Dijego Simeone (©Reuters)
Dijego Simeone (©Reuters)

Nazire se kraj posle 11 godina: Simeone na tankom ledu, Atletiko mu već sprema zamenu

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.02.22. | 19:32

Španski mediji prenose da su na listi želja uprave madriskog kluba Ernesto Valverde, Marselino Garsija Toral, Maurisio Poketino i Marselo Galjardo, dok je san trener Liverpula Jirgen Klop

Ne može madridski Atletiko da se sabere ove sezone. Pre šest meseci slavila se titula na Vandi Metropolitano, a pre samo par dana Levante je na pomenutom stadionu odneo ceo plen i Jorgandžijama naneo 12. poraz u sezoni (u svim takmičenjima). Odbrana trona je već postala nemoguća misija (Real beži 15 bodova), a u Kupu kralja ih je izbacio Real Sosijedad u osmini finala (0:2). Možda i najviše zabrinjava podatak da čak 12 timova iz Primere ima manje primljenih golova... Zbog svega, čini se da Dijego Simeone broji poslednje dane u klubu iz glavnog grada Španije, prenosi El Pais.

Neuspeh u sudaru sa Levanteom, koji sedi na poslednjem mestu na tabeli i protiv Atletika je upisao tek drugi trijumf ove takmičarske godine, bio je praktično istorijski. Po 12. put je Čolova vojska završila na kolenima, što joj se pod njegovim vođstvom nikada nije dogodilo tokom jedne sezone!

Izabrane vesti

Delovao je Argentinac rezignirano posle utakmice. Pognute glave, nogu pred nogu, dugo je napuštao teren. Na konferenciji je bilo jasno da ga je novo razočarenje ozbiljno pogodilo.

"Igrali smo loše. Ispustili smo prelepu priliku da uhvatimo priključak i sada moramo da udvostručimo napore. Porazi uvek bole, uvek će mi smetati. Moraćemo ponizno da tražimo novu priliku", izjavio je Simeone u tonu u kojem nismo navikli da ga čujemo.

Priznao je i da je problem bio u konstantim promenama u postavi, čak 31 na 33 utakmice. Sve to dovelo je do slabih rezultata, a potom i do pada samopouzdanja kod pojedinih igrača. Oscilacije, neretko i tokom jednog susreta, dovele su do mentalne blokade čitave ekipe. Ne pomažu više ni Simeoneove metode.

Prosto je neverovatno da šampionska ekipa pojačana Antoanom Grizmanom, Mateusom Kunjom i Rodrigom De Paulom ne može do jednog od prva četiri mesta. Ništa nije izgubljeno još, ali s obzirom na to kako Atletiko izgleda u poslednje vreme na terenu, teško da će se tek tako stvari preokrenuti. Karta za Ligu šampiona je moranje za Jorgandžije, jer im daje ekonomsku stabilnost.

Pojedini igrači su istakli da je loša atmosfera u svlačionici i da ne prihvataju svi isto trenerove ideje. Koke i Hose Marija Himenez su više puta tražili od navijača da podrže trenera, što takođe donekle ukazuje da postoje problemi u ekipi. Najviše se u španskim medijima priča o lošem odnosu argentinskog stručnjaka sa skupo plaćenim Žoaom Feliksom. Markos Ljorente nije zadovoljan što igra po boku, neretko u odbrani. Nema Simeone ni sreće, jer je igrač kojeg je doveo za mesto desnog beka Danijel Vas, kako bi Ljorenteu omogućio da igra ofanzivnije, doživeo povredu.

Simeone je u Atletiko stigao 2011. godine, veoma je vezan za klub iz Madrida. Produžio je ugovor do leta 2024. godine, a po sezoni zarađuje 23.000.000 evra. Spekulišu mediji u Španiji da u njemu postoji i klauzula, prema kojoj bi u slučaju da se ne plasira u Ligu šampiona mogao da bude razrešen dužnosti, mada to nije potvrđeno. Sam Argentinac ne daje znake da bi mogao da napusti klub na kraju sezone.

Ipak, ukoliko ne bi uspeo da izbori plasman u Ligu šampiona prvi put posle 10 godina, uprava bi ozbiljno morala da razmisli o njegovoj sudbini na klupi. Prvo što bi rastanak finansijski značio klubu, uštedeo bi dosta novca, posebno jer će ekonomski biti u problemu ako bude morao da igra u Ligi Evrope ili čak Ligi konferencije... Pitanje je ipak kako otpustiti trenera koji je podigao klub do gotovo nezamislivih visina? Koji je Atletiku doneo dve titule u Primeri, dve u Ligi Evrope, trofej u Kupu Kralja, vodio ga do finala elitnog takmičenja... Izvršni direktor kluba Migel Anhel Hil Marin je za El Pais nedavno istakao da titule nisu najbitnija stvar, ali...

"Ne tražimo samo titule, već da se ekipa bori i ako to jednog dana ne bude tako, sešćemo i mirno popričati", rekao je jedan od najvažnijih ljudi u klubu. Utisak je da je posle više od decenije došao taj trenutak.

Uveliko se spekuliše i o mogućim Simeonoevim naslednicima. Pominju se bivši trener Ernesto Valverde, koji je od odlaska sa Kamp Noua slobodan, zatim šef struke Atletik Bilbaa Marselino Garsija Toral. Interesantno je i ime Čolovog zemljaka Marsela Galjarda, koji je prema mnogima favorit. Još jedan Argentinac je u priči - Maurisio Poketino - ali je poznato da je on i velika želja Mančester junajteda. Jirgen Klop je san uprave, ali čini se da će na tome ostati. Navodi se takođe i da bi Simeoneovim odlaskom klub ostao i bez sportskog direktora, kako bi sa njim kroz izlazna vrata prošao i Andrea Berta.


tagovi

Dijego SimeoneMarselo GaljardoMarselino Garsija ToralErnesto ValverdeMaurisio PoketinoAndrea BertaJirgen Klop

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara