Nema navijanja za Marokance (©Reuters)
Nema navijanja za Marokance (©Reuters)

Nema veze ko je šampion, nego ko je ubio kamiondžije i podmetao požare: Maroko ne brani tron, jer mu Alžir ne da

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.01.23. | 10:56

Samo u Africi

Nisu baš najbolji timovi, jer oni igraju na Kupu nacija, dok je na Prvenstvu afričkih nacija (CHAN) svaki učesnik ograničen samo na reprezentativce iz domaćih klubova. Ali opet je takmičenje vrlo drago Afrikancima i kao takvo – podložno brojnim kontroverzama. Poslednja glasi: branilac titule Maroko odustao je od takmičenja dan pre početka turnira pošto mu domaćin Alžir nije dozvolio da doputuje direktnim letom.

Razlog je taj što Alžir i Maroko – veliki rivali u borbi za status dominante sile na severozapadu koninenta – nemaju diplomatske odnose još od 2021. godine. Konkretan povod za taj raskid bilo je ubistvo trojice alžirskih kamiondžija, vlast u Maroku tada je optužena za finansiranje terorizma i podmetanje požara u provinciji Kabilija.

Izabrane vesti

Problemi su nažalost mnogo dublji. Alžir i Maroko su bili sukobljene strane u takozvanom “peščanom ratu“ još iz 1963. Alžir je potom podržavao separatiste koji traže otcepljenje Zapadne Sahare od Maroka, da bi se nedavno posvađali i oko Izraela i Palestine.

Maroko je, naime, uz posredovanje SAD priznao Izrael (od arapskih zemalja to su uradili samo još Egipat, Jordan, UAE, Bahrein i Sudan), dok se Alžir, kao veliki saveznik Irana, tome žestoko protivi.  Kao direktan odgovor na otopljavanje odnosa između Maroka i Izraela, Alžir je prvo prestao da Špancima i Portugalcima šalje gas preko Maroka takozvanim “Magreb Evropa“ tokom (postoje i alternativni putevi), a zatim je udario i na – fudbalere.

Mada se čini da se nikome u Maroku nije baš ni putovalo u Alžir. Zato je Fudbalski savez i insistirao na direktnom letu iz Rabata u Konstantin, iako su znali da im Alžirci to neće dozvoliti. Posebne bezbednosne garancije tražili su i Kamerunci – samo zbog toga što su savladali Alžir u važnoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara