Nemaju Vilijama Volasa, ali imaju Stiva Klarka: Hrabro srce i temeljni selektor glavni aduti Škotske

Vreme čitanja: 7min | pet. 11.06.21. | 09:02

Hoće li borbenost i disciplina biti dovoljni da se prođe grupa sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom? Žoze Murinjo veruje da hoće

Nisu posebno talentovana nacija za fudbal - mada su mu podarili neka od najvećih imena poput Aleksa Fergusona i Kenija Dalgliša, a od klubova ljute glazgovske rivale Rendžers i Seltik - ali umeju Škoti i te kako da uživaju u njemu.

Zbog svoje vesele i druželjubive Tartan armije koja prati reprezentaciju ma gde ona igrala, Škoti su, za razliku od komšija Engleza, svugde dobrodošli. Među navijačima zbog dobrog cuga i smisla za humor, među fudbalerima zbog velike šanse za osvajanje tri boda.

Izabrane vesti

Dugo je bilo tako, dugo su Škoti bili siguran plen rivalima, a onda je maja 2019. reprezentaciju preuzeo nekadašnji desni bek Čelsija, Stiv Klark.

Bivši saradnik Ruda Gulita, Bobija Robsona, Žozea Murinja, Avrama Granta, Felipea Skolarija, Đanfranka Zole, Kenija Dalgliša, Roja Hodžsona, Rafe Beniteza i Roberta di Matea od svakoga je upijao ponešto i juna 2012. rešio da više ne bude asistent. Prihvatio je ponudu Vest Bromvič Albiona da samostalno vodi tim iz Birmingema i već u prvoj sezoni stigao do osmog mesta Premijer lige, izjednačivši najbolji klupski učinak još od 1981. Naredna godina nije bila toliko plodonosna, ali je izboren opstanak u najjačem rangu engleskog fudbala, što je za VBA sasvim zadovoljavajuć rezultat.

(2,90) ŠKOTSKA (2,85) ČEŠKA (2,80)

Klark je posle uspešno obavljenog zadatka pauzirao pola godine, a onda preuzeo Reding. Ponovo je imao pohvalan početak, pošto je odveo plavo-bele do polufinala FA kupa prvi put nakon 88 godina, ali nije se dugo zadržao u klubu iz Berkšira. Iako je imao dozvolu da pregovara sa Fulamom, nije dogovorio uslove saradnje, a onda je dva meseca kasnije, decembra 2015. dobio otkaz u Redingu.

Nije ga to demoralisalo. Otišao je na dopunske časove u Aston Vilu gde je pomagao nekadašnjem saigraču iz Čelsija, Robertu di Mateu i onda oktobra 2017. preuzeo voljeni Kilmarnok. Posao u klubu iz detinjstva počeo je remijem 1:1 sa slavnim Rendžersom, a isti rezultat bio je tri dana kasnije protiv drugog škotskog velikana, Seltika. Kilmarnok je tu sezonu završio na petom mestu, uz klupski rekord po broju osvojenih bodova (59), a već u sledećoj podignuta je lestvica trećim mestom u prvenstvu.

I u Kilmarnoku se Stiv Klark nije dugo zadržao. Posle dve istorijske sezone, stigao je poziv nacionalnog saveza. Uloga selektora se ne odbija, a Klark je brzo pokazao da je dostojan ukazanog poverenja. Posle 23 godine (zbog odlaganja 24) odveo je Škotsku na Evropsko prvenstvo.

Nažalost, preko Srbije...

Imali smo priliku 12. novembra 2020. u Beogradu da se uverimo o kakvoj ekipi se radi kada je reč o Ostrvljanima. Nismo ostali impresionirani tehničkim kvalitetom škotskog tima, ali tog dana su gosti više želeli pobedu i više se trudili da do nje dođu. Više su delovali kao tim, kao zajednica u kojoj je svako spreman da se žrtvuje za onog do sebe. Poput vojske koju u čuvenom filmu "Hrabro srce" o otporu Škota engleskoj okupaciji predvodi Vilijam Volas. Samo što je ovaj put umesto Mela Gibsona koji glumi srednjevekovnog vojskovođu glavnu ulogu imao Stiv Klark.

I ne samo tada, već redovno od kada je 57-godišnjak iz Saltkoutsa preuzeo kormilo nacionalnog tima.

Ne mogu se Škoti pohvaliti lepršavim, atraktivnim, niti efikasnim fudbalom, ali kada su pa to mogli? Reč je o reprezentaciji koju oduvek karakteriše ratnički duh do poslednjeg trenutka, bez umiranja u lepoti, ali s jasnim ciljem - da se ne izgubi. A, ako dođe pobeda, rado će biti prihvaćena.

Slavlje posle penala u Beogradu (©Reuters)Slavlje posle penala u Beogradu (©Reuters)

Daleko od toga da Klark nema na raspolaganju dobre igrače, međutim, kada je najbolji u ulozi levog beka, to onda i nije baš povoljno za trenera.

Prva zvezda škotske selekcije je Liverpulov Endi Robertson, momak kog su kao 15-godišnjaka otpisali u Seltiku pod obrazloženjem da je previše sitan, ali koji je potom postao svetska klasa na svojoj poziciji i imao ogroman doprinos na Liverpulovo osvajanje Lige šampiona i Premijer lige.

Sa lepom premijerligaškom reputacijom tu su još Skot Mektomini iz Mančester junajteda. Kiran Tirni iz Arsenala, Džon Mekdžin iz Aston Vile, Lidsov Lijam Kuper i Sautemptonov Če Adams. Od igrača iz engleskog najjačeg ranga na raspolaganju selektoru su i Rajan Frejzer iz Njukasla, Džon Flek iz Sautemptona, te Čelsijeva nada, 19-godišnji Bili Gilmor. Na Klarkovom spisku našli su se i igrači nekoliko klubova iz Čempionšipa, ali naravno i vodećeg škotskog dvojca Rendžersa i Seltika.

Šampionski tim škotskog prvenstva predstavljaju golman Džon Meklafin (tek treći izbor u nacionalnom timu) i 19-godišnji desni bek Nejtan Paterson, dok će se zeleno-beli deo Glazgova posebno radovati minutaži defanzivca Grega Tejlora, veznih igrača Kaluma Mekgregora, Rajana Kristija i Dejvida Trnbula i napadača Džejmsa Foresta. Tu su još i predstavnici Hartsa, Madervela, Hibernijana i belgijskog Ostendea.

Svoju armiju Stiv Klark je složio u formaciju 3-5-2 koja konstantno igra visok pritisak na rivala. Osetili su to Holanđani pre nekoliko dana u remiju 2:2, izvojevanom pogotkom Memfisa Depaja iz slobodnjaka u 89. minutu, posle možda i prestrogo dosuđenog faula. Nisu Škoti tu utakmicu igrali u najjačem sastavu jer su u Portugal doputovali bez sedmorice fudbalera pošto je Džon Flek morao u izolaciju zbog pozitivnog testa na virus korona, a još šestorica su iz predostrožnosti ostali u trening bazi u španskom Alikanteu, ali su oni bili na raspolaganju selektoru za poslednju proveru pred Euro, protiv Luksemburga (1:0, golom Čea Adamsa).

O tome kako Škotska danas izgleda slikovito je govorio jedan od ranijih selektora, Gordan Strahan.

"Čudan je osećaj. Najiskrenije želim Škotskoj da ostvari što bolji rezultat, ali kada vidim igrače dok se raduju pomislim kako bih voleo da sam i ja tamo sa njima. To vam je kao da gledate drugog čoveka koji izlazi sa vašom bivšom ženom. Želite im dobar provod, ali ne previše dobar", iskren je 64-godišnji trener iz Edinburga, koji će tokom Eura pisati kolumne za Dejli Mejl.

KVOTE DA ŠKOTSKA PROLAZI GRUPU, OSVAJA PRVENSTVO...

Stiv Klark je do Evropskog prvenstva vodio Škotsku u 21 utakmici. Učinak u njima je 11 pobeda, četiri remija i šest poraza.

Da kroz utakmice grupne faze, u kojoj će za rivale imati Češku, Englesku i Hrvatsku, poboljša bilans, svom nekadašnjem pomoćniku poželeo je Žoze Murinjo, koji je imao Klarka u stručnom štabu za prve dve titule sa Čelsijem (2004/05. i 2005/06).

"Znam da su sve ekipe u grupi dobre, ali mislim da bi Engleska mogla biti prva, a Škotska druga. Želim im to. Stiv je u moj rad svojevremeno doneo emociju i pozitivnu energiju i nadam se da sam uspeo i ja njemu nešto da dam", istakao je Portugalac.

Što se tiče igračkog kadra, glavnu snagu škotskog tima čini leva strana, po kojoj deluju dvojica bekova - Arsenalov Kiran Tirni i Liverpulov Endi Robertson. Kapiten igra isturenije i ima veća zaduženja u fazi napada, dok je bek Tobdžija zadužen za defanzivu.

Velika su očekivanja i od Junajtedovog centralnog veziste Skota Mektominija, koji je imao vrlo dobru klupsku sezonu s svojenim drugim mestom u Premijer ligi i finalom Lige Evrope.

"Imamo potencijal, nismo tu samo da bismo popunili broj. Bitno je da na terenu igramo kao što umemo. Imamo mnogo igrača koji igraju u velikim klubovima, ali svi smo posebno motivisani kada igramo za Škotsku i želimo da napravimo nešto dobro", poručio je Mektomini uoči turnira.

Iako napadači nisu baš efikasni i često mečeve završavaju s jednim do dva udarca u okvir gola - mada možda to promeni 24-godišnji Kevin Nisbet iz Hibernijana koji je protiv Holandije za samo dva minuta po ulasku u igru uspeo da postigne svoj reprezentativni prvenac u drugom nastupu - činjenica je da Stiv Klark ima najkvalitetniji sastav Škotske u poslednjih nekoliko decenija, a njegova energija i autoritet daju dodatan značaj za kompletan utisak.

Po mišljenju pomoćnog trenera i Klarkovog dugogodišnjeg prijatelja, Džona Karvera, reč je o strategu sličnom čuvenom ser Bobiju Robsonu.

"Stivova posvećenost detaljima je čak i veća nego kod Bobija Robsona, a ono u čemu su vrlo slični je način komunikacije sa igračima. Ume da bude strog kada je potrebno, ali je prema svakome pravičan", konstatuje Karver.

PROJEKTOVANA CENA STARTNIH 11 SA TRANSFERMARKTA: 207.500.000

Za razliku od većine, Škoti su veoma ozbiljno shvatili Ligu nacija i to im se isplatilo. Preko nje su stigli do Evropskog prvenstva, ali ne žele na tome da se zadovolje.

U kvalifikacijama za Mundijal u Kataru trenutno su drugi u svojoj grupi sa pet bodova iz tri meča. Vodeća je Danska sa maksimalnim učinkom i izglednim šansama za direktan plasman na turnir 2022, dok po bod manje od Škotske imaju Izrael i Austrija, pa će se te tri selekcije boriti za baraž.

Povoljan utisak sa Evropskog prvenstva sigurno bi bio značajna injekcija samopouzdanja izabranicima Stiva Klarka pred septembarski nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Pa, da ih vidimo...

Pre manje od deset godina (2012), tada 18-godišnji Endi Robertson je na Tviteru napisao: "Život u ovim godinama je smeće kada nemate novca. Tražim posao".

Danas je među najboljim fudbalerima planete i učestvuje sa Škotskom na Evropskom prvenstvu. Zašto bi onda bilo čudno da tamo nekoga i pobedi? Da li su Engleska, Hrvatska i Češka nepremostive prepreke?

Teško da bismo tako razmišljali da su Orlovi bili precizniji sa bele tečke - ili još bolje ranije - onog 12. novembra 2020. na stadionu Rajko Mitić.


tagovi

Euro2020Endi RobertsonSkot MektominiŠkotska 1ŠkotskaStiv KlarkČe Adamskiran tirni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara