Politano na prvom meču sa Milanom (© Reuters)
Politano na prvom meču sa Milanom (© Reuters)

Nedelja u Seriji A: Prelomni dan za Skudeto i Ligu šampiona

Vreme čitanja: 9min | ned. 14.03.21. | 11:41

Milan protiv Gatuzovog Napolija, Juve na Sardiniji, Konteov Inter juri osmu prvenstvenu pobedu u nizu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč u Seriji A se igra na San Siru. Milan, čiji je učinak na domaćem terenu daleko ispod onog na gostujućim, ima sreću da igra protiv Napolija koji ni izbliza ne izgleda opasno daleko od Maradoninog stadiona, uprkos praznim tribinama. Rosoneri igraju za ostanak u trci za skudeto, Napoli za priključak vagonu Lige šampiona. 

Izabrane vesti

Od Juventusa, a pre svega Ronalda, očekuje se reakcija posle katastrofe u Ligi šampiona, mada zadatak neće biti lak: mnogi u Italiji smatraju da, po imenima, Kaljari vredi gotovo koliko i Porto, ako ne i više.

Istorija kaže da kada Antonio Konte naniže osam uzatopnih pobeda u prvenstvu, titula prvaka ne može da mu izbegne. Inter je stigao do sedam vezanih trijumfa u Seriji A i ovog popodneva igra protiv Torina koji u ovoj sezoni još nije osetio slast pobede na svom terenu. Roma dolazi u Parmu oslabljena povredama, ali je domaći tim još više desetkovan, tako da za tim Paula Fonseke ne bi trebalo da bude previše zamorno gostovanje na Tardiniju.

MILAN - NAPOLI (20.45)

Milan je u poslednjih mesec dana ostao u trci za skudeto i u Ligi Evrope zahvaljujući uspesima i dobrim partijama, pre svega, u gostima. Rosoneri su i Napoli pobedili na stadionu Maradona, ali ako pogledamo učinak Đavola na njihovom bunjištu dolazimo do zaključka da Stefano Pioli i njegovi momci na San Siru ne osvajaju dovoljno bodova ni za Ligu Evrope.

Na poslednjih sedam mečeva na San Siru, uključujući i utakmicu sa Crvenom zvezdom u Ligi Evrope, Rosoneri su uspeli samo dvaput da pobede uz tri poraza i dva remija. Drugim rečima na svom terenu u 2021. Milan je od mogućih 18 bodova osvojio samo sedam i to objašnjava zašto mu je Inter pobegao šest koraka.

(2 ,75) Milan (3,05) Napoli (2,75)

Dodatna otežavajuća okolnost za Stefana Piolija i njegove izabranike je skor na San Siru u direktnim okršajima sa timovima koji se bore za prva četiri mesta. Rosoneri su izgubili sva tri okršaja sa takmacima u Seriji A, Juventusom, Atalantom i Interom uz poražavajuću gol razliku 1:9. Statistika sa Napolijem je ružičastija za Milan: nije izgubio na San Siru od 2017.

Napoli je imao potpuno oprečan hod u 2021. Gatuzova ekipa je posle početnog poraza od Specije, nanizala pet pobeda i može da zahvali upravo toj seriji što je i dalje u trci za povratak u Ligu šampiona. Na gostovanjima je bila sasvim druga pesma. Prošlo je dva meseca od poslednje pobede Napolija daleko od stadiona Maradona u Udinama: od tada tri poraza i remi.

Pioli je na konferenciji za novinare najavio povratak u igrački pogon trojice startera: Tea Ernandeza, Čalhanoglua i Rebića. Francuz i Turčin će biti sigurno u prvih 11, dok je još uvek pod znakom pitanja da li će Hrvat zaigrati od prvog minuta ili će treći meč zaredom početi kao starter Rade Krunić.

U Milanelu su van stroja i dalje Ibrahimović, Benaser, Kalabrija, Mandžukić i Romanjoli. Dobra vest je da su sva petorica na dobrom putu da se oporave do revanš meča sa Mančester junajtedom.

Napoli je doputovao u Milano bez petorice igrača. U poslednjem momentu Gulamu i Petanji su se na listi povređenih pridružili Rahmani, Lozano i Manolas. Povrede defanzivaca Rahmanija i Manolasa su primorale Gatuza da ukaže poverenje Maksimoviću koji će sa Kulibalijem činiti par centralnih bekova.

Gatuzo drži na kratkoj uzici nekoliko igrača koji konkurišu za mesta u startnoj postavi, od golmana Ospine i Mereta preko igrača veznog reda Bakajokoa i Demea, do Mertensa i Osimena. Istini za volju, ni Belgijanac ni Nigerijac nemaju 90 minuta u nogama tako da je više nego izvesno da će između njih biti štafeta, neduumica je samo ko će početi utakmicu a ko će dobiti priliku u nastavku. 

Pozitivna okolnost za Napoli je odlaganje utakmice sa Juventusom koja je trebalo da se igra u sredu, između ispita sa Milanom i Romom. Za Gatuza će večerašnji okršaj imati poseban ukus, jer njegovo trenersko iskustvo u Milanu nije ni izbliza bilo tako pozitivno kao igračko. Štaviše, glavni cilj kalabrijskog stručnjaka je da izbegne ponavljanje priče iz Milana, kada je bio na milimetar od plasmana u Ligu šampiona. Gatuzo je svestan da neće ostati u Napulju čak i ako vrati Azure u Ligu šampiona, ali drži do toga da ode kao pobednik. Da bi ostvario taj cilj potrebno je da izađe podignuta čela sa San Sira.

MILAN (4-2-3-1): Donaruma – Dalot, Kjer, Tomori, Ernandez - Tonali, Kesi - Kastiljeho, Čalhanoglu, Krunić (Rebić) - Leao.

NAPOLI (4-2-3-1): Meret - Di Lorenco, Maksimović, Kulibali, Hisaj - Fabian Ruiz, Deme - Politano, Zjelinski, Insinje - Osimen (Mertens).

KALJARI – JUVENTUS (18.00)

Ronaldo je pogodio jesenas protiv Kaljarija (© Reuters)Ronaldo je pogodio jesenas protiv Kaljarija (© Reuters)

Otkako se Kaljari vratio u Seriju A pre pet godina, samo je jednom pobedio Juventus, prošlog leta. Pre toga je nanizao osam poraza na kojima je samo jednom uspeo da zatrese mrežu Bjankonera. Da bi pronašli period u kome je Kaljari dva puta uzastopno na svom stadionu pobedio Juventusa moramo da se vratimo u polovinu šezdesetih godina prošlog veka.

Juventus je u poslednjih osam kola, posle Intera (22), osvojio najviše bodova (19) primivši samo tri gola, međutim na poslednja četiri gostovanja u Seriji A, Stara dama se samo jednom vratila sa celim plenom u Torino.

(7,50) Kaljari (4,40) Juventus (1,45)

Kaljari je u poslednja tri kola, od promene na klupi i dolaska novog trenera Sempličija, osvojio sedam bodova i privremeno je izašao iz zone ispadanja. Rugani, Najngolan i Dankan, igrači koji su došli u januaru da bi spasili Kaljari od ispadanja, ušli su u formu i zajedno sa Žoaom Pedrom, Godinom i golmanom Kranjom su najzaslužniji za pozitivnu seriju Kaljarija. Inače, Sardi neće moći da računaju na centarfora Pavoletija i beka Likonajnisa.

Andrea Pirlo je pričajući sa novinarima pred gostovanje na Sardiniji obznanio da će se Dibala vratiti na teren tek u aprilu, posle pauze zbog obaveza reprezentacija. Oism Argentinca, neće biti ni Bentankura, Demirala, Bufona i Remzija.

Ronaldo se oglasio na društvenim mrežama posle ispadanja iz Lige šampiona i jedne od njegovih najbleđih partija u karijeri. CR7 je obećao reakciju već protiv Kaljarija. Portugalac je postigo 20 golova u ovom šampionatu, odnosno 40 odsto golova Bjankonera, tako da je razumljivo što se Pirlo i dalje uzda u njega.

Od Kjeze se očekuje da i u prvenstvu nastavi sa igrama kao u osmini finala Lige šampiona protiv Portoa, dok se od Kuluševskog očekuje da napravi kvalitativan skok i pokaže zašto ga je Stara dama platila 40.000.000 evra. Šveđanin severnomakedonskog porekla će dobiti još jednu priliku budući da će Morata biti na klupi.

KALJARI (3-5-2): Kranjo - Čepiteli, Godin, Rugani - Zapa, Marin, Dankan, Najngolan, Nandez - Simeone, Žoao Pedro.

JUVENTUS (4-4-2): Ščensni - Kvadrado, De Liht, Kjelini, Danilo - Mekeni, Artur, Rabio, Kjeza - Kuluševski, Ronaldo.

TORINO - INTER (15.00)

Inter kad igra u nekada standardnom terminu Serije A, nedeljom u 15 časova, ne zna za poraz gotovo četiri godine. Poslednji put je izgubio u nedeljno popodne maju 2017. od Đenove: od tada 11 pobeda i tri remija. I svi drugi brojevi su na strani Nerazura pred današnji meč. Inter je pobedio na tri poslednja susreta sa Torinom dajući barem tri gola protivniku. Uz to, na poslednjih devet utakmica Nerazuri su od mogućih 27 bodova uknjižili 25. Jedina dva boda su izgubili u Udinama.

Na drugoj strani Toro u ovoj sezoni još nijednom nije uspeo da osvoji sva tri boda na Olimpijskom stadionu. Na poslednjih osam utakmica na travi zdanja „Grande Torino“ Granate su samo jednom izgubile, uknjiživši sedam remija.

(8,50) Torino (4,50) Inter (1,40)

Aleksis Sančez je na prethodnom duelu sa Torinom najavio preokret (© Reuters)Aleksis Sančez je na prethodnom duelu sa Torinom najavio preokret (© Reuters)

Antonio Konte neće voditi svoj tim pored aut-linije, jer je suspendovan zbog zbira žutih kartona. Istorija nas uči da kada Konteov tim u prvenstvu naniže osam pobeda onda sigurno osvaja titulu prvaka. Tako je bilo u Juventusa, tako je bilo u Čelsiju i dobar deo javnosti u Italiji veruje da će tako biti i treći put ako ovog popodneva stigne osmi uzastopni trijumf Nerazura u Seriji A.

U Torino nisu dopotovali Vidal i Kolarov, ali je u autobusu bio Kristijan Eriksen. Danac nije skroz fit, mada će biti na klupi i ući će u igru samo ako bude bilo neophodno. Umesto njega će igrati Galjardini. Trener domaćeg tima Davide Nikola je u velikim problemima. Tačno je da u svi igrači, osim Enkulua, negativni na kovid-19, međutim posledice zaraze koja je pogodila veliki broj igrača i onemogućila Nikolu da radi u grupi sa fudalerima sedam dana, neće biti lako eliminisati. Kapiten Beloti je ozdravio, ali će biti na klupi budući da je odradio samo jedan trening sa saigračima, dok će Rinkon morati da preskoči duel zbog kartona.

Oko sastava Torina postoje dve dileme. Prva je u odbrani, Nikola vaga između Lijanka i Buonđorna, a na sredini terana su u konkurenciji za poslednje mesto u startnoj postavi Bazeli i Gojak.

TORINO (3-5-2): Sirigu - Ico, Lijanko (Buonđorno), Bremer - Vojvoda, Lukić, Mandragora, Bazeli (Gojak), Muru - Verdi, Zaza.

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Galjardini, Perišić - Lukaku, Lautaro Martinez.

PARMA – ROMA (15.00)

Parma je omiljena Romina žrtva u Seriji A. Nijedan tim nije toliko puta pobedio u šampionatu Parmu koliko Đalorosi i niko bivšim Mlekadžijama nije dao toliko golova kao rimski klub.  Parma drži još jedan neslavan rekord: u pet najjačih evropskih liga je jedina ekipa koja od decembra nije uspela da ostvari pobedu, uz skor od sedam remija i deset poraza.

U Romi su oprezni pred gosotovanja na Tardiniju, jer im je još uvek u svežem sećanju kiks protiv Beneventa. Utakmice četvrtkom u Ligi Evropa ostavljaju trag na mečevima u Seriji A i zato je Fonsekin prvi zadatak da ne dozvoli da se i posle trijumfa nad Šahtjorom ponovi priča koja je viđena posle pobede nada Bragom u Beneventu.

Oba tima će biti prilično oslabljena. Roma neće moći da računa na Veretua, Smolinga i Mhitarjana dok će Mančinin i Pelegrini igrati sa povredama koje vuku već nekoliko nedelja. Trener Fonseka je mislio da ih odmori protiv Parme, ali su povrede bivših igrača Mančester junajteda pokvarili njegove planove, mada postoji mogućnost da Kristante zameni Mančinija u odbrani, otvarajući vrata povratu Dijavare u startnu postavu na sredini terena.

(5,70) Parma (3,80) Roma (1,62)

Parma, takođe, ima problema sa odsustvom važnih igrača. Kucka je suspenodvan zbog kartona, dok su u boksu zbog povreda Kornelijus, Žervinnjo, Ingleze, Jakoponi, Galjolo i Valenti.

Trener Parme Roberto D’Aversa je obećao borbu do poslednjeg daha, uprkos odsustvu kompletnog startnog napadačkog trozupca. Parma mora da osvoji bodove ovog popodneva ako želi da zadrži minimum nade da može da sačuva prvoligaški status. D’Aversi i njegovim igračima će biti potrebno i malo sreće koja ih nije pogledala u poslednje tri nedelje, protiv Udinezea i Specije su prokockali prednost od dva gola, a u Firenci u poslednjem minutu meča ispustili pobedu.

PARMA (4-3-3): Sepe - Konti, Ozorio, Bani, Pecela - Ernani, Brugman, Kurtić - Karamo, Mihaila, Man.

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez - Ibanjez, Mančini, Kumbula - Karsdorp, Viljar, Kristante, Bruno Pereš- Pelegrini, Pedro - Borha Majoral.

SERIJA A - 27. KOLO

Petak

Lacio - Krotone 3:2 (2:1)

/Milinković Savić 14, Luis Albero 39, Kaisedo 84 - Simi 29, 50/

Atalanta – Specija 3:1 (0:0)

/Pašalić 54, 73, Mjurijel 55 - Pikoli 82/

Subota

Sasuolo - Verona 3:2 (1:1)

/Lokateli 4, Đuričkić 51, Traore 81 - Lazović 43, Dimarko 79/

Benevento - Fjorentina 1:4 (0:3)

/Jonica 56 - Vlahović 8, 26, 45+1, Ejserik 75/

Đenova - Udineze 1:1 (1:1)

/Pandev 8 - De Paul 30/

Nedelja

12.30: (2,30) Bolonja (3,30) Sampdorija (3,15)

15.00: (5,30) Parma (3,80) Roma (1,67)

15.00: (7,50) Torino (4,50) Inter (1,43)

18.00: (6,00) Kaljari (4,10) Juventus (1,55)

20.45: (2,75) Milan (3,05) Napoli (2,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ASkudetoNapoliMilan

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara