Željko sve bliži plej-ofu, Olimpijakos bez Milutinova na najtežem gostovanju

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.03.20. | 12:17

Baskonija pobedom protiv Albe ponovo može da se uključi u borbu za plej-of

Potpuno je zapetljano u sredini tabele Evrolige na šest rundi do kraja takmičenja. Teoretski gledano, u borbi za jedno od prvih osam mesta se još uvek nalazi deset ekipa, od čega će samo tri uspeti da se domognu karte za odlazak u Keln. Velike šanse da „kapariše“ mesto u razigravanju ima Panatinaikos, dok će Asvel i Zvezda morati da odigraju gotovo perfektnu završnicu ukoliko misle da obezbede prolazak u plej-of.

Sve oči večeras biće uprte ka Moskvi, gde se sudaraju domaći Himki i Fenerbahče, koji se nakon slabog starta sezone ponovo uključio u borbu za plasman u plej-of i trenutno čvrsto u rukama drži sedmo mesto na tabeli. Deluje da bi trijumfom u prestonici Rusije, tim Željka Obradovića napravio možda i presudan korak kada je reč o borbi za plasman u završnicu (TV Sport Klub 3, 18.00).

Izabrane vesti

Nije Fener najbolje igrao protiv Zvezde, ali je ipak došao do pobede sa svega 66 postignutih poena. Gledali smo meč sličan onom iz prvog dela sezone kada su ova dva rivala u pitanju, crveno-beli su imali odličnu priliku da se iz Istanbula vrate sa pobedom, ali su ih koštala katastrofalno odigrana poslednja dva minuta tokom kojih je sastav Željka Obradovića preokrenuo rezultat, a poenima Nikole Kalinića stavio tačku na sva dešavanja.

Strateg Fenera ističe da ništa lakši posao njegovu ekipu ne očekuje ni večeras.
„Utakmica protiv Himkija je jako važna. Dolazimo iz teškog susreta sa Zvezdom. Znamo kakav kvalitet Himki poseduje, a bilo je promena u rosterima od poslednjeg puta kada smo se sastali. Imaju mnogo talentovanih igrača i uvek mogu da vam „utrpaju“ više od 90 poena. Bez ikakvog pitanja, moraćemo da igramo dobru odbranu na ovom susretu i da shvatimo način na koji treba da se suprotstavimo rivalu“, ističe Žoc.

Prvotimac turske ekipe, Nikola Kalinić tvrdi da će njegova ekipa pokušati da dođe do druge pobede u duplom programu, koja bi rasteretila sastav pred završnicu.
„Želimo da pobedimo drugi put ove nedelje. Stavilo bi nas to u odličnu poziciju pred plej-of. Igrali smo mnogo puta protiv Himkija, igraju sa dosta rotacija u odbrani. U napadu dosta trče, ali ako pronađemo rešenja za mismečove, mislim da možemo da se nadamo dobrom rezultatu“, rekao je Kalinić.

Olimpijakos je sredinom sedmice došao do velike pobede protiv Panatinaikosa u grčkom derbiju, pre svega zahvaljujući odličnoj roli Šaka Mekisika, ali je pred grčim timom večeras još veći izazov. Ponovo oslabljeni odsustvom Nikole Milutinova zbog povrede skočnog zgloba, momci Jorgosa Barcokasa pokušaće da Efesu nanesu drugi vezani poraz, što se ove sezone u Evroligi nije nijednom desilo (TV Sport Klub 2, 18.30).

Povreda srpskog košarkaša je tako još jednom prolongirala njegov povratak na parket. Podsetimo, Milutinov se povredio još na meču protiv Asvela, 20. febuara, nakon čega je naglašeno da neće moći na teren bar sedam dana. Ističe već druga nedelja, a našeg centra još uvek nema na terenu.

Jasno je da će bez njega biti jako teško u „Sinan Erdemu“ gde Efes nije poražen u Evroligi još od one napete završnice protiv CSKA iz Moskve. Samo je još Barsa uspela da se ove sezone raduje na terenu momaka Ergina Atamana.

Trener turske ekipe ističe da je velika „nepravda“ to što je Olimpijakos imao dan više za odmor.
„Nakon teške utakmice na strani, imaćemo još jednu samo 48 sati kasnije. Mislim da je ozbiljna nepravda i zaostatak to što je Olimpijakos igrao utakmicu dan ranije nego mi. Posle dužeg vremena se vraćamo pred domaću publiku i sa motivacijom koju će nam sigurno dati, moramo da odigramo na najvišem nivou i dođemo do pobede“, rekao je Ataman.

Trener Olimpijakosa, Jorgos Barcokas, istakao je da je njegov tim pravio veliki broj grešaka, čak i u pobedi protiv Panatinaikosa.
„Imamo zahtevan meč pred nama. Igramo sa najboljim timom Evrolige ove sezone i moraćemo da budemo izuzetno fokusirani, jer bismo u suprotnom imali veliki problem. Moraćemo da popravimo određene segmente igre, ako mislimo da dođemo do pobede. Pobedili smo Panatinaikos i izgubili u Tel Avivu i svuda smo pravili dosta grešaka. Previše smo prepuštali loptu protivniku, tako da će ovoga puta biti važno da je sačuvamo u svom posedu. Moraćemo da budemo konstantni i da izbegnemo prevelike oscilacije. Efes u svom timu ima tri odlična kreatora, tako da ako ne budemo razmišljali kako treba, onda će odbrana da trpi“, ističe Barcokas.

Baskonija se sa dve uzastopne pobede iznenada vratila u trku za plasman u plej-of. Pred sobom večeras u Vitoriji imaju, barem na papiru, nešto lakši posao, pošto dolazi Alba iz Berlina. Međutim, sastav Aita Garsije Renesesa je u dosadašnjem delu sezone pokazao da baš u ovakvim utakmicama prikazuje najbolje partije (TV Sport Klub 4, 21.00).

Koliko sastav Duška Ivanovića mora da bude oprezan večeras dovoljno prikazuje duel sa Albom u nemačkoj prestonici. Berlinci su tada slavili rezultatom 81:57, uz odlične partije Marina Hermansona sa 18 poena i Rokasa Giedraitisa sa jednim manje.

Strateg nemačkog tima, Aito Garsija Reneses ističe da će njegov tim u Španiji imati dosta problema, pre svega zbog velikog broja povređenih košarkaša.
„Pobedili smo Baskoniju na Božić u Berlinu, ali drugi meč će biti dosta teži, ne samo zbog toga što se igra na strani. Imamo toliko povređenih igrača da u kratkom periodu ne možemo da se uklopimo sa ograničenom rotacijom. Baskonija je dodala Dragića i Kristona i igra sa znatno više samopouzdanja nego u decembru“, rekao je Aito.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak
Zenit – Žalgiris  76:75 (66:66)
/Albisi 19  - Lendejl 27/

Panatinaikos – CSKA Moskva  66:97
/Tomas 12 – Hilijard 21/

Real Madrid – Asvel  87:78
/Kerol 19 – Žan-Šarl 13/

Valensija – Olimpija Milano  81:83 (65:65)
/Abalde 21 – Rodrigez 16/

Petak
18.00: (1,70) Himki Moskva (14,5) Fenerbahče (2,30)
18.30: (1,15) Anadolu Efes (14,5) Olimpijakos (6,00)
19.00: (2,55) Crvena zvezda (14,5) Makabi Tel Aviv (1,60)
21.00: (1,45) Baskonija (15,0) Alba Berlin (3,05)
21.00: (1,07) Barselona (25,0) Bajern (8,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara