Nema mu ravnog: Još 100 titula Napoli da osvoji, Maradona će biti glavni (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.06.23. | 17:32

Stigli smo podno Vezuva, gde se već nedeljama ne spava

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Napulja/

Čitav fudbalski svet pre sedam godina slavio je titulu Lester Sitija, ali ove sezone dobili smo još romantičnije heroje.

Izabrane vesti

Lesterovo pokoravanje Premijer lige predstavljalo je pobedu malog kluba nad velikima i bogatima (mada daleko od toga da su Lisice bile siromašne). U vezi sa Napolijem nešto drugo je u pitanju. Emotivnije.

(Baš kao i sa Lutonovim plasmanom u Premijer ligu koji se dogodio nešto kasnije)

Posle više od tri decenije čekanja, pehar Serije A vratio se podno Vezuva, u vitrine San Paola, posthumno prekrštenog u Stadion Dijego Armando Maradona. Prvi put u Kampaniju doneo ga je upravo čovek u čiju čast je stadion preimenovan. Bilo je to 1987, pa tri godine kasnije još jednom.

Ova treća titula i nije neko veliko iznenađenje, jer se Napoli već godinama nalazi među vodećim italijanskim klubovima i koketira sa vrhom tabele. Više je neočekivan bio ubedljiv način na koji je osvojena i to u sezoni kada je izvršena ozbiljna rekonstrukcija tima. Otud treći Skudeto u istoriji Partenopeija nije toliko zanimljiv iz taktičkog koliko iz navijačkog ugla.

Nema dileme da je Lučano Spaleti napravio veliku stvar sa svojim fudbalerima i da je ekipa igrala odlično i atraktivno, ali većina ljubitelja fudbala trijumf Napolija ne doživljava kao posebno izuzetan sportski rezultat, koliko im je ustvari drago zbog stanovnika trećeg po veličini italijanskog grada (nešto manje od milion ljudi).

Treba ceniti kada neko ume iskreno i od srca da se raduje. Posebno u današnjem fudbalu gde je jurnjava za novcem zamenila ljubav prema igri, a pravih navijača je sve manje dok oni podobni po prebogate vlasnike kubova izgledaju kao šablonski pravljeni - spremni da potroše veliki novac na ulaznice i suvenire, a ne preterano zainteresovani da puste glas i pesmom bodre ekipu i kada ne pobeđuje; neretko i da kritikuju.

U Napulju je drugačije. Njegovi stanovnici poznati su po svom temperamentu zbog kog se kudravi Gaučos Maradona među njima osećao kao kod kuće, u dalekoj Argentini.

Čak 33 godine tinjao je plamen strasti u blizini jednog od najpoznatijih evropskih vulkana, a onda se pojavio Lučano Spaleti da ga rasplamsa. Tamo gde je Maradona stao sa svojom generacijom nastavio je trener iz Toskane oformiši tim bez zvučnih imena, ali sastavljen od igrača kadrih da postanu svetski poznati. Teško je reći ko prednjači kvalitetom. Da li je to Hviča, Osimen, Lobotka, možda Zjelinski, Ndombele, Angisa ili Politano, Lozano... manje je važno. Ovaj put jednako se slaviti ime svakog fudbalera Napolija. A, slavlje je uveliko u toku!

Napoli je zvanično postao šampion Italije 4. maja. Od tada u gradu nema spavanja, ali glavna fešta je zakazana za 4. jun. U nedelju će biti odigrano poslednje kolo Serije A za sezonu 2022/2023. Azuri igraju protiv Sampdorije i ta utakmica biće kulminacija svega lepog za Napolitance što im se dešavalo prethodnih meseci.

Da će u prvom planu biti dobar provod, a ne dešavanja na terenu protiv ekipe Dejana Stankovića (za koju ova utakmica takođe nema bodovni značaj jer su Đenovljani već ispali iz lige) može se naslutiti ubrzo po sletanju na aerodrom Kapodičino.

Među brojnim napuljskim "gastarbajterima" i navijačima Napolija iz svih krajeva sveta, na jug Italije doputovao i Mozzart Sport. Narednih dana pokušaćemo da vam dočaramo atmosferu sa ulica ovog prelepog grada u jeku šampionskog slavlja, kao i sa stadiona Maradona na kojem će dodelom pehara biti spuštena zavesa do avgusta, a kroz razgovore sa meštanima potrudićemo se da shvatimo koliko im znači titula i šta za njih predstavlja S.S.C. Napoli (Societa Sportiva Calcio Napoli).

Prvi utisak je da Dijego Armando Maradona još igra za Napoli.

El Pibeov lik prisutan je na svakom koraku napuljskih ulica. Njegovo prezime najzastupljenije je na dresovima koji se širom grada prodaju od 20 evra za kopiju do 120 za original u klupskom butiku. Tu su i grafiti, zastave, orgininalne ideje prodavaca od plavih koktela na bazi vodke do dezena za jastuke i pokrivače.

Posebna priča je čuveni kutak u Španskoj četvrti. Dominira Maradonin mural s prozorom koji 50-godišnji mesar Ćiro Maielo, kako ovde kažu: "stanovnik u Maradoninoj glavi" - po urbanoj legendi, mada nije baš tako - otvara samo kad Napoli osvoji titulu. Naslikan je po osvajanju drugog skudeta, a nakon godina propadanja, tokom kojih je Španska četvrt zbog problema sa ozloglašenom kamorom predstavljala deponiju, obnovljen je 2016.

Plato ispod njega pretvoren je u svojevrsnu crvku na otvorenom posvećenu Kudravom Gaučosu, čoveku koji je siromašni jug Italije i Napulj učinio bar na neko vreme boljim i većim od bogatog severa.

I zaista, kako se bližite ulici Emanuele de Deo sveprisutni žamor gužve karakteristične za Napulj postaje tiši. Muralu se prilazi kao kakvoj viševekovnoj freski; u tišini. Osmeh, fotka i ustupa se mesto sledećem u redu. A, mnogo ih je koji čekaju.

"Iz Argentine sam, Buenos Ajres. Došla sam na proslavu titule. Ne, nemam kartu za utakmicu, ali nema veze, biće veselo u celom gradu", na jedva razumljivom engleskom rekla nam je Martina, obučena u dres svetskih prvaka i ogrnuta zastavom Napolija.

"Nema mu ravnog", potvrđuje Niko Bastoni sa napuljskog portala SerijaANews, koji čitav svoj život od oca i starijih članova porodice sluša priče o legendarnom Argentincu.

Otud i tetovaža koju ima na nozi.

S obzirom na to da je rođen početkom devedesetih godina prošlog veka, Niko nije imao priliku da lično doživi prosvetljenje napuljskog božanstva. Za njega je "broj jedan" Viktor Osimen.

"Znate da je imao teško odrastanje u Nigeriji i da je prodavao vodu na ulici, ali je uspeo da postane vrhunski fudbaler. Ovde ga smatramo čovekom iz naroda i zato ga svi vole. Nažalost, verovatno će ovog leta biti prodat u neki bogatiji klub... A, o Maradoni ceo život slušam od svog oca. Redovno je išao da ga gleda i pričao mi kakav je majstor bio. Često bi se on i još neki stariji članovi porodice hvalili kako mi mlađi nemamo pojma kakav je osećaj osvojiti titulu. Evo, sada znamo. Vafank...", otela se Niku psovka olakšanja što je dočekao trenutak da se i on može pohvaliti doživljenim skudetom.

Uspeli su Spaleti i njegovi fudbaleri da vrate Napoli na vrh. Poštuje se i njihov trijumf, pevaće im se u nedelju na stadionu Dijego Armando Maradona i dobiće svojih "pet minuta slave". Ali, onda će dalje svojim putem. Trenerov odlazak je već najavljen, a za njim će i Osimen, Kim, Hviča... Možda ne svi ovog leta, ali nedugo potom. Ipak je samo jedno ime večno podno Vezuva. Jasno je to po zidovima napuljskih ulica.



tagovi

NapoliSerija ADijego Armando MaradonaLučano SpaletiViktor Osimen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara