Dušan Vlahović i Lautaro Martinez (©Reuters, ©AFP)
Dušan Vlahović i Lautaro Martinez (©Reuters, ©AFP)

Nedelja u Seriji A: Veče istine za Juve i Inter, ali i za Murinja na Olimpiku

Vreme čitanja: 7min | ned. 26.11.23. | 12:40

Veliki derbi u Torinu meč 13. kola na Čizmi

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Posle pobede na jedvite jade Milana Stefana Piolija nad Fjorentinom, poraza Lacija od Salernitane koji je zaljuljao klupu Mauricija Sarija i uverljivog početka druge avanture na klupi Napolija Valtera Macarija protiv Atalante u Bergamu, dolazi veče istine za trojicu trenera, Simonea Inzagija, Maksa Alegrija i Žozea Murinja.

Izabrane vesti

JUVENTUS - INTER (20.45)

Večerašnji duel je važniji za Juventus nego za Inter. Eventualna pobeda Bjankonera ne bi dovela u pitanje ulogu milanskog kluba kao jednog od favorita za osvajanje skudeta dok bi trijumf Intera popločao put ka sličnom prvenstvu koje smo gledali u prethodnoj sezoni sa Napolijem u glavnoj ulozi.

Alegri je nastavio sa mantrom da je Inter favorit, poštujući tipična pravila sportskog sujeverja, dok Inzagi nije pokušao da se krije iza uobičajenih fraza izjavivši da pobeda nad Juventusom vredi više nego obično. Naravno, u slučaju da Juve doda nova tri boda na svoj saldo večeras na Alijancu Alegri više ne bi mogao da koristi paravan skromnosti, tim pre što fudbaleri Juvea ne primaju samo više novca od Interovih već su i njihovi transferi plaćeni značajno više. Naime, aktuelni park igrača Juventusa je koštao kroz transfere 406.000.000 evra dok je Inter za postojći pogon platio kroz kupoprodajne ugovore 250.000.000 evra.

Generalno, Juve ima mlađi a Inter iskusniji tim. Izabranici Inzagija imaju čak hiljadu mečeva više odigranih u pet najjačioh liga Evrope od Alegrijevih fudbalera. Prednost Bjankonera je što ne igraju kup takmičenja i posledično imaju više vremena za oporavak i taktičku pripremu utakmica. Nerazuri su sve više svesni svoje snage, u Istanbulu jesu izgubili finale od Mančester Sitija u Ligi šampiona, ali su stekli, počev od trenera Inzagija, svest da vrede mnogo i da mogu mnogo.

Juvenusova ambulanta se ispraznila i gotovo svi igrači će biti na raspolaganju osim Danila i Vee, na drugoj strani Inter je, osima Pavara i Bastonija, ostao i bez Aleksisa Sančeza.

20.45: (3,25) Juventus (3,35) Inter (2,40)

Manuel Lokateli se oporavio, ali nedovoljno da bi istrčao na teren od prvog minuta. Umesto Vee na levom boku ćemo videti Kambijaza pošto je Mekeni pomeren ka centru (osim Lokatelija na klupi, Juve će do januara biti deficitaran na sredini terena zbog suspenzija Pogbe i Fađolija, tada će moći da angažuje jednog ili dva vezna igrača).

Alegri ima samo jednu relativnu dilemu: da li da igra sa Kenom ili Vlahovićem. Srpski reprezentativac koji je od povrede izgubio mesto startera u timu Bjankonera, trebalo bi većeras da predvodi od prvog sudijskog zvižduka napad Stare dame. Vlahović neće imati nimalo lak zadatak jer će imati protiv sebe iskusnog Ačerbija koji je pokazao da je kadar da zaustavi i takve golgeterske “mašine” kao što je Holand.

Vlahović je na javnoj sceni dobio pregršt pohvala i ohrabrenja ovih dana od bivših igrača Juventusa, sa izuzetkom Paola Di Kanija. Poslednji u nizu je Antonio Kabrini. Član legendarnog Juvea i italijanske nacionalne selekcije iz osamdesetih godina je izjavio da bi on na Alegrijevom mestu igrao na kartu Vlahović, ne samo protiv Intera već u trci za skudeto.

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Inzagi je odlučio da zameni Pavara sa Darmjanom u odbani i da pomeri Ačerbija udesno kako bi stavio De Fraja u ulogu centralnog odbrambenog igrača. Inter je u poslednjem momentu dobio na raspolaganje Kvadrada a izgubio je Sančeza. Srećom po Inter, Arnautović se oporavio i Iznagi će imati, barem jednu alternativu u napadu.

Ključna bitka će se voditi na levom boku Juvea odnosno desnom Intera. Mnogi su ubeđeni da od duela Kostića i Kjeze sa Dumfrisom i Darmjanom zavisi ishod Derbija Italije. Na drugoj strani terena ćemo videti duel koji je izostao na Marakani pre par dana u Riju: Bremer protiv Lautara Martineza.

Džoker Intera bi trebalo da bude Federiko Dimarko. Italijanski reprezentativac igra u vrhunskoj formi i protiv sebe će imati još uvek zelenog Kambijaza kome će trebati pomoć Gatija ili Mekenija da zaustavi vihornog krilnog napadača Nerazura.

Niko nema ni blizu tako pozitivan skor sa Interom kao Juventus u Seriji A. Bjankoneri su pobedili 87 puta na 180 mečeva, odnosno 33 puta više od bilo kog drugog tima.

Takođe, Juve je u poslednje četiri godine u prvenstvu imao mnogo bolji skor od večitog rivala: pet pobeda, remi i samo dva poraza. Treba dodati i da je u prošlom šampionatu Stara dama odnela obe pobede bez primljenog gola.

Na stranu Intera ne ide ni statistika od povratka Bjankonera u Seriju A: 11 pobeda Juvea, četiri remija i samo dve pobede Intera.

Inter i Juve imanju najbolje odbrane u ligama “petice” posle Nice (primila samo četiri gola). Zomer je kapitulirao samo šest puta a Ščensni i Perin sedam.

Jedan od razloga zašto Inter ima mršav skor sa Juventusom poslednjih godina je loš učinak Lautara Martineza. Kapiten Nerazura ne uspeva da pruži ni solidne a kamoli dobre partije protiv Bjankonera o čemu svedoči i samo jedan gol postignut protiv kluba iz Torina.

Filip Kostić može da postane prvi igrač Juventusa koji je na tri uzastopna meča protiv Intera stavio pečat na golove Stare dame. Podsetimo, u prošloj sezoni je uknjižio dve asistencije na Alijancu, a na San Siru je postigao gol.

JUVENTUS 3-5-2: Ščensni - Gati, Bremer, Rugani - Kambijazo, Mekeni, Rabio, Mireti, Kostić - Vlahović, Kjeza

INTER 3-5-2: Zomer - Darmjan, De Fraj, Ačerbi - Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Tiram, Lautaro Martinez

ROMA - UDINEZE (18.00)

Udineze je na Olimpiku omiljena žrtva Rome. Đalorosi su čak 12 puta pobedili na prethodnih 14 okršaja na stadionu pored Tibra uz gol razliku 34-13. Međutim, na prethodna tri susreta Rome i Udinezea imamo perfektnu ravnotežu, po jednu pobedu za oba tima i jedan remi. Još jedan podatak je važan. Svaki put kada je Udineze uspeo da postigne barem jedan gol Romi u poslednjih par godina ostajao je neporažen a često je izlazio i kao pobednik. Poslednji meč kada Friulanima nije bio dovoljan barem jedan gol da bi izbegli poraz, odigrao se pre više od šest godina.

Žoze Murinjo će imati kao retko kad u ovoj sezoni veliki broj igrača na raspolaganju. Na listi povređenih, pored Kumbule i Ejbrahama, su samo Smoling i Renato Sančez. Među startere se vraćaju Pelegrini, Ljorente, Spinacola.

Ali, Žoze ne bi bio Žoze kad se ne bi žalio ili kreirao polemiku. Tako je juče osuo paljbu po Smolingu optuživšri ga da je ziheraš, da ne zna da pati i da pred prvom teškoćom ili bolom povlači ručnu ili ide u rikverc. Razlog Murijove “filipike” protiv engleskog defanzivca je predviđanje da neće biti na raspolaganju pre početka 2024. godine.

Smolingovo ponašanje apsolutno nije na liniji koju je Murinju skicirao na konferenciji za novinare pred meč sa Udinezeom.

Hoću tim bandita. Roma mora da nauči da igra sa karakterom i samopouzdanjem”, poručio je portugalski stručnjak dodavši da je bio naviknut na igrače bandite na gostovanjima a da se Rominim više sviđa da igraju kod kuće.

18.00: (1,65) Roma (3,80) Udineze (6,25)

Novi-stari trener Udinezea Gabrijele Čofi je doneo upravo ono što je familija Poco priželjkivala kada ga je vratila na mesto otpuštenog Sotila. Tim iz Udina ne zna za poraz u prvenstvu već dva meseca (poslednji poraz od Napolija na “Maradoni”). U poslednja dva kola su osvojili četiri boda protiv Milana i Atalante, štaviše bili su blizu da uknjiže svih šest budući da je Boginja izjednačila u sudijskoj nadoknadi vremena.

Čofi može da se pohvali sa skorom od sedam vezanih partija na gostovanjima na klupi Udinezea bez proaza (četri pobede i tri remija). U ovom prvenstvu Udienze je, inače, zabeležio osam nerešenih rezultata što je rekord u pet najjačih liga Starog kontinenta.

Glavna uzdanica, uz Lukakua, u redovima Rome će biti Paulo Dibala koji kada vidi Udineze po običaju pruža odlične partije. Argentinac ima fantastičnu statistiku protiv Friulanaca: deset golova i sedam asistencija. Od kada se vode precizno statitstički podaci u Seriji A samo su Toti i Berardi bili ubojitiji protiv jednog tima. Frančesko je stavio potpis na 20 golova protiv Parme, a Domeniko na čak 18 protiv Milana.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančnini, Ljorente, Endika - Karsdorp, Kristante, Paredes, Pelegrini, Spinacola - Dibala, Lukaku

UDINEZE 3-5-1-1: Silvesrtri - Perez, Bjiol, Kabasele - Edosele, Samardžić, Valas, Pajero, Zemura - Pereira, Sakses

SERIJA A – 13. KOLO

Petak

Salernitana - Lacio 2:1 (0:1)

/Kastanos 55, Kandreva 66 - Imobile 43pen/

Atalanta - Napoli 1:2 (1:1)

/Lukman 53 - Kvarachelija 44, Elmas 79/

Milan - Fjorentina 1:0 (1:0)

/Ernandez 45+2/

Nedelja

12.30: (2,90) Kaljari (3,35) Monca (2,60)

15.00: (2,95) Empoli (3,50) Sasuolo (2,50)

15.00: (2,55) Frozinone (3,30) Đenova (3,05)

18.00: (1,65) Roma (3,80) Udineze (6,25)

20.45: (3,25) Juventus (3,35) Inter (2,40)

Ponedeljak

18.30: (2,70) Verona (3,00) Leče (2,90)

20.45: (2,30) Bolonja (3,15) Torino (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AJuventusInterRomaUdineze

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara