Aurelio de Laurentis (©Reuters)
Aurelio de Laurentis (©Reuters)

Ne može glas Italije da vredi koliko i San Marina! Kad sam sreo Florentina u klinici za mršavljenje…

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.02.24. | 15:45

Aurelio de Laurentis po pavilu bez dlake na jeziku

Ne brine oko ostanka Hviče Kvarachelije i priznaje da je pogrešio kada je dozvolio Lučanu Spaletiju da preuzme reprezentaciju Italije, iako je imao važeći ugovor sa Napolijem. To je ono što bi navijači Napolija izdvojili kao najzanimljivije sa konferencije za novinare gazde Aurelija de Laurentisa. Svima nama koji ne navijamo za Napolitance mnogo bitnije su bile druge stvari.

Pre svih De Laurentisov stav o evropskoj Superligi, koja se po svemu sudeći zahuktava. Predsednik Barselone Đoan Laporta baš nedavno je rekao da Španci imaju podršku Italijana, pa velike trojke holandskog fudbala, Anderlehta, Briža… De Laurentis kao da je otvoren za ideju, iako uporno potencira da je načelno protiv.

Izabrane vesti

Uvek sam govorio da je to pogrešna ideja, ali kad sam bio u klinici za mršavljenje u Alikante sreo sam (prvog čoveka Reala) Florentina Pereza. Rekao sam mu da je Superliga pokrenula stvari. Ne možemo više da živimo u svetu u kome glas Italije važi koliko i glas San Marina. Ako mislite da je to monopol, vi ste protiv demokratije”, rekao je De Laurentis na konferenciji za novinare.

U međuvremenu je Evropski sud u Luksemburgu presudio da je Uefa ta koja ima monopol.

Evropski sud je ponudio rešenje, a takmičenje sa prihodima od sto milijardi bi bilo revolucionarno. Ne govorim o Superligi, uvek sam bio protiv nje, ali borim se za slobodu tržišta. Da li je pravedno da se naša prvenstva prekidaju u martu da bi se igrale dve prijateljske utakmice reprezentacija? Potrebno nam je da osvežimo takmičenje. Svaki put pričamo o tome šta traže Skaj ili Dazon, a to bismo mi sami trebalo da radimo. Poslednja utakmica u subotu treba da se igra u 23.00, u nedelju u 18.00. Ali mi ne znamo ni kalendar da napravimo”, priča dalje De Laurentis pominjući “prajm-tajm” TV termine.

Uveren je da bi Superliga mogla da se uklopi tu negde između utorka i četvrka. I ne plaši se da iznese mišljenje na glas.

Uvek pitam za savet, ali radim kako mislim da treba. Nemam leševe u ormanu, pa svakome mogu da kažem da odj**e. Nisam čovek kompromisa. Ali nisam ni loš karakter. Divan sam svima koji me poznaju. Da nisam takav zar bi moja supruga iz Švajcarske bila sa mnom celih 50 godina”.

Ostali mu nisu baš tako divni.

Ja već razmišljam o 2030. godini, kako da Napoli tada bude ekonomski spreman da se takmiči sa najjačima na svetu. Ove godine smo napravili protiv od 80.000.000, a imam i 147.000.000 u rezervi. Ne stavljam taj novac u svoj džep, jer mi ne treba. Ali borim se sa klubovima koji duguju milijarde, a zarađujem pola od onoga što zarađuju Juventus, Inter i Milan. Samo Premijer liga pravi određeni prihod. Ovde političari zbog glasova ne žele da ljudima uskrate pravo da idu na stadione i pričaju: ‘Mi smo Napoli’ ili ‘Mi smo Milan’. Uništili su fudbal. Prodali smo TV prava za narednih pet godina, Liga ne postoji. Da li želimo da kopiramo NBA? Da nema ispadanja i da svi rastu sa godinama, da fudbal bude drugačiji? Ovo je okruženje bez logike. To je gangrena koju moraš sekirom da isečeš. Zato sam nekad neprijatan”, surovo je iskren je De Laurentis.

Nekad i pretera. Ali daleko od toga da ga ne treba slušati.


tagovi

Aurelio De Laurentis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara