(© MN Press)
(© MN Press)

Ne, nije ovo takmičenje za TSC! Razlika u svemu, a najviše u strahu

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.08.23. | 21:50

Bojažljivi pristup srpskog predstavnika i u revanšu utabao put ka ubedljivom porazu - 1:4

Nemoć! Kao nekad Crvena zvezda u Ajndhovenu ili Partizan u Beču. Da se ovo desilo večitima navijači bi pričali o katastrofi i zahtevali promene. Pošto je reč o TSC-u, tek drugi put učesniku evropskih takmičenja, niti ima odijuma javnosti, niti će biti radikalnih rezova. Samo bolna istina, čemerna, da naš fudbal možda nije toliko kvalitetan kakvim se predstavlja i da je daleko od statusa 11. lige na UEFA listi.

Ako viceprvak nije u stanju nijednog sekunda da bude konkuretan trećeplasiranom timu portugalskog prvenstva valjda je to znak da mu nije ni mesto u Ligi šampiona. Niti je to očekivano, niti najavljivano, ali niko – baš niko – nije mogao da pretpostavi kako će dvomeč sa Bragom biti rešen maltene na početku. U Kamenolomu za samo dva mintua kad je sastav Artura Žorža stekao komfornu prednost, a u Bačkoj Topoli desetak, tokom kojih domaća ekipa doslovce nije postojala na terenu. Može da se priča o razlici u iskustvu, kvalitetu, ulaganjima, ali i strahu, jer je TSC ostavio utisak tima koji se prepao međunarodnog izazova i na surov način je prestrojen u grupnu fazu Lige Evrope – 1:4 (prvi meč 0:3).

Izabrane vesti

U njoj će, možda, uzeti neki bod, iznenaditi favorite, ali sa Bragom nije mogao da se trka. Doslovce. Nije problem primiti veliki broj golova, ali je način na koji se to desilo može se okarakterisati nedopustivim. Baš kao što i povlačenja za dres gostiju sa Munisipala svedoče o odsustvu brzine, pa i stila. TSC kao klub mora još da uči da bi bio deo krema, a što bi rekao Duško Vujošević „evropska škola se skupo plaća“.

Kad je o struci reč, kako to obično biva u nas, mnogi će preispitivati odluke Žarka Lazetića: zbog čega je u prvog golmana promovisao Nikolu Simića, novajliju iz Vojvodine, iako je Veljko Ilić bio svetla tačka u Kamenolomu, zašto je počeo bez Miloša Cvetkovića, šta je želeo sa Dušanom Cvetinovićem, otkud baš toliko poverenje u Miloša Pantovića, povrh svega u obe utakmice promenio opredeljenje da igra sa trojicom centralnih defanzivaca, prešavši na četvorku u liniji. Posmatrano sa strane, svako daje sebi za pravo da bi bolje uradio, manje golova primio, odupruo se tako dobrom timu, ali Lazetić je ovaj tim izveo u Evropu i red je bio da pokuša na svoj način. Pa, kako bude. Teško da bi bilo bolje sa Ifetom Đakovcem i Nemanjom Stojićem (povređeni)... Druga je tema što je i ova lekcija bolna i može samo da ostavi prostor treneru TSC-a, i samom podložnom sazrevanju poput celog kluba, da nešto drugačije proba u Ligi Evrope. Valjda tamo nema baš ovako brzonogih igrača kao što su Bruma i Alvaro Đalo, te brzomislećeg poput kapitena Rikarda Orte.

(© Star sport)(© Star sport)

Braga je demonstrirala ambiciju da se posle deset godina vrati u Ligu šampiona. Samo što ni o njenom kvalitetu ne bi trebalo da se sudi na osnovu toga što je lako, maltene bez preznojavanja, pregazila TSC, kao što ni o srpskom timu ne bi trebalo olako donositi zaključke. Moglo bi da se polemiše koliko Plavi imaju prostor za napredak, a koliko su pojedinačno i kolektivno limitirani. Na primer, kako tretirati onaj pogodak Marka Rakonjca? Svakako pohvalno, ali u modernom fudbalu voditi loptu od centra do kaznenog prostora, bez pritiska i(li) starta se dešava „jednom u sto godina“, možda ima do potcenjivanja Žozea Fonta i ambicije pozajmljenog fudbalera moskovske Lokomotive da ostane upamćen kao strelac evropskog prvog gola na TSC areni.

Isto takva šetnja, samo daleko češća, viđena je u kaznenom prostoru TSC-a ili oko njega. Fudbalerima Brage je dozvoljeno štrapaciranje kao na modnoj reviji. Njima će modni detalj u vidu amblema Lige šampiona na dresu lepo stajati. Topolskom klubu će ovo biti uspomena. Ružna.

Kao što se Delije i Grobari sećaju teških poraza u periodu kad nisu dorasli Evropi.


 


TREĆE KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA, REVANŠ UTAKMICA

TSC - BRAGA 1:4, prvi meč: 0:3

/Rakonjac 40 - Pici 8, Bruma 13, Đalo 16, Al Musrati 20/

Bačka Topola

Stadion: TSC arena

Gledalaca: 4.500

Sudija: Jakob Kelet (Danska)

Žuti karton: Đorđević (TSC)

TSC (4-3-3): Simić - Đorđević (od 46. Antonić), Čalušić, Cvetinović, Petrović - Radin, Stanić, Kuveljić (od 46. Milosavljević) - Jovanović (od 46. Vlalukin), Rakonjac (od 69. Milovanović), Pantović (od 60. Šoš).

Braga (4-3-3): Mateus - Gomes (od 60. Mendes), Niakate, Font, Marin - Karvaljo, Al Musrati (od 46. Rožer), R. Orta (od 46. Zalazar) - Bruma (od 46. Roni Lopes), Djalo, Pici (od 79. Sumare).


tagovi

TSC Bačka TopolaBragakvalifikacije za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara