej imali su pre tri godine, kada su se našli u finalu Kupa Kolumbije, upravo sa Atletikio Nasionalom, koji je izašao uspešniji iz dvomeča ukupnim rezultatom 4:3 (2:2,2:1).

Četa koju predvodi Eduardo Lara, posle pet odigranih kola, sa samo jednom pobedom, uz dva remija i isto toliko poraza, nalazi se na jedanaestom mestu na tabeli sa pet osvojenih bodova, koliko još imaju Amerika iz Kalija, Aguilas i Atletiko Bukaramanga. I ako na štetu Blankosa, najzapaženiji susret u dosadašnjem delu prvenstva, odigrali su na gostovanju Miljonariosu u okviru trećeg kola, kada je na čuvenom El Kampinu viđeno sedam golova, raspoređenih u korist Milionera - 4:3.

David Fernando Lemos, udarna je igla ekipe iz Manizalesa, trenuto je sa četiri postignuta gola vodeći strelac u prvrenstvu. Pored njega, do izražaja dolazi i mladi Venecuelanac na poziciji krilnog napadača Marselino Kareazo (21), dok sredinom terena komanduje kapiten i povratniku u ekipu, Sebastijan Ernandez (34), nekadašnji član Ludogoreca i turskog Boluspora.

Do danas u svim takmičenjima Atletiko Nasional i Onse Kaldas, ukupno su odigrali 205 susreta, u kojima Zeleni tim ubedljivo vodi sa 93 trijumfa, naspram Blankosa koji su ostvarili 63 pobeda, dok je 49 puta susret završen bez pobednika. U poslednjih pet susreta na satadionu Poligrande, Kaldas je slavio dva puta, dok je Nasional tri puta odneo čitav plen.

PIŠE: Đorđe Radonjić

KOLUMBIJA - 7. KOLO

Utorak

23.55: (2,45) Patriotas (3,00) Petrolera (2,95)

Sreda

02.00: (3,10) Onse Kaldas (3,10) Atletiko Nasional (2,30)

20.00: (2,15) Bukaramanga (3,05) Deportivo Pereira (3,50)

22.00: (1,80) Aguilas (3,30) Envigado (4,50)

Četvrtak

00.05: (1,57) Independiente Medelin (3,50) Čiko (6,25)

02.10: (2,25) CPD Junior (3,00) Deportivo Kali (3,30)

22.00: (2,80) Jaguares (2,65) CD Ekuidad (2,90)

23.55: (1,90) Miljonarios (3,30) Deportivo Pasto (4,00)

Petak

02.05: (2,50) Amerika Kali (2,85) Santa Fe (3,05)



tagovi

KolumbijaKolumbija 1Atletiko NasionalOnse Kaldas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara