(©Reuters)
(©Reuters)

Nemci upalili alarm: Arapi prave saudijsko-evropsku Superligu u fudbalu

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.10.23. | 18:42

To se sprema u slučaju da ih UEFA ne pusti u evro kupove

Fudbalski vulkan iz Saudijske Arabije je eksplodirao i nema nameru da se tako lako zaustavi, dok god novac teče kao lava.

Sudijci su počeli da dovode neke od najboljih fudbalera sveta u svoju zemlju, jačaju klubove, jačaju ligu, ali to je daleko od konačnog rešenja. Njihovi planovi su daleko veći, pogotovo što su sada već ozbiljan broj klubova kupili u Evropi.

Izabrane vesti

Čuveni nemački list „Bild“, uvek dobro obavešten, grmi danas o novom planu Sudijaca. Zbog kojeg bi fudbalska Evropa mogla da dobije potpuno drugo lice. Kako Nemci tvrde, plan Arapa je da naprave saudijsko-evropsku Superligu u fudbalu! Da za koju godinu toliko ojačaju svoje klubove, da mogu komotno da pariraju najjačim timovima Starog kontinenta. I da se onda napravi milionski bogato takmičenje koje će upariti najbolje sa Bliskog istoka sa onima iz Evrope.

Tačnije, Bild piše da će Arapi prvo baciti mamac UEFA. O tome se već pisalo: Saudijci će tražiti da se njihovim klubovima dozvoli takmičenje u evropskim kupovima, od Lige šampiona do Lige konferencije. A, to UEFA nema nameru da dopusti. Odbacio je tu mogućnost i predsednik Evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin, ali i ljudi iz nemačkog fudbalskog saveza.

Tako nešto je nedopustivo“, poručio je Hans-Joakim Vacke, doskorašnji operativac Dortmunda.

Ali, nije nemoguće. Ni Izrael niti Kazahstan geografski ne pripadaju Evropi, pa igraju pod njenim okriljem. Šta bi onda sprečilo Saudijsku Arabiju da zatraži „ispis“ iz azijske i upiše se u evropsku asocijaciju.

Ipak, ukoliko UEFA odbaci takvu mogućnost, Saudijci će krenuti sa Planom B. A, to je formiranje Superlige sa njihovim i najboljim evropskim klubovima, u kojoj bi nagrade bile basnoslovne.

Mnogo vodećih evropskih klubova je već probao da se „otcepi“ od UEFA, predvođeni Realom, Barsom i Juventusom, ali taj puč je na kraju propao. Nije bilo dovoljno odlučnosti. Pitanje je kako bi reagovali kada bi sa Bliskog istoka stigla udica u vidu miliona i miliona.

Tako bi se UEFA našla suočena sa dva „zla“, od kojih bi morala da proguta jedno: da pusti Saudijce u evrokupove ili da možda izgubi iz svog okrilja neke od najjačih klubova kontinenta, koji bi prešli u unosnije interkontinentalno takmičenje.


tagovi

UEFASaudijska Arabija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara