©Reuters
©Reuters

Nekada derbi za titulu, danas sudar ranjenih divova: Rangnik nema dozvolu, ali se Ronaldo vraća u tim

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.12.21. | 11:42

Meč koji je gotovo dve decenije bio najvažniji u engleskom fudbalu, sada više ne izaziva preterane emocije u široj javnosti

Oni koji dobro pamte kasne devedesete godine i početak novog milenijuma, dobro znaju kakav su faktor u engelskom fudbalu predstavljali Mančester Junajted i Arsenal (21.15, SK 1). Tada najvažniji klubovi na Ostrvu, čiji su okršaji važili za sudar divova koji se svake godine bore za šampionsku titulu, danas vode potpuno drugačiju vrstu bitke, onu koja znači opstanak na vrhu tamošnjeg fudbala.

Takva atmosfera, koja vlada više od deset godina na tamošnjim terenjima, ozbiljno je uticala na to da iščezne bilo kakva vrsta euforičnog stanja pred 205. prvenstveni okršaj dva velikana engleskog fudbala. Crveni đavoli su opterećeni stanjem na tabeli, serijom loših rezultata, nalaze se na novom početku, koji dodatno komplikuje činjenica da Ralf Rangnik nema pravo da vodi ekipu jer je tek danas dobio radnu dozvolu, pa će meč gledati sa tribina. Sa druge strane, Arsenal je u spokojnoj situaciji, s obzirom da je drastično podigao formu i stanje na tabeli, a ukoliko uspe da osvoji bodove na Teatru snova biće u situaciju da preuzme četvrto mesto na tabeli.

Izabrane vesti

Mikel Arteta je uspeo da konsoliduje sopstvene redove, ali daleko od toga da bilo ko u redovima Tobdžija sme da stvara iluzije o nekakvom vanserijskom kvalitetu i mogućnostima ovog tima. To je u ostalom na delu potvrđeno i u teškom porazu od Liverpula na Enfildu (0:4). Dakle, ukoliko u Arsenalu shvataju da ovakv mečeve moraju da odigraju pod maksimalnim oprezom, uz taktičku perfekciju, moći će da se nadaju produžetku pozitivne serije u okršajima sa ovim protivnikom.

"Znate šta da očekujete kada igrate na tom stadionu i pred tom publikom, protiv tima koji je verovatno jedan od najnadarenijih u ligi. Znate situaciju sa kojom ćete se suočiti. Takotički je veoma teško jer ne znamo kako će da pripreme utakmicu, koje opcije mogu da igraju, jer formacije mogu da variraju. Dakle, više smo fokusirani na sebe, šta mi možemo da uradimo i da se pobrinemo da tim bude fokusiran i pobedi u ovom meču", rekao je Mikel Arteta.

Deluje pomalo i neralno, ali Arsenal večeras ima priliku da ispiše istoriju međusobnih okršaja sa ovim protivnikom i prvi put veže sedam mečeva bez poraza od Junajteda. Takođe, Arsenal ima priliku da prvi put od feburara 1979. godine veže dve pobede nad Old Trafordu, ali i da prvi put u istoriji ne primi gol na četiri uzastopna okršaja sa Junajtedom.

Ipak, mnogo toga će zavisiti u ovoj utakmici od domaćeg tima, odnosno stanja da se oporavi u kratkom vremenskom periodu. Pored terena ponovo će biti Majkl Kerik, a u startnu postavu se izvesno vraća Kristijano Ronaldo. Hari Megvajer se takođe vraća u tim, dok utakmicu propuštaju Rafael Varan, Pol Pogba i Edinson Kavani, koji još nisu spremni za povratak. Blaga neizvesnost vlada oko Luka Šoa, koji je zbog udarca u glavu propustio mečeve sa Viljarealom i Čelsijem, ali deluje kao da će ga Kerik poštedeti u ovom meču.

"Bilo je dosta klasika tokom ranijih godina, u nekima sam učestvovao, a njeke gledao pre nego što sam stigao ovde. Postojao je uvek poseban osećaj oko ovog meča, momci se raduju tome, mi se radujemo tome. Ovo su velike utakmice u kojima želite da učestvujete. Arteta je bio sjajan igrač, tekhnički izuzetno dobar i to je način na koji igraju njegovi timov. Trenira ih u onakvom stilu kakav je bio igrač", rekao je Kerik pred utakmicu.

Sa druge strane, u Arsenalu se nadaju da će vratiti Bukajo Saka, koji se povredio protiv Njukasla prošlog vikenda, dok su Granit Džaka i Sead Kolašinac van konkurencije za tim. Saka je prethodna dva dana vredno trenirao, želi da igra, a da li će se to dogoditi, verovatno se neće znati do pred sam početak utakmice.

Ipak, najveći problem za Artetu u ovom trenutku predstavlja činjenica da je kapiten Pjer Emerik Obamejan u ozbiljnoj krizi, nije postigao gol na četiri vezana meča u Premijer ligi, a onaj neverovatan promašaj protiv Njukasla progoniće ga u narednom periodu i urušavati njegovo samopouzdanje. Srećom po Arsenal ta kriza nije previše uticala na rezultate i seriju vrlo dobri rezultata ekipe.

"Ako želimo da igramo onako kako smatramo da treba, naši napadači svaki put moraju da vrđše pritisak na loptu. Nakon tog promašaja, nekoliko minuta kasnije postižemo pogodak u situaciji visokog pritiska, nakon što smo vratili posed i bilo dobro postavljeni u poslednjoj trećini teena. To je ono što zahtevam. Da li ćemo dati gol ili ne, tu nekad odlučuju sekunde ili milimetri, Oba nije izgubio taj kapacitet", rekao je Arteta.

MANČESTER JUNAJTED - ARSENAL (21.15, SK 1)

Stadion: Old Traford

Kapacitet: 74.140

Sudija: Martin Etkinson

Projetkovani sastavi

MAN. JUN: De Hea - Van Bisaka, Megvajer, Lindelof, Teljes - Matić, Fred, Mektomini - Fernandes,, Ronaldo, Sančo.

ARSENAL: Ramsdejl - Tomijasu, Vajt, Gabrijel, Tavares - Parti, Lokonga - Martineli, Edegard, Smit Rou, Obamejang.

PREMIJER LIGA - 14. KOLO

Utorak

Njukasl - Norič 1:1 (0:0)

/Vilson 61pen - Puki 79/

Lids - Kristal Palas 1:0 (0:0)

/Rafinja 93p/

Sreda

Sautempton - Lester 2:2 (2:1)

/Bednarek 3, Adams 34 - Evans 22, Medison 49/

Votford - Čelsi 1:2 (1:1)

/Denis 43 - Maunt 29, Zijeh 72/

Vest Hem - Brajton 1:1 (1:0)

/Souček 5 - Mopej 89/

Vulverhempton - Barnli 0:0

Aston Vila - Mančester Siti 1:2 (0:2)

/Votkins 47 - Dijaš 27, Silva 43/

Everton - Liverpul 1:4 (1:2)

/Grej 38 - Henderson 9, Salah 19, 64, Žota 79/

Četvrtak

20.30: (1,70) Totenhem (3,80) Brentford (5,70)

21.15: (2,10) Mančester Junajted (3,50) Arsenal (3,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kristijano RonaldoMikel ArtetaMajkl KerikPjer Emerik Obamejan

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara