Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Neka nova era u Maliju, posle 10 godina zapadnoafrička država dobija novog šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.06.22. | 13:18

Stad Malijen će prepustiti tron bez obzira na ishod susreta sa Jilenom (ponedeljak, 18.30) u 30. kolu prvenstva

Fudbal u Maliju je prošao poslednjih godina kroz razne krize. Prvenstvo 2017. godine je prekinuto u sred sezone zbog problema unutar države, naredno nije ni održano, a pandemija korona virusa je remetila raspored u naredne dve sezone. Ipak, jedno je bila konstanta sve do ove godine – Stad Malijen se ponosno šepurio titulom aktuelnog šampiona. To može još koju nedelju, pošto će uskoro, prvi put posle 10 godina predati to zvanje nekom drugom.

Veoma lošu sezonu igra najtrofejniji klub u Maliju. Trenutno, uoči 30. kola prvenstva, zauzima tek četvrtu poziciju i veliko je pitanje hoće li uopšte uspeti da se plasira barem u Kup konfederacija. Za drugo po kvalitetu klupsko takmičenje u zemlji mora da zauzme drugu poziciju ili da osvoji Kup Malija.

Izabrane vesti

Od odbrane titule svakako nema ništa. Lider Džoliba ima 10 bodova više, a posle ovog će se odigrati još četiri kola. Nije realno očekivati da Džoliba prospe toliko bodova, ali i da Bakaridžan i USC Kita ne iskoriste to pre Stad Malijena.

Uostalom, 23-struki šampion ove zapadnoafričke države nije ni zaslužio da odbrani tron, kada je od dosadašnjih 29 mečeva čak 10 izgubio. Ima duplo više poraza od lidera. Zato, bez obzira na ishod meča Stad Malijena i Jilena, koji je na programu u ponedeljak od 18.30 časova, očekuje se da Džoliba osvoji titulu. Ako se to zaista i dogodi, ova dva tima će se izjednačiti po broju pehara. Za sada ih crveno-zeleni imaju 22.

18.30: (1,55) Stad Malijen (3,40) Jilen (7,00)

Na prelazu u 21. vek Džoliba je imala ogromnu prednost po broju trofeja u odnosu na Stad Malijen, 18:9. Međutim, u novom milenijumu stvari su se skroz okrenule. Uz to, Stad Malijen je 2009. godine postao prvi i jedini klub iz Malija sa međunarodnim trofejem. Osvojio je Kup konfederacija trijumfom u finalu nad alžirskim ES Setifom posle jedanaesteraca.

Mogao je tri godine kasnije Džoliba da ponovi taj uspeh, u grupnoj fazi je bio bolji baš od Stad Malijena, stigao je do finala, ali tamo je bio bolji Leopards iz Konga. Tako je propustio veliku priliku da se izjednači sa gradskim rivalom, ko zna kada će mu se ukazati neka slična. Jer, u poslednjih 10 godina je samo još tri puta izlazio na međunarodnu scenu, ali je uvek gubio u kvalifikacijama.

Prvenstvo Malija se igra od 1966. godine, a titula nikada nije napustila prestonicu Bamako. Pored pomenutih velikana na tron je samo uspevao da se popne još Real Bamako, u šest navrata. Poslednji put još 1991. godine. Za razliku od titule, pehar namenjen osvajaču Kupa Malija je napuštao glavni grad, ali samo dva puta. Prvo 1987, kada je nacionalni kup osvojio Siguji iz Kajea, a potom i 2012, kada je pehar završio u rukama fudbalera iz Bugunija.

Što se tiče današnje utakmice, napisali smo da je Stad Malijenu pobeda neophodna barem da bi zauzeo drugo mesto, ali ni Jilen nije opušten. Gosti se bore za opstanak, samo su za dva boda iznad crte, odnosno bolji od Duguvolofile, a uz to su u mnogo lošoj formi. Seriju od četiri uzastopna poraza Jilen je prekinuo u prošlom kolu, kada je odigrao 0:0 sa Fut Elitom.

Prvi susret ove sezone Stad Malijen i Jilen su imali početkom februara. Tada je aktuelni prvak slavio sa 2:0, što mu je bila peta pobeda nad današnjim rivalom iz isto toliko duela. Na poslednja četiri nije primio ni gol, samo je prvi 2019. godine bio „nategnut“, kada je Stad Malijen slavio sa 3:2.

MALI 1 – 30. KOLO

Subota

Duguvolofila – Polis 3:2

Nedelja

Real Bamako – USC Kita 1:0

Duane de Sikaso – CO Bamako 0:1

Onze Kreaturs – Džoliba 1:2

Blek Stars – USFAS Bamako 0:2

Ponedeljak

18.30: (1,55) Stad Malijen (3,40) Jilen (7,00)

20.30: Korofina – Buguba

Utorak

18.30: Fut Elit – LC Bamako

20.30: ASOM – Bakaridžan

***Kvote su podložne promenama



tagovi

MaliKup konfederacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara