Dijabate i Natho protiv Šerifa (© AFP)
Dijabate i Natho protiv Šerifa (© AFP)

Nekako s proleća

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.02.23. | 09:48

Partizan je jedini srpski tim koji je pobeđivao u eliminacionim fazama UEFA takmičenja od raspada Jugoslavije

Nije se naigrao fudbala, jeste pobedio. Opet! I to skoro na godišnjicu slavlja u Pragu, jer mu je prošle godine, baš na današnji dan, Kvinsi Menig doneo trijumf nad Spartom, da bi Holanđanin u koprodukciji sa Rikardom Gomešom u hladnom Kišinjevu zagrejao srca Grobara i doveo Partizan u predvorje osmine finala Lige konferencije.

Bio je to još jedan pokazatelj da su crno-beli snalažljivi u prvim mečevima van granica države kad počne kalendarska godina. Svakavih rezultata je bilo na domaćoj sceni, ali na internacionalnoj klub iz Humske može da se pohvali činjenicom da je jedini predstavnik Srbije, ranije Srbije i Crne Gore, koji je od raspada nekada velike Jugoslavije pobeđivao u gostima u prolećnim fazama UEFA takmičenja.

Izabrane vesti

I to – triput.

Zanimljivo, svaki put s identičnim rezultatom, 1:0.

Prvo takvo prolećno slavlje ostvarila je ekipa Vladimira Vermezovića 24. frebruara 2005. u Dnjepropetrovsku. Tad je u okviru revanša šesnaestine finala UEFA kupa savladala Ukrajince kasnim pogotkom sa distance Miroslava Radovića i po ciči zimi osigurala plasman u osminu finala, što je do danas najdalje gde je neki naš klub stigao u poslednje tri decenije. Posle tog duela usledili su okršaji sa moskovskim CSKA, međutim, Rusi su se ispostavili daleko zahtevnijom preprekom, što su i dokazali nekoliko meseci kasnije osvajanjem takmičenja.

Čekao je Partizan sve do prošlog februara, kad je gostovao u Češkoj i razbio tabu da ne može da igra sa predstavnicima tamošnjeg fudbala. Čak je Sparta slovila za favorita, jer se u baraž vredan plasmana u osminu finala Lige konferencije spustila kao trećeplasirana u jačem takmičenju, Ligi Evrope, ali je u „mrtvoj“ utakmici, bez mnogo šansi i lepote – kao što je bila i prethodna sa Dnjeprom, pa i ova sa Šerifom – dobio tako što je Saša Zdjelar poslao pas preko odbrane rivala, lopta sletela pred Kvinsija Meniga, a krilni fudbaler realizovao maltene jedini zicer na susretu. Sedam dana kasnije Parni valjka je dobio istog rivala i u Beogradu i osigurao megdane sa Fajenordom.

Bila je u međuvremenu eliminacija od još jednog češkog tima, Viktorije iz Plzenja, što je sa ove vremenske distance više incident, izuzetak koji potvrđuje pravilo da je Partizan snalažljiv u prvim kolima posle grupne faze, kad su na programu naznake prolećenog fudbala.

I konačno duel u Moldaviji. Posao još nije završen, međutim, slavlje u Kišinjevu, pogotkom Rikarda, sugeriše da je Partizan na dobrom putu. I da je naučio kako da igra posle pauze. Nije blistavo, jeste korisno.


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeŠerif

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara