Okršaj Bastonija i Gomeza (©Reuters)
Okršaj Bastonija i Gomeza (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Ranjenici iz Lige šampiona na popravnom ispitu, Konte protiv jedinog kluba koji ga je otpustio

Vreme čitanja: 10min | ned. 08.11.20. | 12:05

Milan dočekuje fatal Veronu, Miha sa Paljukom sprema zamku Gatuzu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Vrlo bogata ponuda ovog popodneva i večeri u Seriji A. U Bergamu se igra lombardijski derbi sa ukusom Lige šampiona između Atalante i Intera, Roma bez Džeka i golmana Mirantea izlazi na megdan Đenovi na Marasiju.

Izabrane vesti

Desetkovana Bolonja Siniše Mihajlovića ima nameru da skupo proda kožu protiv Napolija, dok Verona sanja da pomrsi račune i Milanu pošto je to već uradila Romi i Juventusu. U Torinu očekuju da vežu dve pobede i da Saša Lukić i Andrea Beloti ponovo budu protagonisti protiv Krotonea.

ATALANTA - INTER

Dva ranjena italijanska učesnika u Ligi šampiona imaju šansu da se iskupe ovog popodneva za bolne poraze od Liverpula i Real Madrida. Remi ne služi mnogo ni Nerazurima iz Bergama, ni onima iz Milana. Inter je na poslednjih sedam mečeva u Seriji A i Ligi šampiona samo jednom uspeo da pobedi, ali u Bergamu ima saveznika u tradiciji: u poslednjih sedam godina Nerazuri su izgubili samo jednom na „Gevis stadionu“. Još je sveže sećanje na pobedu Konteovih izabranika od 2:0 prošlog leta u Bergamu.

Gasperini i Konte imaju otvorene račune sa Interom i Atalantom. Đan Pjero nije zaboravio otkaz u Interu i tretman koji je imao u Apijano Đentileu, baš kao što ni Antonio ne može da zaboravi jedini otkaz u karijeri tokom sezone, upravo u Bergamu.

Oba tima će se pojaviti sa oslabljenim i prilično umornim timovima, kako su priznali treneri. Atalanta neće moći da računa na Gosensa i De Rona, pored Kaldare koji će se vratiti na teren tek u 2021. Moguće je da Golini prvi put, posle oporavka od povrede, stane na gol Boginje.

U Zingoniji se prvi put priča o revoluciji u timu i da bi Gasperini mogao da promeni svoju filozofiju. Pet golova primljenih protiv Liverpula kao i činjenica da je Atalanta na svim utakmicama u Seriji A u ovoj sezoni kapitulirala, naveli su kormilara Boginje da pokuša da uravnoteži tim. Jedan od motiva je i pad fizičke forme: igrači Atalante u poslednjih nekoliko mečeva su imali velike oscilacije i često su završavali utakmice bez benzina.

Eventualne novine u timu Atalante bi trebalo da budu Pesina na sredini terena i 18-ogodišnji Ruđerinovi proizvod omladinske škole u Zingoniji – na levom boku, pošto Mohika ne uliva poverenje kao alternativa Gosensu. U napadu se do kraja neće znati ko će biti partner Papu Gomezu i Zapati u napadu: Iličić, Murijel ili će Gasperini sve iznenaditi izborom.

Dobra vest za Inter je oporavak Lukakua. Ipak, teško je poverovati da će Belgijanac početi meč. Štaviše, Konte bi preferirao da ga zadrži sve vreme na klupi, odnosno da nema potrebu da ga ubacuje u drugom polovremenu kako bi vadio kestenje iz vatre. Pozitivni signali su stigli i od Aleksisa Sančeza, a tek ćemo drugi put ove sezone videti odbranu u sastavu Škrinjar-De Fraj-Bastoni. Podsetimo, Inter je primio čak deset golova u prvih šest kola, ako izuzmemo utakmicu sa Đenovom, jedinom na kojoj je Handanović sačuvao svoju mrežu, dva gol u proseku po meču.

U negativne novine spadaju rezultati testova na kovid-19. Padeli je sigurno pozitivan, dok će drugi rezervni golman Radu i Galjardini morati da ponove bris i još se ne zna da li će biti u protokolu utakmice. U svakom slučaju, Filip Stanković će u odsustvu Padelija i Radua biti prva rezerva kapitenu Samiru Handanoviću. Za Kontea će biti poseban udarac ako ne bude imao na raspolaganju Galjardinija, jer je sa njim uvežbavao veznu liniju za okršaj sa Atalantom.

Iz Apijano Đentila su stigle protivrečne informacije kada su u pitanju rešenja na bokovima srednjeg reda. Jedna škola mišljenja smatra da bi Hakimi i Jang trebalo da budu potvrđeni, dok druga smatra da bi dvojica igrača posle loše predstave protiv Real Madrida mogli da ustupe mesto Italijanima: D’Ambroziju i Darmjanu. Aleksandar Kolarov i Andrea Ranokja će ostati u Milanu, prvi zbog problema sa mišićima, drugi ima prehladu (nije kovid-19).

ATALANTA (3-4-1-2): Sportijelo (Golini) - Toloi, Palomino, Đimsiti - Hatebor, Pesina, Frojler, Ruđeri – Gomez - Murijel, D. Zapata.

INTER (3-4-1-2): Handanović; Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Vidal, Brozović, Jang – Barela - Sančez, L. Martinez.

ĐENOVA - ROMA

Statistike kažu da Đenova od 2014. ne zna za pobedu protiv Rome (tri remija i devet poraza), a ni trener Grifona Roland Maran nema učinak kojim bi mogao da se podiči protiv Đalorosih: samo jedna pobeda u 13 okršaja.

Đenova je posle pobede na startu sezone nad Krotoneom imala peh da se dve trećine tima zarazi kovidom-19, tako da su tri poraza i dva remija logična posledica. Protiv Rome, Đenova će imati gotovo sve igrače na raspolaganju sa izuzetkom Sturara, Zapakoste, Kasate i Šomurodova.

Trener Maran bi trebalo da potvrdi promene u postavci koju smo videli protiv Torina, uprkos porazu od Granata. Kormilar Granata je prešao sa 3-5-2 na 4-3-2-1 ili kako je u Italiji zovu u žargonu „božićna jelka“. Sakamaka bi trebalo da bude u špicu napada. Za talentovanog napadača kažu da ima problem sa visokim mišljenjem sebi, uveren je da je samo Ronaldo bolji napadač od njega, a bio bi mnogo bolji kad bi bio skromniji. Naš Ivan Radovanović konkuriše za mesto režisera igre, ali je, po poslednjim informacijama Milan Badelj u prednosti da počne meč od prvog sudijskog zvižduka. 

Posle poraza Milana u Ligi Evrope od Lila, Roma je preuzela lidersku ulogu među timovima sa najdužim nizmom pozitivnih rezultata u šampionatu i evropskim takmičenjima (15). Rimski klub neće moći da računa na Edina Džeka koji je pozitivan na kovid-19 tako da će Borha Majoral dobiti premijernu priliku da vodi napad Đalorosih od prvog minuta u Seriji A. Španac je protiv Kluža u četvrtak postigao svoje debitantske golove u dresu Rome u Ligi Evrope, a protiv Đenove bi mogle da stignu prve radosti u Seriji A. U tom smislu će imati poseban zadatak Mhitarjan koji je, zasada, najbolji asistent u italijanskom šampionatu sa četiri asistencije i uz Pedra bi trebalo da olakša uklapanje bivšeg napadača Real Madrida.

Trener Paulo Fonseka je pronašao dobitnu formulu u formaciji 3-4-2-1 koju menja samo u Ligi Evrope i kada mu nedostaje veliki broj startera. Na gostovanju na Marasiju od standardnih prvotimaca nedostaje samo kapiten a jedina dve nedoumice se odnose na ulogu desnog spoljnog (Bruno Pereš ili Karsdorp) i ko će biti između stativa. Mirante nije baš u poptunosti fit, dobio je žestok udarac na meču sa Fjorentinom i još uvek oseća bolove, tako da je prilično izvesno da će Pau Lopez, neočekivano, dobiti šansu i u Seriji A.

ĐENOVA (4-3-2-1): Perin - Giljone, Goldaniga, Zapata, Krišito - Rovela, Badelj, Behrami - Pariđini, Pandev - Skamaka.

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez - Mančini, Smoling, Ibanjez - Karsdor, Pelegrini, Veretu, Spinacola - Pedro, Mhitarjan - Borha Majoral.

MILAN - ROMA

Zlatan Ibrahimović i Stefano Pioli (© Reuters)Zlatan Ibrahimović i Stefano Pioli (© Reuters)

Stefano Pioli imperativno traži od igrača da reguju promptno na prvi poraz u sezoni od Lila u Ligi Evrope. Protiv Verone koja je zaradila nadimak „fatal Verona“, jer se nekoliko puta pokazala kao fatalan protivnik Rosonera, kormilar Milana vraća na teren sve startere.

Pioli očekuje najviše od „kičme“ tima: Romanjoli-Kesi-Čalhanoglu-Ibrahimović . Takođe se nada da je Donaruma iscrpio fond kikseva u ovoj godini protiv Lila i da neće imati više velikih padova koncentracije.

Statistike kažu da Milan ne gubi od Verone na San Siru, sasvim druga priča je Bentegodi. Rosoneri protiv Veneta imaju najdužu seriju utakmice na domaćem terenu bez poraza 28 (16 pobeda i 12 remija).

Milan je uz Napoli tim koji je imao najmanje fudbalera van stroja. Povrede i kovid-19 nisu skroz zaobišli Rosonere, ali su uzeli manji danak nego u drugim timovia. Na drugoj strani, Verona je bukvalno desetkovana od početka sezone, povredama i virusom korona. Tako da su rezultati tima Ivana Jurića još vredniji. Naš Ivan Ilić je uz Lovata i Tamezea jedno od najvećih otkrića ne samo Verone nego i cele Serije A i sva trojica će biti na travnjaku San Siru ove večeri.

Nema dva bez tri ponavljaju u gradu Romea i Julije, aludirajući da su na startu ove sezone već zaustavili dva velika tima, Romu i Juventus, uprkos velikom broju igrača van stroja. I protiv Milana Jurić neće moći da računa na kapitena Veloza i startere Gintera, Faraonija, Benasija, Vijeru i Favilija. U odsustvu Faraonija, Darko Lazović će, kao i protiv Benevanta, igrati na desnom boku ostavljajući levi Dimarku.

MILAN (4-2-3-1): Donaruma - Kalabria, Kjaer, Romanjoli, Teo Ernandez - Benaser, Kesi - Salemakers, Čalhanoglu, Leao - Ibrahimović.

VERONA (3-4-2-1): Silvestri - Čekerini, Lovato, Manjani - Lazovic, Tameze, Ilić, Dimarko - Barak, Zakanji, Kalinić.

BOLONJA - NAPOLI

U vokabularu Siniše Mihajloviću ne postoji izraz „bela zastava“, uprkos odsustvu osmorice igrača, među kojima bi barem petorica počeli meč sa Napolijem, srpski stručnjak želi da namuči tim sa juga. Koliko je alarmantna situacija u Kasteldeboleu pokazuje i činjenica da će na klupi pored Mihe sedeti 18-godišnji sin Đanluke Paljuke, Matija.

Bolonja ne može da računa na Dajksa, Hikija, Mbajea, Medela, Polija, Sansonea, Santandera i Skov Olsena. Uprkos svim nedaćama Bolonja je prošle nedelje prekinula seriju od tri poraza sa pobedama u Kupu Italije nad Ređinom i u Seriji A nad Kaljarijem, tako da u meč sa Azurima ulaze relaksiranije.

Miha je prekinuo na klupi Bolonje seriju od šest uzastopnih poraza od Napolija na domaćem terenu i na poslednja tri odmeravanja snage na Dal’Ari je ostvario dve pobede i remi. Glavne uzdanice Bolonje su Sorijano i Barou koji su u ulozi asistenta ili realizatora potpisali 80 odsto golova svog tima. Sorijano je zbog odličnih partija dobio i poziv od Mančinija u nacionalnu selekciju posle pet godina.

Rino Gatuzo stiže poprilično narogušen u Bolonju: poraz od Sasuola, loša igra i mlako zalaganje protiv Rijeke na Rujevici su prilično rasrdili italijanskog stručnjaka. Za razliku od Mihe kome nedostaje polovina prvog tima, Gatuzo ima sve igrače na raspolaganju, pre svih Mertensa koji u Bolonji ima svoju omiljenu žrtvu. Belgijanac je postigao čak 11 golova večerašnjem domaćinu.

Rino ne želi ništa da rizikuje i videćemo najjači sastav Napolija, sa Insinjeom, Mertensom i Lozanom, iza leđa Osimena i Bakajokom i Fabijanom Ruizom na sredini terena, dok se Manolas vraća u odbranu pored Kulibalija.

Igrači i stručni štab Napolija su imali malu neprijatnost juče, nisu mogli da otputuju za Bolonju zbog kvara aviona, tako da su tek ovog jutra doputovali u prestonicu Emilije.

BOLONJA (4-2-3-1): Skorupski - De Silvestri, Danilo, Tomijasu, Densvil - Šuten, Domingez - Orsolini, Soriano, Barou - Palasio.

NAPOLI (4-2-3-1): Meret - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Hisaj - Fabian Ruiz, Bakajoko - Politano, Mertens, Insinje - Osimen.

TORINO - KROTONE

Saša Lukić i Dibala (© AFP)Saša Lukić i Dibala (© AFP)

Pobeda nad Đenovom je bila snažna adrenalinska injekcija za trenera Marka Đampaola i njegove momke. Tim Granata je već protiv Kaljarija, Sasuola i Lacija pokazao ohrabrujuće znaka po pitanju igre, ali je ona nagrađena samo jednim bodom tako da su tri boda osvojena na Marasiju velika kao kuća.

Torino i Krotone su odigrali samo četiri utakmice u Seriji A i skor je aspolutno na strani Granata budući da su uknjižili dve pobede i dva remija. Ovo bi trebalo da bude i utakmica Andree Belotija. Galo je postigao čak šest golova Krotoneu i nalazi se na kvoti od 98 pogodaka u dresu Torina i mogao bi ovog popodneva da uđe u klub 100. U istoriji kluba samo su osmorica igrača stigla do trocifrenog broja golova.

Dobre vesti za Đampaola stižu i iz ambulante: Zaza se oporavio od povrede i biće na klupi protiv Krotonea spreman da uskoči ako zatreba. Sve oči će biti uprte u Sašu Lukića novog idola navijača Granata. Reprezentativac Srbije na poslednje tri meča je postigao tri gola i bio je uz Belotija najbolji igrač Granata.

Kormilar Torina bi prema najavama trebalo da promeni par igrača u odnosu na sastav viđen na Marasiju. Trebalo bi da se vrate bekovi starteri Vojvoda i Rodrigez umesto Singua i Murua, a i Gojak će ustupiti mesto Meiteu.

Krotone je izgubio na svih poslednjih pet gostovanja u Seriji A, ako bi izašao pognute glave sa stadiona Grande Torino postavio bi svoj novi negativan rekord od šest uzastopnih poraza daleko od Šide.

Trener Stropa će imati više igrača na raspolaganju nego na prethodnim utakmicama pošto se „ambulanta“ ispraznila i van stroja su samo Molina, Rivijer i Draguš. Jedina dilema oko sastava se odnosi na našeg Vulića i Siligardija koji konkurišu za jedno mesto u timu, s tim da je bivši igrač Crvene zvezde u prednosti i trebalo bi da počne utakmicu. Golemić, posle početnih utakmica na kojima je bio starter, izgubio je mesto i u Torinu će ponovo biti na klupi.

TORINO (4-3-1-2): Sirigu - Vojvoda, Enkulu, Lijanko (Bremer), Rodrigez - Meitè, Rinkon, Lineti - Lukić - Verdi, Beloti.

KROTONE (3-5-2): Kordaz - Magaljan, Marone, Luperto - Pedro Pereira, Benali, Čigarini, Vulić, Reca - Mesias, Simi.

Piše: Željko Pantelić

SERIJA A - 7. KOLO

Petak

Sasuolo - Udineze 0:0

Subota

Kaljari - Sampdorija 2:0 (0:0)

/Pedro 48 pen, Nandez 69/

Benevento - Specija 0:3 (0:1)

/Pobega 29, Nzola 65, 70/

Parma - Fjorentina 0:0

Nedelja

12.30: (3,35) Lacio (3,45) Juventus (2,15)

15.00: (2,75) Atalanta (3,45) Inter (2,50)

15.00: (6,00) Đenova (4,20) Roma (1,55)

15.00: (2,00) Torino (3,45) Krotone (3,80)

18.00: (4,50) Bolonja (3,70) Napoli (1,78)

20.45: (1,45) Milan (4,40) Verona (7,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Andrea BelotiSaša LukićŽeljko PantelićSerija AAntonio KonteĐan Pjero GasperiniZlatan Ibrahimović

Obaveštavaj me

Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara