FOTO: AFP
FOTO: AFP

Nekadašnji Zvezdin dželat i odred japanski disciplinovih Evropljana prva prepreka Sitija ka svetskoj tituli

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.12.23. | 20:30

Građani će u polufinalu Svetskog klupskog prvenstva udariti na šampiona Azije

Veliko iznenađenje napravili su prethodnog proleća fudbaleri Urava Red Dajmondsa kada su trijumfom protiv bogatog Al Hilala obezbedili trofej Lige šampiona najmnogoljudnijeg kontinenta. Potvrdio je tada tim poljskog stručnjaka Maćeja Skorze da se na Dalekom istoku i dalje igra tehnički najbolji fudbal u Aziji uprkos značajno manjim novčanim sredstvima u odnosu na Bliski.

Da je potpuno zasluženo stekao stautus predstavnika ovog dela sveta na Svetskom klupskom prvenstvu pokazao je i pobedom protiv meksičkog Leona 1:0 (0:0), za plasman u polufinale i izlazak na megdan Mančester Sitiju.

Izabrane vesti

Uglavnom su Brazilci dominantni među internacionalcima u japanskoj ligi, ali je Uravi situacija značajno drugačije. Mesto stranaca zauzimaju Gvinejac Žoze Kante, igrač koji je 2021. učestvovao u pobedi Kajrata nad Crvenom zvezdom u kvalifikacijama za Ligu šamopiona, uz nekolicinu Evroplljana: Marijus Hoibraten (Norveška), Aleksander Šolc (Danska), Aleks Šalk (Holandija).

Mnogo disciplinovanije odigrao je sastav iz Saitame u odnosu na najbolji tim KONKAKAF-a, taktički zrelije, a nakon što je veći deo utakmice protekao bez velikih prilika za gol, presudan trenutak odigrao se u 79. minutu kada je iskusni Holanđanin Aleks Šalk. Nekadašnji omladinac PSV-a, a kasnije golgeter škotskog Ros Kauntija i švajcarskog Serveta iskoristio je razuđenost u linijama tima Leona, mnogo vremena za idelano nameštanje na šut i matirao 36-godišnjeg Rodolfa Kotu.

Nervozni gosti su u finišu totalno pogubili konce, pa je čak i kolumbijski defanzivac Vilijam Tesiljo dobio crveni karton pet minuta pred kraj zbog faula na ivici šesnaesterca i očiglednog sprečavanja kolosalne šanse za Uravu.

U polufinalnom susretu Urava će igrati protiv Mančester Sitija, a meč će biti na programu u saudijskoj Džedi u utorak od 19.00. U drugom brazilski Fluminense čeka pobednika duela Al Itihad - Al Ahli.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

Klub Leon - Urava 0:1

/Šalk 78/

Al Ahli Kairo - Al Itihad (u toku)

(Fluminense i Mančester Siti su se direktno plasirali u polufinale)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiUrava RedsLeonfifa svetsko prvenstvo klubova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara