Nejmar (©Reuters)
Nejmar (©Reuters)

Nejmar prestigao Pelea - najbolji je strelac u istoriji Brazila!

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.09.23. | 05:22

Potop Bolivije za 15 minuta drugog poluvremena

Može mu se mnogo toga zameriti, ali ne i ljubav prema dresu brazilske reprezentacije. Za razliku od klubova, Nejmar u nacionalnom timu uvek igra maksimlno posvećeno i motivisano. Tako je bilo i u susretu sa Bolivijom (5:1) na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026.

Promašio je penal na 0:0, potom mu je Giljermo Viskara odbranio i zicer nakon što je nanizao nekoliko gostujućih igrača, ali nije se Nejmar predao. Nastavio je da bude uporan i nakon pomenutih promašaja i asistencije Rafinji konačno pogodio metu. Za vođstvo Brazila 4:0 i rekord po broju golova u selekciji petostrukih svetskih prvaka. Pogodak u 61. minutu bio je Nejmarov 78. za nacionalni tim. čime je pretekao legendardnog Pelea, a kasnije je u nadoknadi dodao i još jedan. Doduše, gledajući broj utakmica, nekadašnji as je daleko brže stigao do svojih 77 golova. Peleu je za tu cifru trebalo 92 nastupa, a Nejmar je novi rekord (79) postavio u 125. meču za reprezentaciju.

Izabrane vesti

Imao je novi fudbaler Al Hilala - gde ga još čekaju da debituje nakon što je iz Pari Sen Žermena došao povređen - priliku da uđe u istoriju u 14. minutu, ali je očajno izveo penal. Koračao je, trčkarao i - baš loše šutirao. Toliko slabo da je Viskara uspeo da uhvati "živu" loptu. Očekivao je golman bolivijske reprezentacije i tamošnjeg D Strongesta šut po sredini, te se nije pomerao, ali je Nejmar toliko loše poslao loptu ka golu da nije imao problem da ju je zaustavi.

Gostujući čuvar mreže uspešniji je bio i u finišu prvog poluvremena nakon slaloma najskuplje plaćenog fudbalera svih vremena. Prošao je Nejmar nekoliko igrača protivničkog tima kao da su u pitanju čunjevi, ali nije uspeo da prevari i 30-godišnjeg Viskaru. Šteta što nije, bio bio to jedan od lepših golova u njegovoj karijeri.

Čak šest odbrana imao je golman Bolivije u prvom poluvremenu. Nije uspeo da zaustavi jedino Rodriga u 24. minutu, ali ne svojom krivicom već zbog smušene reakcije saigrača od kog se lopta odbila do usamljenog napadača Brazila.

Dobre odbrane gostujućeg čuvara mreže kao da su razljutile domaćine. Po povratku sa odmora dodali su gas i za samo 15 minuta drugog poluvremena triput ga matirali (Rafinja, ponovo Rodrigo, Nejmar). Za sigurnu pobedu na startu kvalifikacija koju je Nejmar zaokružio golom u trećem minutu nadoknade, nakon što su Bolivijci prethodno preko Abrega uspeli da sjajnim udarcem iz kontre smanje zaostatak.

Selekcija koju će do kraja ove sezone i dolaska Karla Ančelotija paralelno sa Fluminenseom voditi Fernando Diniz u drugom kolu igra protiv Perua u gostima, za četiri dana, dok će Bolivija biti domaćin svetskom prvaku Argentini.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO (JUŽNA AMERIKA) – 1. KOLO

Petak

Paragvaj - Peru 0:0

Kolumbija - Venecuela 1:0 (0:0)

/Bore 46/

Argentina - Ekvador 1:0 (0:0)

/Mesi 78/

Subota

Urugvaj - Čile 3:1 (2:0)

/De La Kruz 38, 71, Valverde 45+2 - Vidal 74/

Brazil - Bolivija 5:1 (1:0)

/Rodrigo 24, 53, Rafinja 47, Nejmar 61, 90+3 - Abrego 78/



tagovi

NejmarPeleBrazilFudbalska reprezentacija Brazilakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara