Nemačka bira 12. selektora u istoriji: Favorit navijača, favorit DFB-a ili vicešampion iz 2002?

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.09.23. | 15:42

Ili možda ipak neko iznenađenje? I šta sa svim ovim ima Bajern...

Fudbalska reprezentacija Nemačke u novijoj istoriji nije bila u ovako delikatnom momentu. Ili da budemo precizniji: otkako fudbalska javnost prepoznaje Manšaft kao svetsku silu - a ima tome skoro šest decenija - kriza slična današnjoj nije drmala najveću nacionalnu selekciju Evrope.

I ovo se ne odnosi samo na najnoviju seriju užasnih rezultata (od poslednjih pet utakmica izgubili četiri i jednu odigrali nerešeno; od potonjih 17 slavili samo u četiri), već na probleme u organizaciji (Savezu), na cajtnot u koji su upali (do početka Evropskog šampionata ostalo je manje od 12 meseci, a od željene igre ni traga), na sistem i hijerarhiju u istom, što se makar kod Nemaca nikada nije dovodilo u pitanje.

Izabrane vesti

Kao što je poznato, sve je kulminiralo juče, u popodnevnim časovima, kada je DFB odlučio da uruči otkaz Hansiju Fliku. Iskusni stručnjak je nekako preživeo blamažu na Mundijalu u Kataru - stradali su šefovi u sportskom sektoru predvođeni Oliverom Birhofom - međutim teška katastrofa u sudaru sa Japanom došla mu je glave.

Flik mesecima unazad nije uspevao da skocka ekipu. Doduše, bilo je analitičara koji su pokušali da ga odbrane, potezali pitanje realnih dometa novog tima, stavljali veliki znak pitanja kraj kvaliteta zvezdica poput Liroja Sanea, Serža Gnabrija ili Kaija Haverca, ali stav tamošnje javnosti ipak je odneo prevagu. A on je jasan: Nemačka ima vrhunske igrače i Nemačka mora da igra vrhunski fudbal. Da se nosi sa najboljima. Kao što je oduvek bilo.

Nešto slično poput onoga što iz nedelje u nedelju ponavljaju šefovi Bajerna...

Kako bilo, Flik je počeo da luta, prekombinovao se, hteo da se odrekne nekih veterana, pa ih vraćao u tim; na kraju je, čini se, izazvao totalnu zbrku u reprezentaciji, gde više niko od fudbalera nije znao da li se na njega računa ili ne.

Kao epilog došli su pomenuti rezultati: Protiv Belgije 2:3, protiv Poljske 0:1, Kolumbije 0:2, sa Ukrajincima 3:3. Naposletku i tih 1:4 u Volfzburgu protiv Japana. Pa onda i ono što je bilo ranije, tokom 2022: samo bod u dvomeču sa Mađarskom, slabe partije protiv Engleza, Holanđana...

Iz utakmice u utakmicu pritisak na selektora samo je rastao. Svestan da mu se približio kraj i da mora da se hvata za slamku, nekadašnji trener Bajerna pokušao je da preslika taktiku iz Minhena i 2020. godine, kada je pokorio Evropu sa Bavarcima. Jozuu Kimiha vratio je na beka, obavio specijalan razgovor sa njim, objasnio mu da će sve graditi oko njega, kao beka koji bi trebalo da ulazi u sredinu i pruža podršku Gundoganu u organizaciji napada... Kako se završilo dobro je poznato. Japanci su dali četiri Ter Štegenu, a mogli su još toliko.

Šta sad, na deset meseci do početka Evropskog šampionata u njihovoj domovini?

Situacija deluje prilično loše. Nemci ne samo da nemaju ideju kako bi trebalo da izgleda tim za to takmičenje (za to najveća odgovornost ide na Flikova pleća), nego nisu sigurni ni ko bi trebalo da vodi reprezentaciju.

Navijači imaju svog favorita, DFB svog, a čini se da realnost vuče na sasvim treću stranu.

O želji 'običnog sveta' već smo pisali. Velika anketa Bilda nedvosmilesno je pokazala da je to Matijas Zamer. Mnoge je ishod glasanja iznenadio, pre svega jer se Zamer odrekao trenerske karijere još 2005. (vodio Dortmund i Štutgart) i posvetio funkcionerskoj. Ali takvi slučajevi nisu retkost u Nemačkoj. Primera radi, Franc Bekenbauer je tokom 1990. i 1991. bio sportski direktor Olimpika iz Marselja, a kasnije sedeo na klupi Bajerna. U novije vreme najbolji primer je Ralf Rangnik, koji je čas trener, čas sportski direktor, evo sada i selektor (Austrije).

Kada je u pitanju želja uprave DFB-a jedno ime izbilo je u prvi plan tokom poslednja 24 sata: Julijan Nagelsman! Problem leži u tome što je mladi stručnjak i dalje pod ugovorom sa Bajernom i što nemački šampion sigurno ima nameru da kroz obeštećenje povrati deo uloženog u njegovo dovođenje iz RB Lajpciga. Takođe, ima nekih spekulacija da Bavareci ne žele još da se rastanu sa Nagelsmanom, jer priča sa Tomasom Tuhelom krenula je puno lošije nego što se očekivalo.

Jasno vam je o čemu se šuška, pre svega u navijačkim krugovima i na društvenim mrežama...

Nemci pišu da bi tokom narednih dana trebalo da dođe do pregovora i sa Nagelsmanom (ukoliko se Bajern složi) i sa Zamerom, odnosno da postoje šanse da na klupi ostane Rudi Feler, sadašnji sportski direktor, koji će voditi utakmicu protiv Francuske, ali samo pod uslovom da ne dođe do sporazuma niti sa jednim od prve dvojice.

Šta je posebno zanimljivo? To što se Rudi Feler uopšte uzima u razmatranje imajući u vidu da je svoju šansu kao selektor već imao. Bilo je to u periodu od 2000. do 2004. On jeste sa dosta skromnim sastavom bio viceprvak sveta 2002, međutim samo dve godine kasnije Nemačka se obrukala na EP, ispavši u grupi sa Letonijom, Češkom i Holandijom - bez ostvarene pobede.

Tu se priča o kandidatima ne završava. Još pre nego što je Flik zvanično smenjen tamošnji mediji otkrili su kako je navodno Lotar Mateus odbacio mogućnost da sedne klupu Elfa, dok se Luj van Gal oglasio putem Bilda i poručio sledeće:

"Naravno da više ne planiram da radim svakodnevno, u nekom od klubova. Ali poziv ozbiljne reprezentacije mogao bi da me natera da razmislim o povratku iz penzije".

Pre nekoliko godina nemačka javnost pokrenula je pitanje da li je možda vreme za promenu kursa čitavog sistema i postavljanje Ralfa Rangnika za novog glavnokomandujućeg. Ovaj je tada bio rad da prihvati ponudu, koja ipak nikada nije došla. Sad i kad bi došla...

"Ne, nema šanse. Pre 14 meseci odlučio sa, da krenem s ozbilnim poslom u Austriji, da pripremim tim za tekuće kvalifikacije i za EURO. Želim da imamo veliku ulogu na završnom turniru. Sve ostalo za mene nije tema".

Nemačka posle dva Mundijala na kojima je takmičenje završila u grupi i potonjeg Evropskog šampionata na kome je ispala već u 1/16 finala, kod kuće želi veliki povratak na tron.

Želje su želje, a realnost?

Imaju Nemci nekoliko veoma kvalitetnih mladih igrača, poput Florijana Virca i Džamala Musijale, jednog od najboljih golmana na svetu (Ter Štegen), Gundogana u drugoj mladosti, neosporno igrača top klase kao novog vođu - Jozuu Kimiha. Na kraju krajeva, tu su i 'vetropiri' poput Sanea i Gnabrija koji svaki čas mogu da bljesnu, pa Haverc, momak što ume da postiže važne golove, i to je dokazao.

E sad, da li je to uz domaći teren dovoljno...

Nije da neće zavisiti i od toga ko bude seo na klupu.

A ko kod da bude, podsetimo, biće tek 12. selektor u 115 godina dugoj istoriji nacionalnog tima Nemačke.


tagovi

Rudi FelerJulijan NagelsmanMatijas Zamer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara